hangolás

karomkodnitilos142x142.bmp
 A VÉLEMÉNY SZABAD, A GOROMBA, A TRÁGÁR, AZ USZÍTÓ, A KIREKESZTŐ ÉS MEGBÉLYEGZŐ, SZEMÉLYESKEDŐ BESZÉDMÓD TILOS!
Mindez a nick névre is vonatkozik, mert ne itt élje ki beteges hajlamait! Ha pedig azt hiszi, hogy ez a szólásszabadság korlátozása - téved. Egyetlen újság, egyetlen műsor, egyetlen blog sem kötelezhető arra, hogy a tartalomért felelős szerkesztők ellenében bárki bármit közölhessen abban a médiumban. Indítson saját blogot, s ott azt csinál, amit akar, amíg teheti az első bírósági tárgyalásig, ahol a névtelen kommentelők vétkéért is Önre szabják ki a büntetést!

#

Az Esztergomi Járásbíróság 800 ezer forintra (400 nap fogházra) ítélt egy kommmentelőt holokauszttagadásért

2016. január 4-én.

#

Az Alkotmánybíróság 2014. 05.28-i állásfoglalása szerint a honlapok felelőssé tehetők a rajtuk lévő kommentekért. Ezért külön figyelmeztetés nélkül törlöm az ordenáré, a nyíltan uszító, vagy a szótagösszevonással alkotott morfémákba rejtett, mások megbélyegzésére alkalmas üzeneteket.

#

1. Köszönöm, ha jelzi a szövegem hibáit!

>> 2. Ne szemetelje tele a hazát trágársággal!

3. A stílus maga az ember.

#

LASZ AZ ISMERETLEN KOMMENTELŐNEK: Karel Čapek nyomán átgondolva, azt hiszem, én vagyok az az ember, akit az egymással szemben álló táborok, mindkét felet bíráló magatartása miatt, először ütnek agyon, mielőtt végképp egymásnak esnek.

#

a bekiáltás

Ne valamilyen párt, vagy személy iránti kritikátlan rajongás, vagy ellenszenv mozgasson, hanem a világ megismerésének vágya!

a bekiáltó

DLPortre122x123.jpg

Kabai Domokos Lajos

(1951)

Saját könyvek

Press - A nyomtatott és az elektronikus újságírás elmélete, gyakorlata, Press & pr - A médiatevékenység, a szervezeti és az üzleti kommunikáció alapjai, A lovaglás alapjai

Gyakorlat

Nyomtatott és televíziós újságírás; szerkesztőségek, pr-szervezetek, kisvállalkozások irányítása; politikai és üzleti kommunikációs tanácsadás; ismeretterjesztő, pr- és természetfilmek készítése; mindezek oktatása

Pályaív

Hajdú-bihari Napló (újságíró)

Magyar Televízió Híradó (szerkesztő-riporter, adásszerkesztő, műsorvezető)

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (sajtófőnök)

Heti Budapest (főszerkesztő)

Üzlet (vezető szerkesztő)

Vasutas Hírlap (főszerkesztő)

MÁV Rt. (kommunikációs igazgató)

Oktatás

Teleschola Televíziós Iskola (alapító ügyvezető, médiaismeret, televíziós dramaturgia, szerkesztői gyakorlat vezetőtanár); Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, felső fokú OKJ-s képzések (médiaismeret, pr-gyakorlat oktató); orosz nyelvoktatás

Közösségi tevékenység

Magyar Lovas Kör (alapító elnök); Nemzeti Média Kerekasztal (ügyvivő); Magyar PR Szövetség (etikai bizottság elnöke); társasházi közösségi munka

Nyelvismeret

orosz, francia, angol

oroszul velem

TANULJ VELEM OROSZUL!
> Központban a beszédkészség, kezdőknél is

> Tankönyvvel való rendszerezés

> Az életeddel kapcsolatos gyakorlatok

> Biflázás nélküli nyelvtantanulás
#
Küldj telefonszámot a
domokospr@chello.hu
címre!
Visszahívlak: Kabai Domokos Lajos,
aki az orosz-ukrán témában
a legtöbbet posztolók között volt 2014-ben.

top 20

 1. Orbánt sarokba szorították 2014. november 28. 10:04
 2. Győzött a Fidesz, vesztett a haza 2018. április 09. 03:29
 3. Kezdődik Orbán Canossa-járása 2018. május 01. 15:12
 4. Pokolra kerül-e Kálmán Olga? 2016. szeptember 08. 20:48
 5. Az Orbán-Lévay örökség 2014. november 26. 10:58
 6. Sarka Kata meséi 2017. január 13. 14:19
 7. Már Orbánt is égeti Kiss László 2016. január 11. 16:32
 8. Bűzlik ez a kölni balhé 2016. január 06. 06:07
 9. Orbán, a kártékony 2018. március 16. 23:40
 10. Orbán félelembeszéde 2017. június 28. 12:49
 11. A halálba küldött hadsereg 2017. november 18. 07:00
 12. A Jakupcsek-ügy is Simicska-ügy 2015. december 24. 14:41
 13. Pávatánc idehaza is 2017. november 01. 01:07
 14. Katinka Urambátyámországban 2016. január 09. 02:02
 15. Kiss László nem érti Katinkát 2016. január 10. 02:32
 16. Orbán Viktor borzasztó magánya 2015. november 07. 13:57
 17. Orbán, Katinka, meg a NAV-elnök 2017. november 17. 02:19
 18. Bayer még mindig nem érti 2016. szeptember 10. 12:30

címkék < 10

öt legfrissebb

Fenyeget, meg nem is a NATO

2016.05.04. 01:48 | Kabai Domokos Lajos | 13 komment

Címkék: fegyverkezés Japán USA Obama Oroszország NATO Merkel Putyin Moldávia Shinzo

A békülékeny mondatok ellenére az orosz határok közelében gyakorlatozik a NATO, amelybe Japánt is be akarták léptetni tavaly.

 

natohadgyakorlat.jpg

Mintha áthangszereltek volna Washingtonban. Még néhány hete is fenyegetés fenyegetést követett Moszkva, közelebbről Putyin címére, most meg az ember alig akar hinni a szemének, meg a fülének. Miközben az USA, illetve a NATO vezetői továbbra is kifogásolják a Krím elcsatolását, illetve Oroszország Kelet-Ukrajnában játszott szerepét, szokatlanul békülékeny nyilatkozatok árasztják el a nyugati médiumokat.

A NATO nyitva hagyja az ajtót az Oroszországgal való együttműködéshez, de óvja a hiábavaló erődemonstrációtól – jelentette ki Ash Carter, az USA védelmi minisztere. A mértékadó orosz újság, a Kommerszant idézte ezt május 3-án az AFP jelentésére hivatkozva. És kiemelte azt is, hogy

Washington nem akar hidegháborút folytatni Oroszországgal, még kevésbé tényleges katonai összecsapásba keveredni vele.

Ezt megelőzően, május 1-jén Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szinte szóról szóra ugyanezt állította a Die Weltben: a szövetség nem akar újabb hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt Oroszországgal. Mi több azt is leszögezte: nem tapasztalják, hogy Oroszország valamely NATO-tagállamra akarna támadni. A NATO a Moszkvával való kapcsolatokban kétoldalú megközelítésre, visszafogottságra és párbeszédre törekszik.

Még korábban, azaz a múlt héten Barack Obama amerikai elnök felhívta Vlagyimir Putyin figyelmét arra: hiba lenne azt feltételezni, hogy a NATO Oroszországot fenyegeti. Mi több, az amerikai vezető azt bizonygatta orosz kollégájának, hogy az erős, egységes Európa, amely egy erős Oroszországgal együttműködik, a „megfelelő recept”, bár maga is elismerte, hogy nem egészen sikerült meggyőznie az orosz államfőt arról, hogy ezt komolyan is vegye.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki adminisztráció sajtótitkára nyomban emlékeztetett arra: lehetetlen elfelejteni, hogy az utóbbi néhány évben Brüsszelből, a NATO-vezérkartól és a NATO tagországok vezetőitől egyaránt az hangzott el, hogy Oroszországra kifejezett veszélyforrásként tekintenek. Ráadásul ezt a nézetüket azzal támasztottak alá, hogy mind közelebb az orosz határokhoz, egyre nagyobb haderőt telepítettek. A Stoltenberg-nyilatkozat után ugyanezt hangsúlyozta Alekszej Puskov, az orosz parlament nemzetközi ügyek bizottságának vezetője:

ellentmondás van a nyugatiak szavai és tettei között.

Olyannyira, hogy az utóbbi két napban Északon és Délen is erődemonstrációba fogott a NATO. Május 2-án az orosz–észt határ közelében kezdődött hadgyakorlat. Ezen tíz ország – Észtország, Lettország, Litvánia, Hollandia, USA. Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Finnország és Kanada – hatezer katonája vesz részt. A gépesített lövész és a gyorsreagálású erők mellett többek között lengyel SZU-22-es bombázókat, amerikai F-15-ös vadászrepülőket, szállítóhelikoptereket, illetve brit vadászgépeket vetnek be.

Május 3-án Románia és Moldávia határát lépte át egy NATO-konvoj. Abban az országban tartanak hadgyakorlatot, amelynek másik részén, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságban, azaz Transznisztriában orosz csapatok állomásoznak. A moldáviai ellenzéki szocialista párt által mozgósított, főleg orosz ajkú tüntetők el is akarták zárni a NATO égisze alatt vonuló amerikai páncélozott járművek előtt a gyakorlótérre vezető utat. Az ellenzők és az amerikaiakat támogatók közötti összecsapást rendőröknek kellett megakadályozni. Amikor az orosz állami tévé riportere egy amerikai tisztet kérdezett arról, hogy érzi magát ebben a légkörben, azt válaszolta:

ez a demokrácia, mindenki kifejezheti a véleményét, de megbocsát, most már tovább kell mennünk.

Vagyis a kutya ugat, a karaván halad. Olyannyira halad, hogy a Moldáviát uraló, Washingtonnal együttműködő, az ukrajnaiakhoz hasonló oligarchák és a NATO vezetői a lakosság jelentős hányadának május 9-éhez, a II. világháborús győzelem napjához fűződő érzelmeire sincsenek tekintettel. Eddig úgy néz ki, hogy ezen a napon, a moldáviai Chișinău (Kisinyov) főterén amerikai haditechnikai bemutatót tartanak majd, jóllehet ezt sok helybeli kifejezett provokációnak tekinti.

Ezzel szemben az USA Haditengerészetének parancsnoka, John Richardson már-már az oroszok helyett is megmagyarázta, miért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani azoknak a közelmúltbeli eseteknek, amikor orosz harci gépek rárepültek a Balti-tengeren manőverező amerikai hadihajókra. Az admirális azzal mentegette az ellenfél / ellenség magatartását, hogy nem akarnak incidenst provokálni az oroszok, csupán jelzést adnak. Azt tudatják velünk, hogy érzékelik jelenlétünket a Baltikumban.

Bűbájos! Csak nem az történik, hogy a leköszönő Obama mégiscsak tenni akar azért a Nobel-békedíjért, amit oly érthetetlen sietséggel előlegeztek meg neki annak idején? Mondjuk szeretne fegyvernyugvást Szíriában, hogy legalább ez fűződjön a nevéhez. Csakhogy az ottani béke (sem) jön létre az oroszok nélkül. Ezért most mindenkinek kiadhatta az utasítást: tessék gesztusokat tenni. Legalább szavakban. Ám hiába az igyekezet, mert mindig előkerül egy csontváz. Például a május 4-ei Japan News szellőztette meg, hogy tavaly márciusban Angela Merkel azt indítványozta Abe Shinzonak, a szigetország miniszterelnökének: Japán lépjen be a NATO-ba.

„Talán egyszer” – válaszolta kormányfő. „Ha most csatlakoznánk, megszakadnának tárgyalásaink Oroszországgal”.

Ami a tárgyalásokat illeti, ezek egyrészt az oroszországi földgázkitermelésben való japán közreműködést, a földgázszállításokat, a vezetékek építését érintik. Másrészt a Kuril-szigetek ügyét. Ezek visszaszerzése minden japán kormány álma, de amíg a gazdasági együttműködés Oroszországnak is érdeke, a szigetek kérdése lényegében tabu. Mi több, Oroszország fokozatosan növeli katonai jelenlétét ebben a térségben. Sőt, a minap jelentős kedvezményeket ajánlottak fel azoknak a – például Kelet-Ukrajnából érkezett – menekülteknek, akik hajlandók letelepedni a legtávolabbi orosz Távol-Keleten.

Ne legyen senkinek illúziója: a Kreml vezetői mindent megtesznek azért, nehogy az USA által vezetett NATO gyűrűje egészen körbezárja Oroszországot. Ebből a realitásból célszerű kiindulnia minden józan politikusnak és véleményformálónak. Ami ezen túl van, propaganda, ha úgy tetszik, szemfényvesztés, ami nem fogja elkápráztatni ezt az oroszországi vezetést. Jobb ezzel előbb számot vetni, mint utóbb. Mert ne feledje senki: a II. világháború előestéjén a nyugati politikusok egy fabatkát sem adtak volna azért, hogy a Szovjetunió túléli a hitleri német (magyar, román, olasz) hadsereg támadását. Aztán történt, ami történt. Hogy korábbi hasonló példákat ne is említsek a Nyugat és Oroszország évezredes küzdelmének történetéből... #

KIEGÉSZÍTÉS: A Népszabadság mai, május 4-ei hírei között fedeztem fel Ash Carternek a fentebbi, az AFP által közölt nyilatkozatával szöges ellentétben lévő, a CNN-ből származó mondatát. Eszerint „nukleáris kardcsörtetéssel és a nemzetközi rend aláásására irányuló törekvéssel vádolta Oroszországot az amerikai fegyveres erők európai parancsnokságán az USA védelmi minisztere. Ash Carter szerint bár sajnálatos a kapcsolatok megromlása, az Egyesült Államok számára fontosabb az orosz fenyegetés elrettentése a NATO keleti szárnyán”. Bizony, hinta ez a javából, és a hintában mi ülünk! ##

Magyar Nemzet, 2016-05-04: Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését – erősítette meg szerdán Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu elmondta, hogy a téli időszakban tartott, a korábbinál lényegesen több hadgyakorlaton 3 ezer repülőgép személyzete készült fel arra, hogy bármely napszakban és nehéz időjárási körülmények között harci feladatokat hajtson végre, a haditengerészetnél mintegy 240 hajóegység, felszíni és víz alatti hajóegység harckészültségét biztosították, a légideszant egységek pedig 78 ezer ejtőernyős ugrást hajtottak végre, a többi között az Északi-sark térségében is. Sojgu elrendelte a déli- és észak-kaukázusi, valamint a krími szövetségi körzetekben szeptemberben megtartandó Kavkaz-2016 hadgyakorlat előkészítését. # # #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG

A bejegyzés trackback címe:

http://bekialtas.blog.hu/api/trackback/id/tr458684532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.04. 05:32:06

A csúnya, agresszív Oroszország képes a saját területén hadgyakorlatokat tartani, Washington engedélye nélkül. Nyilvánvaló, hogy ezt a NATO nem nézheti ölbe tett kézzel!

:-)

tobias2 2016.05.04. 15:05:42

Amerika, az EU és a NATO csak paraszt egy maroknyi főbankár sakktábláján.

Valóság nevű unokahúgotok 2016.05.04. 16:41:39

Jó is oroszbérenc posztocska!

Szentpétervárról kaptad a szöveget, egyenest a dezinformációs központotokból?

(A posztod hazugságait és ferdítéseit nem sorolnám fel: láthatja bárki, aki olvassa a napisajtót.)

Kavkaz 2016.05.04. 17:09:17

@Valóság nevű unokahúgotok:

Mert a napisajtó az aztán még véletlenül sem ferdíti el az igazságot, ugye?

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2016.05.04. 17:59:28

@Valóság nevű unokahúgotok: Mindig irigylem azokat, akik azt gondolják, hogy ők aztán tudják a tutit. Sajnos, én csak arra merek vállalkozni, hogy ütköztessem az ellentétes véleményeket, vagy felmutassam a párhuzamosságokat. Mellesleg a poszt a napi sajtó - AFP, Die Welt, Japan News, az ellenzéki Kommerszant stb. - közléseire épül. Még ki is egészítettem az előbb egy Népszabadság-hírrel, amely a CNN-re hivatkozik. Nem én tehetek arról, hogy ebben az amerikai védelmi miniszter ellentmond korábbi nyilatkozatának. Kétségtelen, hogy kellemetlen a szembesítés annak, aki azt hiszi, hogy az egyik oldalon vannak a makulátlanok, a másikon meg a gonoszok... #

Emmanuel Goldstein 2016.05.04. 22:15:48

fenyegeti-e?
románia nato tag, moldova partnerséget kötött vele két évtizede, az EU gazdaság segítsége nélkül a teljes posztszovjet/VSZ régió összeomlana, oroszország az utolsókat rúgja az alacsony olajár és embargó miatt...
szamár rúg halott oroszlánba :)

Krisz11 2016.05.04. 22:24:15

Tekintettel a jó viszonyra Kínával, és az Iráni, Pakisztáni és egyéb szövetségesekre, nem sok esély van körbezárni egy orosz-kínai tengelyhatalmat.
Az usa is inkább feltartóztatni akar.

Emmanuel Goldstein 2016.05.04. 22:34:11

@Krisz11: kínával az utóbbi száz évben folyamatosan a semleges mentén lavíroznak, kis haditechnikai együttműködés itt, némi határmenti lövöldözés, területfoglalás ott...
mindenközben kína ezer szállal kötödik az usához.

Kavkaz 2016.05.04. 22:39:40

@Emmanuel Goldstein:

Ezt az "utolsókat rúgja" szöveget ismétlik már kb. két éve, aztán azóta sincs semmi. Ellenben, ahogy a cikkíró is mondta, az orosz társadalom most tényleg úgy érzi, hogy külső fenyegetés ellen küzd, nem utolsó sorban a szankcióknak köszönhetően.

Szóval fenyegetés van, többek között kontraproduktív intézkedések formájában.

Emmanuel Goldstein 2016.05.04. 22:51:57

@Kavkaz: nyilván, az érzi, az nagyon pontos megnevezése a jelenségnek.
idehaza is egyre nagyobb ez az érzés, szerencsére,praktikusan minket annyira nem fenyeget a nato meg az eu, mert az véletlenül, pont mi vagyunk.
De az érzés, az nagyon jó!
apropo, kafkasz, mijjen izgi, mióta a gonosz nátó fenyeget kintről, a csecsenek nem robbantgatnak bentről.

Kavkaz 2016.05.04. 23:25:58

@Emmanuel Goldstein:

Robbantgatnak azok, illetve próbálnak, hál'Istennek kevés sikerrel. Legutóbb például egy gátat akartak felrobbantani.

Magyarország esetében valóban indokolatlan ez az érzés, mert, bár sokhelyütt valóban nem mindig bánnak jól a határon túli magyarokkal, nem eresztenek rájuk magyarellenes szélsőségeseket, ezeket hősies szabadságharcosoknak beállítva.

Egyébként teljes mértékben hidegen hagy a magyar (bel)politika. És nem azért, mert nem vagyok magyar. Sőt örülök neki, hogy magyarként ezt mondhatom magamról.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2016.05.05. 00:18:43

@Emmanuel Goldstein: Minden héten legalább kétszer, csecsenek is, meg mások is, csak ez nem hír a nyugati médiában. Kimondva, kimondatlanul: azokért a vadakért ott nem kár. Ja, hogy ez az Európát fenyegető terrorizmus délkeleti védvonala? Legalább ennyi hasznunk legyen Putyinból - gondolhatják azok, akik egyáltalán felfogják ezt a helyzetet, a többi meg azt sem tudja, hol van a Kaukázus, meg Kubány, de véleménye azért mindenről van. #