hangolás

karomkodnitilos142x142.bmp
 A VÉLEMÉNY SZABAD, A GOROMBA, A TRÁGÁR, AZ USZÍTÓ, A KIREKESZTŐ ÉS MEGBÉLYEGZŐ, SZEMÉLYESKEDŐ BESZÉDMÓD TILOS!
Mindez a nick névre is vonatkozik, mert ne itt élje ki beteges hajlamait! Ha pedig azt hiszi, hogy ez a szólásszabadság korlátozása - téved. Egyetlen újság, egyetlen műsor, egyetlen blog sem kötelezhető arra, hogy a tartalomért felelős szerkesztők ellenében bárki bármit közölhessen abban a médiumban. Indítson saját blogot, s ott azt csinál, amit akar, amíg teheti az első bírósági tárgyalásig, ahol a névtelen kommentelők vétkéért is Önre szabják ki a büntetést!

#

Az Esztergomi Járásbíróság 800 ezer forintra (400 nap fogházra) ítélt egy kommmentelőt holokauszttagadásért

2016. január 4-én.

#

Az Alkotmánybíróság 2014. 05.28-i állásfoglalása szerint a honlapok felelőssé tehetők a rajtuk lévő kommentekért. Ezért külön figyelmeztetés nélkül törlöm az ordenáré, a nyíltan uszító, vagy a szótagösszevonással alkotott morfémákba rejtett, mások megbélyegzésére alkalmas üzeneteket.

#

1. Köszönöm, ha jelzi a szövegem hibáit!

>> 2. Ne szemetelje tele a hazát trágársággal!

3. A stílus maga az ember.

#

LASZ AZ ISMERETLEN KOMMENTELŐNEK: Karel Čapek nyomán átgondolva, azt hiszem, én vagyok az az ember, akit az egymással szemben álló táborok, mindkét felet bíráló magatartása miatt, először ütnek agyon, mielőtt végképp egymásnak esnek.

#

a bekiáltás

Ne valamilyen párt, vagy személy iránti kritikátlan rajongás, vagy ellenszenv mozgasson, hanem a világ megismerésének vágya!

a bekiáltó

DLPortre122x123.jpg

Kabai Domokos Lajos

(1951)

Saját könyvek

Press - A nyomtatott és az elektronikus újságírás elmélete, gyakorlata, Press & pr - A médiatevékenység, a szervezeti és az üzleti kommunikáció alapjai, A lovaglás alapjai

Gyakorlat

Nyomtatott és televíziós újságírás; szerkesztőségek, pr-szervezetek, kisvállalkozások irányítása; politikai és üzleti kommunikációs tanácsadás; ismeretterjesztő, pr- és természetfilmek készítése; mindezek oktatása

Pályaív

Hajdú-bihari Napló (újságíró)

Magyar Televízió Híradó (szerkesztő-riporter, adásszerkesztő, műsorvezető)

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (sajtófőnök)

Heti Budapest (főszerkesztő)

Üzlet (vezető szerkesztő)

Vasutas Hírlap (főszerkesztő)

MÁV Rt. (kommunikációs igazgató)

Oktatás

Teleschola Televíziós Iskola (alapító ügyvezető, médiaismeret, televíziós dramaturgia, szerkesztői gyakorlat vezetőtanár); Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, felső fokú OKJ-s képzések (médiaismeret, pr-gyakorlat oktató); orosz nyelvoktatás

Közösségi tevékenység

Magyar Lovas Kör (alapító elnök); Nemzeti Média Kerekasztal (ügyvivő); Magyar PR Szövetség (etikai bizottság elnöke); társasházi közösségi munka

Nyelvismeret

orosz, francia, angol

oroszul velem

TANULJ VELEM OROSZUL!
> Központban a beszédkészség, kezdőknél is

> Tankönyvvel való rendszerezés

> Az életeddel kapcsolatos gyakorlatok

> Biflázás nélküli nyelvtantanulás
#
Küldj telefonszámot a
domokospr@chello.hu
címre!
Visszahívlak: Kabai Domokos Lajos,
aki az orosz-ukrán témában
a legtöbbet posztolók között volt 2014-ben.

top 20

 1. Orbánt sarokba szorították 2014. november 28. 10:04
 2. Győzött a Fidesz, vesztett a haza 2018. április 09. 03:29
 3. Kezdődik Orbán Canossa-járása 2018. május 01. 15:12
 4. Pokolra kerül-e Kálmán Olga? 2016. szeptember 08. 20:48
 5. Az Orbán-Lévay örökség 2014. november 26. 10:58
 6. Sarka Kata meséi 2017. január 13. 14:19
 7. Már Orbánt is égeti Kiss László 2016. január 11. 16:32
 8. Bűzlik ez a kölni balhé 2016. január 06. 06:07
 9. Orbán, a kártékony 2018. március 16. 23:40
 10. Orbán félelembeszéde 2017. június 28. 12:49
 11. A halálba küldött hadsereg 2017. november 18. 07:00
 12. A Jakupcsek-ügy is Simicska-ügy 2015. december 24. 14:41
 13. Pávatánc idehaza is 2017. november 01. 01:07
 14. Katinka Urambátyámországban 2016. január 09. 02:02
 15. Kiss László nem érti Katinkát 2016. január 10. 02:32
 16. Orbán Viktor borzasztó magánya 2015. november 07. 13:57
 17. Orbán, Katinka, meg a NAV-elnök 2017. november 17. 02:19
 18. Bayer még mindig nem érti 2016. szeptember 10. 12:30

címkék < 10

öt legfrissebb

A putyinizmus mint kényszer

2017.01.16. 08:54 | Kabai Domokos Lajos | 43 komment

Címkék: gazdaság globalizmus centralizálás Orbán USA Magyarország Európai Unió Obama Oroszország Putyin Pogátsa Zoltán Trump

A putyinizmus, az orbánizmus bírálata csak a propaganda része, amíg nem a világméretű és hazai kizsákmányolás következményeinek enyhítése áll a középpontban.

trump_globalism.jpg

A Trump-jelenség volt terítéken, de a vita újból és újból olyan kérdéseket érintett, amelyek nem csupán Amerikát és Oroszországot feszítik, hanem az egész világot Kelet-Európától Dél-Amerikáig. Vlagyimir Szolovjov, az orosz állami televízió sztárriporterének idei első tévéműsora kimondatlanul is arról szólt, hogy ha olyan jó az úgynevezett szabadversenyes kapitalizmus, akkor miért csak néhány országnak jó.

Ezek szinte kivétel nélkül volt gyarmat- és rabszolgatartó országok, a pénzüket forgatók, illetve olyanok, amelyek a nyersanyagbőségnek köszönhetik felemelkedésüket. E tényezőkhöz képest mintha az innovációnak csak másodlagos szerepe lenne, illetve az innovatív gondolatok térnyerésének mintha előfeltétele lenne a korábban a legbrutálisabb kizsákmányolásból felhalmozott tőke.

Trump a válság terméke

Sietve leszögezem: az előző két bekezdés nem a műsor összefoglalása. Csupán arról van szó, hogy az adásban hallott, ott marginális mondatok bennem indítottak el olyan asszociációkat, amelyek révén megszületett a helyzetnek ez a kiélezett leírása. Ráadásul a képhez az is hozzátartozik, hogy az oroszországi tévévita résztvevői – kormányzati és ellenzéki politikusok, politológusok, közgazdászok, közírók – magának a fejlett kapitalista világnak a viszonyait sem látták ennyire rózsásnak. Az a gondolat is jelezte ezt, amelyikkel valaki helyre tette a Trump-jelenséget: ez a milliárdos az USA válságának terméke; az amerikai társadalmi-gazdasági válság körülményei hozták őt helyzetbe. Azok a körülmények, amelyeket így jellemzett Pogátsa Zoltán közgazdász, a Magyar Nemzet hétvégi számában: az Obama-adminisztráció nyolc éve alatt a gazdaság – nem a kormányzat, hanem elsősorban a központi bank szerepét betöltő FED intézkedései miatt – évről évre tisztes növekedést produkált, ám mögötte a következő ellentmondások vannak:

– Az USA-ban abszolút értékben gyakorlatilag megduplázódott az államadósság mértéke, s még a GDP-hez mérten is majdnem ilyen emelkedés történt.

Obama elnöksége alatt folytatódott a feldolgozóipari munkahelyek csökkenése.

– Miközben a termelékenység 241 százalékkal nőtt, a bérek csupán 112 százalékkal. A fekete férfiak bérhátrányából semmit nem sikerült lefaragni a fehérekkel szemben. Míg a fehér nők bére szinten maradt – ami a nemek közti bérkülönbségeket is jelzi – a fekete nőké minden más csoportnál nagyobb mértékben süllyedt. Folytatódott a nyugdíjak egyenlőtlenségének növekedése.

– Az amerikai vállalatvezetők válság előtti jövedelme 345-szöröse volt az átlagmunkásokénak, s ez a válság hatására, Obama elnöki periódusának kezdetén a még mindig megdöbbentően magas 196-szorosra zsugorodott, de aztán ismét nőni kezdett, s most a 302-szeres értéknél tart.

A nyugati befektetők nem segítenek

Mindennek tükrében végképp ostobaságnak tűnik fel az a New York-i és washingtoni liberális média által a világra – láthatóan Magyarországra is – sikeresen erőszakolt narratíva, mely szerint Putyin kreatúrája Trump. Napnál világosabb, hogy az amerikai valóság mélyében kell keresni azokat az okokat, amelyek előidézték az ottani társadalom szétszakítottságát, nem pedig holmi idegen ügynökök – a Trumpra célzó karaktergyilkosok szerint az oroszok után immár ukránok is – ármánykodásában. Ezért, szerintem, mi magunk is jobban tennénk, ha azokkal a kérdésekkel foglalkoznánk, amelyek megválaszolásától még egy olyan, elvben nagyobb lehetőségekkel rendelkező állam sem térhet ki, mint amilyen Oroszország.

– Miért vergődik a gazdaság egésze immár negyedszázada?

– Miért épült le annyira Oroszországban például az önálló autógyártás és a repülőgépipar, s csupán a védelmi ipar kezd magára találni az utóbbi időben? (A magyarországi analógiák kézenfekvők.)

– Miért arra vár mindeni, hogy majd a nyugati befektetők fejlesztenek, ahelyett, hogy olyan központi víziókra felfűzve, mint annak idején a Szovjetunióban például a GOELRO, a villamosítási program volt, az ország maga mozgósítaná szellemi és anyagi erőforrásait? (Oroszországban azért hellyel-közel tapasztalhatók önálló erőfeszítések, de Magyarországon jórészt presztízsberuházásokra – főterek kövezésére, stadionokra, az elit különcségeinek fedezésére – folyik el, külföldi bankokba csorog ki a pénz tekintélyes része.)

Oroszországban ugyanúgy, mint a fejletlenebb államok egész seregében, így Magyarországon is, azt látjuk, hogy a csurranva-cseppenve érkező nyugati befektetések nem eredményeznek gyökeres változást. A kelet-európai térség országai például alighanem azonnal összecsuklanának, ha megszűnnének az Európai Unió támogatásai. Viszont ezekkel az EU-injekciókkal valahogy elvegetálunk, miközben a rendszer láthatatlan mechanizmusai révén az erőforrások – köztük a legértékesebb szellemiek – kiszivattyúzása folyamatos, s ez ab ovo tovább növeli a gazdag és a szegény országok közötti szakadékot.

Csorbulhatnak a szabadságjogok

Az első pillantásra láthatatlan mechanizmusokat a világ legtöbb országát függő helyzetbe hozó nemzetközi szabályrendszer testesíti meg. A nemzetközi gazdasági, humanitárius, jogi, katonai, környezetvédelmi, kulturális, oktatási, politikai, sport- és tudományos szervezetek többségét a fejlett tőkés országok, elsősorban az USA, uralják, és ezek, a szervezetek révén, önmagukat hozzák kiváltságos helyzetbe, valahogy úgy, ahogyan az Európai Unió legfőbb nyertese Németország. Azt a hálót pedig, amelyben a világ más országait terelgetik, a dollárból, illetve az euróból fonják.

Több mint szembeszökő, hogy az így kialakított rendszerektől csupán Kína volt képes függetleníteni magát úgy-ahogy. Azért csak részben, mert ha azt nézzük, hogy az USA mekkora összeggel tartozik neki, ez ezt az országot is sebezhetővé teszi. Ám akárhogy is – és ez szintén felmerült az említett orosz televíziós vitában – egyre több ország juthat a jövőben arra a következtetésre, hogy a társadalmi-gazdasági feszültségek kezelése lehetetlen a jelenlegi nemzetközi gazdasági–pénzügyi–kereskedelmi rendszer keretei között. Egyre több országban fogják felvetni, hogy határozott központi intézkedésekkel, s ami ezzel együtt jár, csak az államhatalom, a gazdaságirányítás központosításával van esély a fejlettek hegemóniájára alapozott, globális gazdaság béklyójából való kiszabadulásra. A nagy dilemma: fizessenek-e, fizethetnek-e ezért a gazdagok és a középosztálybeliek a szabadságjogok részleges, vagy csaknem teljes feladásával?

Persze, a mélyben zajló tömegmozgások nyomán keletkező kényszereket lehet putyinizmusnak vagy orbánizmusnak nevezni a politikai és a médiapropagandában. De ez csupán ráolvasás, pótcselekvés marad mindaddig, amíg nem a valóságos folyamatok feltárására irányul az erőfeszítés. Amíg nem az erőforrások igazságtalan elosztásának vizsgálata, a viszonyok igazságosabbá tételének követelése, a világméretű, többrétegű – országok közötti és országokon belüli – kizsákmányolás által okozott feszültségek enyhítésének módja áll a viták középpontjában, addig minden polémia Trumpról, Putyinról, vagy éppen Orbánról csupán a felszínt érinti. Ahogyan Magyarországon is látjuk: emiatt nincs eredménye az ellenzék erőlködésének.

Ebben a helyzetben a viták, a javaslatok csak azt szolgálják, hogy az egyik felet mumusnak kiáltsák ki, diabolizálják a másik érdekében. Ez azonban, a polémiákban résztvevők szándékától függetlenül, még inkább elfedi, semmint feltárja azokat a bajokat, amelyeknek mindannyian szenvedő alanyai vagyunk, vagy leszünk mindaddig, amíg a világban – globálisan és az országokon belül – szükségszerűen át nem rendeződnek az elosztási viszonyok. Hogy ez a demokrácia megőrzésével, vagy éppen autoriter politikai rendszerek, netán totális diktatúrák révén történik-e meg, az attól is függ, hogy a fejlett tőkés országok hajlandók lesznek-e áldozni a demokrácia oltárán a nemzetközi kapcsolatokban is, vagy sem. Mit ne mondjak, egyelőre e tekintetben sem túl jók a kilátásaink.#

CÍMKÉP: Donald Trump a választási kampányban – Az amerikanizmus nem globalizmus, ez legyen az alapelvünk!

A bejegyzés trackback címe:

http://bekialtas.blog.hu/api/trackback/id/tr6712129269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.16. 10:06:37

Eleve olyan, hogy szabad verseny nem létezik. Ha létezne, a kapitalizmus összeomlana napokon belül.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.16. 10:09:23

A Trump féle jobboldali populizmus - ahogy a baloldali populizmus is! - a kapitalizmus általános válságának eredménye, ezen belül is annak, hogy a jobbközép és a balközép pártok egyformán liberálissá züllöttek. márpedig éppen a liberalizmus a rendszerválság oka, így a liberalizmuson belül nem lehetséges megoldást találni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.16. 10:12:46

"a csurranva-cseppenve érkező nyugati befektetések nem eredményeznek gyökeres változást"

Ennek magyarázatára ajánlom Wallerstein amerikai neomarxista filozófus műveit. A szélesebb értelemben marxista, de sok tekintetben a marxizmus hibáit felülvizsgáló Wallersein leírja: a magállamok csak kisebb profitot eredményező vállalkozásokat telepítenek a perifériára. Majd még annak hasznát is kiviszik onnan.

Azaz a nyugati befektetésekre alapozó fejlesztési politika - s ez MIND A MAI NAPIG a magyar politika egyik leginkább konszenzusos eleme, ebben NINCS VITA Orbán és a legvadabb ballibek között se! - zsákutca, ez csak az elmaradást konzerválja.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.16. 10:56:53

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ahogy magam is írtam: úgynevezett szabadverseny... #

Melampo 2017.01.16. 13:22:20

"...az így kialakított rendszerektől csupán Kína volt képes függetleníteni magát úgy-ahogy...."
Ettől a rendszertől senki nem képes magát függetleníteni mert ezt a rendszert évezredek óta használjuk és újra és újra elmegyünk a keretei közt a falig. Addig amíg a periódusait nem ismerjük fel és nem azonosítjuk, nem tudjuk a benne rejlő csapdát elemezni és kiküszöbölni addig ebből nincs kiút.
A pénzrendszerünk alapja az áruk, szolgáltatások és az ezek cseréjéhez szükséges csereeszköz egyensúlya. A keletkező, pillanatnyilag felhasználásra nem kerülő többlet, a nyereség, egy későbbi- meghatározatlan időpontra szánt felhasználás céljából- megtakarításként kivonódik a csererendszerből és ezt a cserearány eltorzulás megakadályozására a a bakoknak új csereeszköz piacra vezetésével ki kell egyensúlyozni.
Pénzrendszerünkben a pénz, mindig hitelként, valamilyen materiális vagy immateriális fedezet biztosításával kerül forgalomba, a megtakarítás pedig új hitelként, egy újabb fedezet biztosításával kerül ismét forgalomba, hogy pénzhiányt, felértékelődést ne okozzon a kivonás.
Ha a megtakarítások mértéke túl nagy, a nyereség periodikusan újra és újra kivonásra kerül a körforgásból akkor az új hitelként kihelyezés törvényszerűen egyre piacképtelenebb, fedezeti eszközöket kénytelen bevonni aminek egyenes következménye az egyre több fedezetlen hitel.
A paraszt a tevékenysége produktumait,malac, répa, krumpli, kolbász, stb. képes volt a megtermelt állapotukban tárolni, a fogyasztást időben szinte tetszés szerint eltolni.
A gazdaságban az egyre szélesebb körű munkamegosztással, a globalizálódással egyre több olyan tevékenység jelenik meg amelyeknek a produktuma önmagában, materiálisan nem tartalékolható.
A virtuális módon tárolt megtakarítások,- az időben eltolása a fogyasztásnak- a fent említett okok valamint azért mert az akkumulálása ezeknek más módon lehetetlen-, kényszerré váltak.
Elértük azt a pontot, amikor gazdaság szereplő nem az akkumulált tőke használatáért kénytelenek kamatot fizetni, hanem a követelés időbeni eltolási igénye vált dominánssá és ebből kifolyólag a tőketulajdonosok és mára már a kis megtakarítók is a követeléseik időbeni eltolásának lehetőségégért, a későbbi fogyasztás lehetőségéért kénytelenek fizetni.
Ez a negatív kamatok és a defláció kora.
Ezt eleve nehezen tudjuk kezelni de ennél még nagyobb baj is van.
Ugyanis a fentebb vázolt csereszköz, a pénzkibocsátás rendszere- a megtakarítást és ezzel a pénzpiacról történő kivonást ellensúlyozandó- az újra forgalomba hozás folyamán esetenként és helyben, szubjektív módon dönti el, hogy a fedezet amely a pénz ellenértékét a piacon a továbbiakban egy meghatározhatatlan időintervallumon keresztül biztosítani fogja megfelelő-e? Ez azt eredményezi, hogy a forgalomban lévő csereeszközök valós, pillanatnyi csereértéke az átlag szereplő számára kontrollálhatatlan és a tapasztal visszaélésekkel megtámogatva totális bizalmatlanságot szül.
Ha nem vagyunk képesek egy globális, valós idejű, a gazdaság összes szereplőjének, vagyis szinte mindenkinek a számára hozzáférhető, használható eszköz, igény és forrásértékelő rendszert létrehozni akkor csak az összeomlás van hátra.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.16. 17:17:47

@Melampo: A levezetés bizonyára tökéletes, magam nem is vagyok olyan felkészült, hogy vitatkozzam vele. Ugyanakkor az kívülállóként is szembeötlő, hogy az elmúlt évtizedekben Kína mintha egy belső védelmi rendszerrel küszöbölte volna ki a levezetésben említett szükségszerűségeket. Inkább csak kérdezem, mint állítom, hogy ez a részleges izoláltság nem abból ered-e Kína esetében, hogy bizonyos cserearány-veszteségeket a társadalomra, illetve a környezetre terhel? Ugyanakkor azt is megjegyezném, hogy a posztban nem csupán a gazdasági-pénzügyi törvényszerűségekről van szó, hanem a nemzetközi gazdasági, humanitárius, jogi, katonai, környezetvédelmi, kulturális, oktatási, politikai, sport- és tudományos szervezeteknek a fejlettek, elsősorban az USA protekcionista szabályrendszereiről... #

David Bowman 2017.01.16. 18:18:23

"Ezek szinte kivétel nélkül volt gyarmat- és rabszolgatartó országok"
Pont, hogy nem. Németország és Japán. Munka alapú társadalom.

David Bowman 2017.01.16. 18:27:41

@ Birca. Mindhárom pontban igazad van.

David Bowman 2017.01.16. 18:32:13

Ott hibázol Lajosom, hogy országokban gondolkodsz Finánctőke helyett.
A gazdagok leszarják az országukat. Az ipar bármilyen okból való külföldre vitele hazaárulás.. lenne, ha a pénznek lenne hazája.
Mindazonáltal van kitörés. Finnország, a világ legversenyképesebb országa mindenben szegény, és száz éve maga is gyarmat volt.
Úgy látszik, csak egy dolgot nem lehet megvalósítani. Élhető társadalmat, és kellemes éghajlatot egyszerre.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.16. 21:17:14

@David Bowman: És - hogy mást ne említsek - Német Délnyugat-Afrika és Német Kelet-Afrika az mi a csoda volt? Japánt illetően pedig csak egy mondatot A gyarmati rendszer története (Kossuth, 1980, 105. oldal) című kötetből: "Japán egyetlen ázsiai gyarmatosító hatalomként versenyre kelt amerikai és európai társaival". Lásd a japán-koreai-kínai, az orosz-japán háborúban megszerzett területek. Valóban gondolkodtam az északi államokon, de például Svédország, amelyet elkerültek az utóbbi 200 év háborúi bizonyos értelemben elnyomóként lépett fel a norvégokkal, a finneknél szemben, bár ez utóbbi inkább Oroszországot nyögte. Finnország talán azért kivétel, mert a kettős függés után meg akarták mutatni mire képesek - sajnos nem úgy mint mi. De nem gondolom, hogy az általam jelzett trend ettől még ne lenne érvényes.#

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.16. 21:22:34

@David Bowman: Ez egy másik szintje a problémáról gondolkodásnak, de én nem ezzel foglalkoztam. Egyébként el tudom fogadni, amit írsz. Csak a pejoratív kifejezésektől kímélj meg. Nekem ezektől összerándul a gyomrom. Biztos betegség ez nálam. #

David Bowman 2017.01.16. 21:54:52

Azt a keveset, amit ebből a pár gyarmatból profitáltak a németek, kétszer is leszedték róluk. És mégis.

David Bowman 2017.01.16. 21:59:21

"hogy az általam jelzett trend ettől még ne lenne érvényes.# "
Szerintem meg nem. Pont azok az országok lettel a XX. sz. második felének a nyertesei, akiknek nulláról kellett felálniuk, és semmilyük se volt a két kezükön, és az agyukon kívül. Az elkényelmesedett gyarmattartók meg lecsúsztak. Anglia jobban, mert nyomta ezt a szabadversenyes hülyeséget, Francország kevésbé, mert államosított amikor kellett.

Melampo 2017.01.16. 23:34:54

@Kabai Domokos Lajos: Kína mint talán a legnagyobb megtakarító a leginkább kiszolgáltatott ebben a játszmában. Mivel ezután logikusan annak kell következnie, hogy a megtakarítók buknak és pánikba esve minél több hosszútávú befektetési eszközt akarnak minél gyorsabban likvid eszközökre váltani- leértékelve ezzel a saját megtakarítását-, ezt egyre nagyobb veszteséggel tehetik ezt meg, így a legnagyobb veszély őket fenyegeti.
Kína esetében valóban régen megfigyelhettünk egy olyan tendenciát amely arra utal, hogy egyrészt elkezdték felvásárolni a világon mindenhol a materiális javakat és nem riadnak vissza az immateriális javaktól sem, tehát vesznek koncessziókat, kitermelési jogokat, szolgáltató piacot,egyebeket is, bármit csak szabaduljanak elsősorban a dollárjuktól. De alkalmazzák azt a megoldást is amit említett, csakhogy a zártság miatt nem tudjuk megítélni, hogy például tavaly a tőzsdei lejtmenet okozta sok milliárd dolláros veszteségek mögött milyen tulajdonosok álltak. Lehetséges az a két legyet egy csapásra megoldás is, hogy egyrészt ezzel csökkent a kínai megtakarítás és egyben egy belföldi lufit is leengedtek vele. Ez bennem is felmerült már akkor is csak néhány kivételtől eltekintve majdnem mindenki lehülyézett amikor ezt megemlítettem.
Hozzá kell tenni, hogy a kínai társadalom sok minden olyat rezzenéstelenül elvisel, amitől a mieink azonnal összedőlnének.

Az idézet "...hogy a társadalmi-gazdasági feszültségek kezelése lehetetlen a jelenlegi nemzetközi gazdasági–pénzügyi–kereskedelmi rendszer keretei között. Egyre több országban fogják felvetni, hogy határozott központi intézkedésekkel, s ami ezzel együtt jár, csak az államhatalom, a gazdaságirányítás központosításával van esély a fejlettek hegemóniájára alapozott, globális gazdaság béklyójából való kiszabadulásra." a poszt legfontosabb- ha bántó akarnék lenni azt mondanám, hogy az egyetlen fontos- része és egyben rögtön tartalmaz egy szarvashibát is.
Egy globális gazdaságban ahol a bármely pénznem szabadon, korlátlanul átváltható szinte bármely más pénznemre, a tőke szabadon vándorolhat, ott a határozott központi intézkedések, az államhatalom, a gazdaságirányítás központosítása globális kormányzást is igényelne.
Ez hangzatos propagandaszövegnek, de a problémát ez továbbra sem oldaná meg. Ez csak abból a szempontból lenne hasznos, hogy a partikuláris érdekérvényesítési lehetőségek megszűnnének és elhárulnának az utolsó akadályok is ennek a globális totalitárius rendszernek a működtetése elől.
De ez azt hiszem nem a mi érdekünk.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.17. 07:45:32

Teljesen egyértelmü h Trump a válság terméke és a Brexit is. Meg az is h Hollande az elmúlt 50 év leggyülöltebb francia (ballib) államfője.

Vagyis hogy az emberek nemigen hiszik el a PC polkorrekt libsi eliteknek hogy ezt ők meg tudnák oldani (hisz ők okozták), más megoldásokra lesz szükség.

midnight coder 2017.01.17. 07:58:02

@Melampo: "Kína mint talán a legnagyobb megtakarító a leginkább kiszolgáltatott ebben a játszmában."
Lószart mama. A kicsi kínaiak az elmúlt 30 év alatt a világ műhelyévé váltak. Lényegében náluk van minden adu: pénz, technológia, és egyre inkább a tudás is. Az USA az elmúlt 30 évben szépen berendezkedett mint rablólovag, lényegében a hadseregéből él. Ugyanakkor ezt a rablólovagot, ahogy Európát is, Izrael rángatja a pórázánál fogva. Trump azért kínos sokaknak, mert ezt a pórázt vágja el. És ha ez a póráz elszakad, akkor lehet hogy hamarosan Európa is odalesz, szegény Izrael pedig ott marad sok csúnya arab között akik nagyon utálják őket.

midnight coder 2017.01.17. 07:58:47

Amúgy picit csodálkoznék azon, ha a liberális demokraták előbb-utóbb nem próbálnák meg lelőni Trumpot. Elég sokaknak lép a tyúkszemére.

felső határ nincs 2017.01.17. 08:15:13

@midnight coder: én ribikkel próbálkoznék, sarki kata jó is lesz

chrisred 2017.01.17. 08:20:33

A szabadversenyes kapitalizmus (nevezzük így) minden olyan európai országban bejött, amit nem szálltak meg az oroszok, hogy rákényszerítsék a maguk ázsiai kasztrendszerű központosított szocializmusukat.

felső határ nincs 2017.01.17. 08:23:01

@chrisred: főleg azokban ahol azon alapult a szabadság, hogy néger add ide a nyersanyagot és dolgozd nekem fel ingyen, vagy agyonverlek!

Nzoltan 2017.01.17. 08:33:24

Arról van szó, jogy a polityikusok leszarták a választóikat. Azok meg elfordultak tőlük.

Nzoltan 2017.01.17. 08:35:16

@Melampo: Marhaság. Kína néhány év alatt kitermelné a veszteséget, mert ott még folyik termelés. A nyugat meg becsődölne.

konrada 2017.01.17. 08:42:20

@midnight coder:
Valahogy én is így gondolom. A kínaiak által kihelyezett pénz a szó szoros értelmében is virtuális: Azaz olyan megtermelt érték után keletkezett összeg, melyre a kínai gazdaságnak alapvetően nincs szüksége.
Így annak esetleges elvesztése legfeljebb az expanzív álmaikat rontaná, de alapvetően nem volna hatása a lassan a világ legnagyobb piacának számító - gyakorlatilag önellátásra képes - belgazdaságukra.

konrada 2017.01.17. 08:49:26

@chrisred:
...nem szívesen okosítalak fel - mert félek, egy világ dől majd össze benned - de a nyugat-európai országokban sokban fejlettebb szocializmus volt (amiből több is maradt meg), mint annó a magukat szocialistának nevező országokban.
...a szabad versenyt meg az ehhez szükséges törvények elég sok helyen és elég nagy mértékben korlátozták.

chepunk 2017.01.17. 08:50:16

@midnight coder: Ezt nagyon benézted!

Több ponton is:

1, Trump az eddigi legizraelbarátabb elnök! Simán atomot is bevetne Izraelért (Jeruzsálembe az USA követséggel, vagy a legutóbbi Izraelt elítélő ENSZ határozat utánTrump az ENSZ-nek is jól nekiment...)

2, Kína pénze semmit sem ér... A technológiából meg máig jelentősen importra szorulnak! Energiahordozóból és nyersanyagból is egyenlőre importra szorulnak, bár lehet ezt Szibéria bekebelezésével megoldják.

3, Ha valaki akkor pont Trump nem vágja el azt az Izraeli "pórázt" inkább rak rá még párat!

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.17. 08:52:19

@chrisred: Ez azért bonyolultabb. Utalnék itt Marxnak az Elbától Keletre fekvő területek megkésett fejlődéséről, a második jobbágyság jelenségéről kifejtett gondolataira. Továbbá ajánlom figyelmedbe Csizmadia Ervin írását a Magyar Nemzet tegnapi számából. Emlékezetünkbe idézi Szűcs Jenő történész könyvét: Vázlat Európa három történeti régiójáról. Ahogy Csizmadia írja, a műből a 80-ás évek közepén az értelmiség azt a következtetést vonta le, hogy Magyarországnak a kora Középkorig visszavezethető hátránya behozható, de az elmúlt negyedszãzad azt mutatja: az ország állapota egyre kevésbé emlékeztet a 90-és évek elejének indulásának, mert kideül, hogy a geopolitikai kérdések nem megkerûlhetők. (Ehhez nem kell valamely keleti hatalom megszállása sem.) Egyetlen reménysugárt lát a szerző: az adott körülmények között még lehet mintaadó az ország, s erre tesz kísérletet Orbán. Ezt már én teszem hozzá, hogy kérdés mekkora árat fizetünk érte, ha mellényúl. Mert úgy látom, egyáltalán nem az itteni kommentekben is magasztalt, a társadalom minden retegére építő finn példát veszi alapul.#

felső határ nincs 2017.01.17. 08:57:36

@Kabai Domokos Lajos: Síííírjatok!

www.portfolio.hu/gazdasag/tiz_orszag_ahol_most_a_legjobb_elni_a_vilagon.3.242620.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Magyarországé messze a legnagyobb előrelépés az elmúlt 5 évben a régióban!

Igaz, sírásban ennél is jobbak vagyunk, ki tudja talán világelsők.

chrisred 2017.01.17. 09:51:17

@felső határ nincs: Mint Finnország? :) Semmilyen egyenes kapcsolat nincs. A spanyoloké volt a fél világ, és most mégis Európa szegényebb részéhez tartoznak. Németország a későn kialakuló nemzeti egysége miatt alig jutott gyarmatokhoz, két világháborút indított sikertelenül a nyersanyagéhsége csillapítására, és most mégis a legfejlettebb jóléti államokhoz tartozik.

chrisred 2017.01.17. 09:55:54

@konrada: Ezért érdemes szóról szóra elolvasni mások hozzászólásait. Kiemeltem, hogy az állami kollektivizálás ázsiai formájáról van szó. Nem az európai, önkormányzatiságon alapuló korporatív rendszerekről.

chrisred 2017.01.17. 09:59:33

@Kabai Domokos Lajos: Igen, voltak társadalmi és gazdasági okai annak, hogy Kelet-Európában gyorsan és szervesen meggyökerezett a szovjet hatalmi szisztéma

konrada 2017.01.17. 10:02:32

@chrisred:
Ja értem, a "nevezzük így" jelentette önkormányzatiságon alapuló korporatív rendszereket, a "szabadversenyes kapitalizmusnál" meg lemaradt az idézőjel...

Így már egyetértünk. A lényeg, hogy inkább szociális piacgazdaságok voltak, mint szabadversenyesek, rengeteg protekcionizmussal, és versenyt korlátozó szabályzásokkal...

konrada 2017.01.17. 10:14:00

@chrisred:
...hát szvsz. kár a lakosságot kárhoztatni azért, mert a megszállók sikeresen átverték rájuk a saját rendszerüket.
Magyarország semmivel sem volt fejletlenebb 1938-ban, mint Görög-, Spanyol-, Finn-, Ír-ország, vagy Portugália...
Csehország és Poroszország(a többi keleten maradt tartománnyal) meg mint a nyugati államok.

Mégis - azoknál is - "sikeres" volt a szovjetizálás, és a társadalmilag még Magyarországnál is lemaradtabb országok sikeresen haladtak előrébb náluk is, hol ez a szovjet megszállás kimaradt...

Melampo 2017.01.17. 11:46:09

@midnight coder: A lószar azért ebben az esetben nem stimmel pontosan.
A pénz és technológia valóban náluk, a tudás, az energia még messze nem és a pénz ami náluk van inkább kolonc mint előny. Igyekeznek is megszabadulni tőle, vesznek bármit ami eladó.
Első körben azt kellene megérteni, hogy akinek pénze van az elcserélte a javait egy követelésre amit ha nincs eszköz a kezében amivel akár erőszakkal is be tudja hajtani ezt a követelést akkor az nem gazdag hanem hülye.
Az USA nem a hadseregéből él hanem fedezetlen pénz kibocsátásából és a pénzrendszer globális irányításából.
A hadsereg csak a fent említett követelésbehajtás eszköze.
Hogy Trump mit vág el azt majd később fogjuk meglátni.
Azt már Sztálin is úgy gondolta, hogy Izrael ott van jó helyen ahol van, mert a sok gyűlölködő arab között nem lesz egy nyugodt éjszakájuk sem de eddig ezt azért túlélték.

Melampo 2017.01.17. 11:52:53

@Nzoltan: Ugyanazt mondtad amit én is, hogy Kína egy kisebb zökkenővel túlélne egy bezárkózást amit mi viszont biztosan nem. De azért eufóriát valószínűleg nem okozna a kínaiak körében sem ha globális terjeszkedésük megállna és a befektetései elvesznének.

Jakab.gipsz 2017.01.17. 12:47:50

Lajos kérdése így szól: "A világ szükségszerű átrendeződése végbemehet-e világháború nélkül".

A válaszom: igen.

Ámde csak abban az egyetlen egy esetben ha sikeresen végre hajtunk egy tudomány-filozófiai forradalmat, amelynek az eredménye egy új-kultúra filozófia. Egyébként minden béke erőfeszítésünk ellenére sajnos a világháború (a kialakult rendszerek instabilitása miatt), elkerülhetetlen és erre akár mérget is vehettek. Azért mert egy "fel-nem-ismert természeti törvénnyel" kerültünk szemben. Más értelmes magyarázat a jelenlegi általános válságra nincs és nem is lehetséges.

David Bowman 2017.01.17. 13:37:15

@midnight coder: Szerintem is. Még két napjuk van.

Jakab.gipsz 2017.01.17. 14:13:36

@David Bowman:
Lehet gúnyolódni és csúfondároskodni, de ez a lényegen nem változtat.

Ugyanis, amennyiben és a ahogyan propagálják egyeses nem létező globális háttérhatalmi erők, az új világrendet, és ez az elmélet nem tartalmaz, sem transzcendens, sem pedig szubsztancionális elemet, mert a józan észre van felépítve, a ti józan eszetekkel nem stimmel valami, nem pedig a miénkkel.

chrisred 2017.01.18. 05:24:21

@konrada: A nevezzük így arra utalt, hogy az orosz propagandista is "úgynevezett szabadversenyes kapitalizmusról" beszélt a blogíró szerint, tehát már ott idézőjeles fogalom volt.

chrisred 2017.01.18. 05:32:10

@konrada: Nem a lakosság, hanem a korábbi megszállók kárhoztatása volt, még ha ugyanahhoz a néphez is tartoztak - bár ez ellen ők tiltakoztak volna a legjobban. Poroszország a junker nagybirtokokkal is beletartozott a fenti marxi kategóriába. Viszont sok minden utal arra, hogy Csehország sokkal sikeresebben meg tudott szabadulni a szovjet örökségtől, mint a többi volt szocialista ország.

Kavkaz 2017.01.18. 16:39:28

@chrisred: Azért hiba volna azt gondolni, hogy Oroszországban nem működik a kapitalizmus.

gordonhahn.com/2017/01/05/russias-quiet-revolution/p

Mr. Hyde 2017.01.19. 13:38:32

@Kabai Domokos Lajos:

Üdv! Nagyon tetszett a blogbejegyzése, hiánypótló, hogy ennyire összeszedetten és sokoldalúan foglalkozik jelenkor válságjelenségivel!.

Kiegészítésként a fórumvitához:

Finnország - a gyarmatot sosem tartó bezzegállam - valójában ugyanolyan gazdasági válságban van mint mondjuk Görögország, még ha ez egyelőre nem is annyira látványos.

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/durva_bercsokkentesrol_dontottek_az_egykori_europai_mintaorszagban.233417.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
www.portfolio.hu/gazdasag/itt_az_eurozona_masik_fekete_baranya_mi_tortent_finnorszaggal.217907.html
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_europai_orszag_kerulhet_nagy_bajba.603236.html
444.hu/2015/11/20/finnorszag-megkeszult

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2017.01.19. 16:49:27

@Mr. Hyde: Köszönöm! Finnországot illetően magamnak is vannak hézagos információim arról, hogy nehézségeik támadhatnak, ugyanúgy, mint a mi sajtónk által a szokásos egyoldalúsággal bezzeg országként bemutatott Észtországnak. Azt érzékelem, hogy a hozzászólók nagy része legfeljebb öt-tízéves távlatban méri fel a helyzetet. Ehhez képest még az ötven évnyi időtáv sem alkalmas hosszabb távú folyamatok érzékelésére. Néhány száz évnyi trend már valami, de például látnunk kellene, hogy Magyarország viszonyai elsősorban azért olyanok, amilyenek, mert mire mi ideértünk, Nyugat-Európa már túl volt egy olyan rendi fejlődésen, amilyenen mi már csak csökevényesen, kívülről ránk erőltetve (államalapító István hatalmát a német lovagok, zsoldosok és a pápaság biztosította a részben pogány magyarok, részben Bizánchoz húzókkal szemben) eshettünk át a hűbériséggel összecsúszva, illetve ott már 1000 előtt létrejött a polgári fejlődés szervezeti-öntudati háttere... Szóval, legalább 1500 évről beszélek, nem néhány évtizedről.#