Ukrajna: Zavargások Kijevben

Putyin békére szólított fel. A felkelők szerint Ukrajnának újabb területekről kell lemondania, ha békét akar. Porosenko nem akar föderációt. Menekül a lakosság.

2015-02-03ukrajnakijevelnokipalotaostroma.jpgNéhány száz ukrán nacionalista önkéntes katona ostrom alá vette Ukrajna elnökének kijevi hivatali épületét. Az akció résztvevői többek között hadiállapot kihirdetését, a fegyveres erők vezetőinek leváltását, a kelet-ukrajnai felkelők által a debalcevói gyűrűben bekerített 25. Kijevi Rusz nevű zászlóalj kimentését és közleményük televíziós nyilvánosságra hozatalát követelték Porosenko államfőtől.

Több videó-felvétel is kering az interneten a február 3-án reggel, a Parlament épületénél kezdődött, majd az este is folytatódott megmozdulásokról. Az ukrán Belügyminisztérium azonban arról tájékoztatta az Interfaksz hírügynökséget, hogy a konferencia terembe behatolni akarókat a sorompónál blokkolták a rendvédelmiek, s ily módon ostromról nem beszélhetünk. Letartóztatottak és sérültek sem voltak.

2015-02-03ukrajnadebalcevogyuru.jpgAz előző este Vlagyimir Putyin orosz államfő felszólította a Kelet-Ukrajnában szemben álló feleket, hogy szüntessék be a harcokat. Viszont Petro Porosenko – hatalomba kerülésekor tett ígérete ellenére – újból leszögezte, hogy nem teljesíti a kelet-ukrajnai felkelők eredeti követelését: Ukrajna nem lesz föderatív állam, és kizárólag az ukrán lesz az államnyelv. Az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok vezetőit azonban ez már rég nem érdekli. Kijelentették: a területi megosztást a jelenlegi frontvonal alapján kell végrehajtani, vagyis Kijevnek újabb területekről kell lemondania, ha békét akar.

2015-02-03ukrajnadebalcevomenekultek.jpgEközben az ukrán hadsereg ezen a napon is folytatta a települések, mindenekelőtt Donyeck lakóépületeinek módszeres pusztítását. A debalcevói katlanban rekedt utolsó civilek, köztük sok idős és beteg, teherautókon, gépkocsikon, gyalogszerrel hosszú sorokban menekült a körzetből a sáros utakon, nehogy áldozatául essék a feltehetően hamarosan megkezdődő, az eddiginél is nagyobb összecsapásoknak. Ezek célja az lehet, hogy a felkelők megsemmisítsék az ott rekedt, és a szabad elvonulás lehetőségével nem élt ukrán alakulatokat. Kedden, a térség légterében két ukrán katonai repülőgépet lőttek le a szakadárok.

Az utóbbi napokban több hír is napvilágot látott arról, hogy az USA immár fegyvereket is szállítana Ukrajnának. A NATO illetékese azt közölte, hogy az észak-atlanti katonai szervezet pillanatnyilag nem foglalkozik azzal, hogy fegyvereket juttasson el az országba. A szövetség főtitkára bejelentette: tárgyalni szeretne Lavrov orosz külügyminiszterrel.

#