hangolás

karomkodnitilos142x142.bmp
 A VÉLEMÉNY SZABAD, A GOROMBA, A TRÁGÁR, AZ USZÍTÓ, A KIREKESZTŐ ÉS MEGBÉLYEGZŐ, SZEMÉLYESKEDŐ BESZÉDMÓD TILOS!
Mindez a nick névre is vonatkozik, mert ne itt élje ki beteges hajlamait! Ha pedig azt hiszi, hogy ez a szólásszabadság korlátozása - téved. Egyetlen újság, egyetlen műsor, egyetlen blog sem kötelezhető arra, hogy a tartalomért felelős szerkesztők ellenében bárki bármit közölhessen abban a médiumban. Indítson saját blogot, s ott azt csinál, amit akar, amíg teheti az első bírósági tárgyalásig, ahol a névtelen kommentelők vétkéért is Önre szabják ki a büntetést!

#

Az Esztergomi Járásbíróság 800 ezer forintra (400 nap fogházra) ítélt egy kommmentelőt holokauszttagadásért

2016. január 4-én.

#

Az Alkotmánybíróság 2014. 05.28-i állásfoglalása szerint a honlapok felelőssé tehetők a rajtuk lévő kommentekért. Ezért külön figyelmeztetés nélkül törlöm az ordenáré, a nyíltan uszító, vagy a szótagösszevonással alkotott morfémákba rejtett, mások megbélyegzésére alkalmas üzeneteket.

#

1. Köszönöm, ha jelzi a szövegem hibáit!

>> 2. Ne szemetelje tele a hazát trágársággal!

3. A stílus maga az ember.

#

LASZ AZ ISMERETLEN KOMMENTELŐNEK: Karel Čapek nyomán átgondolva, azt hiszem, én vagyok az az ember, akit az egymással szemben álló táborok, mindkét felet bíráló magatartása miatt, először ütnek agyon, mielőtt végképp egymásnak esnek.

#

a bekiáltás

Ne valamilyen párt, vagy személy iránti kritikátlan rajongás, vagy ellenszenv mozgasson, hanem a világ megismerésének vágya!

a bekiáltó

DLPortre122x123.jpg

Kabai Domokos Lajos

(1951)

Saját könyvek

Press - A nyomtatott és az elektronikus újságírás elmélete, gyakorlata, Press & pr - A médiatevékenység, a szervezeti és az üzleti kommunikáció alapjai, A lovaglás alapjai

Gyakorlat

Nyomtatott és televíziós újságírás; szerkesztőségek, pr-szervezetek, kisvállalkozások irányítása; politikai és üzleti kommunikációs tanácsadás; ismeretterjesztő, pr- és természetfilmek készítése; mindezek oktatása

Pályaív

Hajdú-bihari Napló (újságíró)

Magyar Televízió Híradó (szerkesztő-riporter, adásszerkesztő, műsorvezető)

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (sajtófőnök)

Heti Budapest (főszerkesztő)

Üzlet (vezető szerkesztő)

Vasutas Hírlap (főszerkesztő)

MÁV Rt. (kommunikációs igazgató)

Oktatás

Teleschola Televíziós Iskola (alapító ügyvezető, médiaismeret, televíziós dramaturgia, szerkesztői gyakorlat vezetőtanár); Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, felső fokú OKJ-s képzések (médiaismeret, pr-gyakorlat oktató); orosz nyelvoktatás

Közösségi tevékenység

Magyar Lovas Kör (alapító elnök); Nemzeti Média Kerekasztal (ügyvivő); Magyar PR Szövetség (etikai bizottság elnöke); társasházi közösségi munka

Nyelvismeret

orosz, francia, angol

oroszul velem

TANULJ VELEM OROSZUL!
> Központban a beszédkészség, kezdőknél is

> Tankönyvvel való rendszerezés

> Az életeddel kapcsolatos gyakorlatok

> Biflázás nélküli nyelvtantanulás
#
Küldj telefonszámot a
domokospr@chello.hu
címre!
Visszahívlak: Kabai Domokos Lajos,
aki az orosz-ukrán témában
a legtöbbet posztolók között volt 2014-ben.

top 20

 1. Orbánt sarokba szorították 2014. november 28. 10:04
 2. Győzött a Fidesz, vesztett a haza 2018. április 09. 03:29
 3. Kezdődik Orbán Canossa-járása 2018. május 01. 15:12
 4. Pokolra kerül-e Kálmán Olga? 2016. szeptember 08. 20:48
 5. Az Orbán-Lévay örökség 2014. november 26. 10:58
 6. Sarka Kata meséi 2017. január 13. 14:19
 7. Már Orbánt is égeti Kiss László 2016. január 11. 16:32
 8. Bűzlik ez a kölni balhé 2016. január 06. 06:07
 9. Orbán, a kártékony 2018. március 16. 23:40
 10. Orbán félelembeszéde 2017. június 28. 12:49
 11. A halálba küldött hadsereg 2017. november 18. 07:00
 12. A Jakupcsek-ügy is Simicska-ügy 2015. december 24. 14:41
 13. Pávatánc idehaza is 2017. november 01. 01:07
 14. Katinka Urambátyámországban 2016. január 09. 02:02
 15. Kiss László nem érti Katinkát 2016. január 10. 02:32
 16. Orbán Viktor borzasztó magánya 2015. november 07. 13:57
 17. Orbán, Katinka, meg a NAV-elnök 2017. november 17. 02:19
 18. Bayer még mindig nem érti 2016. szeptember 10. 12:30

címkék < 10

öt legfrissebb

Szítja az oroszok dühét az EU

2018.01.18. 03:01 | Kabai Domokos Lajos | 15 komment

Címkék: propaganda manipuláció Facebook Európai Unió Oroszország Európai Parlament Putyin Russia Today

 A nyugati támadások az orosz lakosság többségének elszántságát, Putyin melletti kiállását erősítik.

russiatoday_adaskep.jpg

Az egész el lett szúrva. Az európai parlamenti képviselők – köztük mindenekelőtt a lengyelek és a baltikumiak – az orosz propagandának az EU-országokra való hatásáról nyilatkoztatták ki rögeszméiket január 17-én. De nem számoltak azzal, hogy a Russia Today (RT), ez a Kreml által finanszírozott világtelevízió, interneten, élő adásban, orosz szinkrontolmácsolással is közvetíti az ülést. Így aztán az oroszországi közvéleménynek a téma iránt érdeklődő része egy az egyben hallhatta a többségében azonos kaptafára húzott szózuhatagokat.

Az 107 perces közvetítés utolsó háromnegyed órájába kacsolódtam be. Ebben a részben percenként váltották egymást a szónokok, s a rövid időkeretre is tekintettel, lendületesen szórták az átkokat Moszkvára, Putyinra, na és – a Russia Today-re. Vagyis arra a médiumra, amely épp lehetővé tette az orosz lakosság számára, hogy megismerhesse az európai képviselők nézeteit. Hogy aztán mire mentek vele, azt már az első orosz kommentelők is jelezték. Bizonyos Ljudmila Jakuseva például így:

„Önök ott a maguk Európájában nem ismerik az életünket! Ezért nem utasítgathatnak bennünket! Előbb söpörjenek a saját házuk táján! A tormánkhoz nincs szükségünk a sertéshúsukra, van nekünk elég, hozzá még egészségünk is!”

A több száz szöveges értékelés nagy részét lementettem. De azt hiszem, elég, ha csak azokból a rövid, orosz nyelvű megjegyzésekből idézek fel itt néhányat, amelyeket a közvetítést nézve és hallgatva egy papírlapra firkantottam:

„Elmentek ti a jó… / Idióták / Debilek / Honnan szedték ezt a sok bohócot? / Képmutatók / Demagógok / Ez egy vicc-csatorna lenne? / Mennyire félnek az igazságtól! / Bohóciáda / Micsoda debilizmus! / Csak nem azt akarják mondani, hogy Európában csupán az orosz RT-t nézik az emberek? / És hol maradnak a tények? / Hétköznapi fasizmus / Éljen az oroszországi propaganda! / Mi van azokkal ott? Teljesen agyatlanok? / Szeretjük Putyint. / Ha így reagálnak, azt jelenti, hogy Oroszország helyesen viselkedik. / Egyáltalán, normálisak ezek? / Nézd csak! Az ülésterem csaknem üres! / Egyetlen ténnyel sem hozakodnak elő. / Ezt itt a hazugság kártyavára. / Nagyon sajnálom Önöket!!! Pszihoterapeutáért kellene kiáltani. A russzofóbia – betegség, olyan vírus, ami Nyugatról terjed. / Ti aztán mindent jól csináltok. Nektek köszönhetően az egész világon ismerik az emberek az igazságot! Köszönet a munkátokért, gyerekek! / Irigykedjetek csak! Mi soknemzetiségű ország vagyunk!!! Üdvözlet az oroszországi Krímből! Nagy ország és erős elnök! / Mintha nem minden országban etetnék a népet álhírekkel…

És így tovább szinte a végtelenségig. (Magam, egy idő múltán megelégelve a tömény demagógiát, ami akkor már vagy húsz perce áradt a hozzászólásokból, a „Лицемеры”, azaz „Képmutatók” bepötyögésével vezettem le fortyogó indulataimat. Mindjárt kaptam is rá négy „tetsziket” bizonyos Ivan Paszekától, Iza Chilitől, Alex Ironside-tól, Dennis Szitnyikovtól. Ott van, lehet ellenőrizni!) Természetesen a vélemények nem feltétlenül tükrözik a teljes lakosság álláspontját. És persze a Facebook számaiban sem fejeződik ki a reprezentativitás. De kiindulópontnak talán megteszi, ha ideírom őket a közvetítés végi állapotnak megfelelően. Addig a Facebookon 38 ezren látták az adást, vagy annak egy részét. A főleg bíráló megjegyzésekre 423 tetszik, 310 vicces, 237 dühítő jelzés érkezett.

A legtöbbek által nézett esti orosz tévéhíradó röviden, tárgyszerűen számolt be az Európai Parlament aznapi, Oroszországot érintő vitájáról. Eszerint riadót fújtak az Európai Unió országaira irányuló orosz propaganda ellen. Rugalmasabb reagálást követeltek a Kreml által vezérelt kiszivárogtatásokra, a hamis hírekre, a dezinformációs kampányokra és a kíbertámadások visszaverésére. A témát továbbra is napirenden tartják: az Európai Bizottságnak a hamis hírek és a politikai manipuláció elleni munkacsoportja jövő áprilisig készíti el javaslatait.

Tegyük azért hozzá, hogy voltak, akik józanabb hangot is megütöttek. Például egy szlovén képviselő szerint a nyugati tömegtájékoztatási eszközök sok éven át tartó uralma után érthető, hogy az orosz média ki akarja vívni az őt megillető helyet a világban. Egy francia szónok önkritikára szólította fel a jelentéstevőt, mondván, hogy képtelen elviselni a sajátjáétól eltérő véleményt. A parlament egyik spanyol tagja kifogásolta, hogy az állításokat nem támasztják alá bizonyítékokkal. Egy londoni küldött a saját problémákról, illetve az iszlám propagandáról való figyelemelterelésnek nevezte a téma napirendre tűzését. Egy olasz felszólaló az Oroszországgal való párbeszédre hívott fel.

Ám az európai parlamenti képviselők többsége láthatóan a feszültség növelésében volt érdekelt. Ha ugyanis nem így lett volna, minden bizonnyal differenciáltabban kezelnék ezeket a kérdéseket. A pro és kontra kíbertámadások ügyét például a biztonsági szakemberekre hagynák, s nem kevernék össze a nyilvános médiumok tevékenységével. Mert, ha az utóbbiakat korlátozni akarják, akkor magát a szólásszabadságot veszélyeztetik, amely persze viszonylagos: Nyugaton és Keleten mindig tükrözte és ma is tükrözi a tartalomkészítők, illetve a finanszírozók értékrendjét. Ha mással nem, a hírek közötti válogatással.

Egyébként az oroszországi állami médiában napról napra jelentős műsoridőt biztosítanak a Kreml irányvonalával ellentétes, sőt a Putyint bíráló nézetek kifejtéséhez. (Más kérdés, hogy az ottani választások közeledtével hovatovább a vízcsapból is Vlagyimir Vlagyimirovics folyik. De ez legyen az ő gondjuk!) Eddig éveken át azt tapasztaltam, hogy az általunk megszokotthoz képest összehasonlíthatatlanul élesebb, népesebb és jóval hosszabb közéleti vitaműsorokban a putyini elveket képviselők mellett rendszeresen, bár kisebb arányban, szót kaptak ellenzéki politikusok, újságírók, szakértők is. Az élő adásokban közvetített, késhegyre menő, naponta sorra került vitákban számos amerikai, német, lengyel, ukrán, izraeli, baltikumi, angol stb. szakértőt szerepeltettek, amikor a nemzetközi kapcsolatok voltak terítéken. A nyugati hírtelevíziókban ugyanezt a viszonosságot nem érzékeltem: ezekben még sosem láttam megszólaltatni a Kreml irányvonalát képviselő oroszországi szakértőt, uram bocsá' politikust.

Ami pedig az Európai Parlamentben szerdán uralkodott hangvételt és a hasonló, gyakori nyugati megnyilatkozásokat illeti, ideje lenne, ha a politikusaink egyszer már azzal is számolnának, hogy milyen hatást váltanak ki Oroszországban. Végre észre kellene venniük, hogy minden ilyen európai vagy amerikai támadás még inkább megerősíti az oroszországi lakosság legalább nyolcvan százalékát abban, hogy ki kell tartaniuk Putyin mellett. Amint az idézett kommentek is jelzik, a nyugatiak kettős mércét tükröző bírálatai csak fokozzák elszántságukat, dühüket. Akkor meg mire ez az egész? Tán elterelés ez is a sok másféle manipuláció között? #

CÍMKÉP: A Russia Today élő adásában vitatja egy ukrán csatorna állításait – Az RT-vel szembeni kifogások egyik forrása, hogy olyan nyugati véleményeknek is helyet ad, amelyek az ottani legfőbb médiumokban nem kapnak teret. Kettős mérce ez a javából!

A bejegyzés trackback címe:

http://bekialtas.blog.hu/api/trackback/id/tr3813584845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 06:37:54

A liberális nyugati rend ma már egyre kevésbé képes hatalmát fenntartania hagyományos eszközökkel. A cenzúra ma már egyre erősebb. Szóval majd az RT betiltására is ki lesz találva valami.

A liberális módszer az, hoigy nem vitázni kelll, hanem magát a vitát kell kkirekeszteni.

Mo-on ezt a ballibek hosszú ideig nagyon keményen csinálták. Orbánék egyik fontos eredménye a nyilvánosság felszabadítása, a pluraitás megteremtése a médiákban. Lásd: bircahang.blog.hu/2018/01/18/a_90-es_evek_ballib_elnyomasa

Emmanuel Goldstein 2018.01.19. 07:21:22

igen, ez komoly probléma, a nyugati rendszer nem tud mit kezdeni az orosz világgal, nincs meg hozzá a megfelelő tudása, eszközkészlete,olyan nyelven, olyan témákkal szól hozzá, amik eleve értelmezhetetlenek számukra, nyilván rossz reakciókat váltanak ki nem csak az oroszoknál, de egyre inkább hazai pályán is.
A tehetetlen vergődést látva egyre több nyugaton élő ember számára tűnik az orosz értékrend valamiféle válasznak a fejlett világ problémáira és ez az, ami igazán aggasztó a liberalista világ számára.
Akik szerint be kell tiltani az RT-t, azok eleve nem nézik, nem értenek vele egyet, nem tartják helyesnek azt a diverzáns tevékenységet amit a jelenleg oroszországot uraló leningrádi maffia érdekében végez az exportpropaganda tévé, míg mások szeretik, nézik és pont, hogy az RT hitelességét és objektivitását fogja emelni a szemükben, ha betiltásra kerül.
Különben meg tökmindegy, ma már fizikailag nem lehet semmit betiltani, ha nem a koax kábelen jön a tévére, akkor jön utp-n...

Kavkaz 2018.01.19. 13:53:16

@Emmanuel Goldstein:

A nyugati ember valóban rendkívül keveset tud a jelenlegi Oroszországról. Ez azonban elsősorban annak köszönhető, hogy az RT-nél semmivel sem hitelesebb érintett nyugati médiumok informaciómonopóliumukat kihasználva gyakorlatilag azt állít Oroszországról, amit csak akar. Mivel azt feltételezik, hogy a belpolitikai szinten a liberalizmust valóban érvényesítő vezetőik külpolitikáját is ilyen liberális elvek vezérlik, ezért támogatják azok minden Oroszországot érintő tevékenységét.

Sajnos maguk a vezető politikusok, akik a forradalomnak hazudott puccsok, a teljes joggal népszerűtlen, bármely választási rendszerben esélytelen, sokszor vállalhatatlan "liberális" ellenzékiek, valamint a már említett híradások nyelvén szólnak az oroszokhoz, nem tartják magukat az említett elvekhez. Sajnos sok orosz azután ezt értelmezi valódi liberalizmusként, hiszen azon országok vezetőitől érkezik mindez, akik belpolitikai téren valóban a liberalizmust képviselik.

Kavkaz 2018.01.19. 23:12:27

@Emmanuel Goldstein:

Tényleg csak lazán. Bandera legalább nem vallotta magát liberálisnak.

Emmanuel Goldstein 2018.01.21. 12:03:02

@Kavkaz: az oroszokat utálni nem politikai irányultság kérdése.

Kavkaz 2018.01.21. 14:41:41

@Emmanuel Goldstein: Bármelyik népet utálni politikai és erkölcsi irányultság kérdése. Az már csak hab a tortán, ha valaki szerint az oroszgyűlölet és annak támogatása összeegyeztethető a liberális irányultsággal.

Emmanuel Goldstein 2018.01.21. 15:01:46

@Kavkaz: nyilván nem összeegyeztethető, ezért is vergődik a nyugat, hoz hibás, kevéssé célravezető intézkedéseket.
Oroszország ellen egyféleképpen lehet harcolni.
Erősíteni kéne a turizmust, egy átlag nyugati állampolgárnak egy rövid orosz aranygyűrű kirándulás adna tíz év RT immunitást...

Kavkaz 2018.01.21. 15:22:56

@Emmanuel Goldstein:

Ha már a liberalizmust is félre kell tenni az oroszok elleni szent háború érdekében, az persze más kérdés... De akkor legalább nem kell azt hazudni, hogy emögött bármiféle erkölcsi motivációk húzódnak meg.

Az oroszországi turizmus valóban veszélyes fegyver lehet. Hosszú távon legalább olyan valószínűséggel idézne elő immunitást az illetékes nyugati médiumok és politikusok oroszellenes megnyilvánulásai ellen, mint az RT ellen (pl. az oroszországi "liberálisok" tevékenységeinek első kézből történő megtapasztalása nagy valószínűséggel vált ki ilyen hatásokat).

Emmanuel Goldstein 2018.01.21. 15:34:20

@Kavkaz: igen, sok embernek felnyitná a szemét, bár tömeges áttelepülések réme azért nem fenyeget, a legtöbb ember pont azt szereti, amibe kiskorában szocializálták.

Kavkaz 2018.01.21. 15:50:23

@Emmanuel Goldstein: Ez tökéletesen magyarázza egyesek oroszgyűlöletét. Hogy ez erkölcsileg mennyire védhető, az megint más kérdés...

Az viszont szerintem is valószínű, hogy az érintett nyugati kormányok Oroszországot érintő külpolitikájának a liberalizmusban szocializálódott polgárok általi támogatása legjobb esetben is megcsappanna, ha ezen polgárok jobban megismerkednének az oroszországi viszonyokkal.

bjutiful 2018.01.21. 15:56:21

@Emmanuel Goldstein:

Az oroszországi turizmus erősítése nem veszélytelen dolog!Nemrégen
külön repülőkkel hozták őket Hévízre a gyógyturizmus fellendítése érdekében,és sokan jöttek! A turizmus kapcsán nagy bevételre számítottak!
Először örültek a forgalom miatt,mert a bevétel az a legfontosabb!!Akkor még nem tudták mi ára,és a kevesebb több!

Amit Hévízzel tettek ott tartózkodásuk,gyógyvizes kezelésük és nyaralásuk ideje alatt,az nagyon pusztító volt!

Elborzasztották a többi más kultúrából érkezőket,ők nem is jönnek egy darabig,nagyon megcsappant a forgalom miattuk!

A viselkedés és hygénia kultúra nem hasonlított semmihez,nem volt közösségben elviselhető!

A kevesebb több!

Úgyhogy körültekintőbben,gondosabban a turizmussal...

Emmanuel Goldstein 2018.01.21. 16:15:12

@bjutiful: fordítva értettem, több ember kéne oroszországba látogasson, h személyesen lássa az orosz világot, ne csak a propagandatévé szemszögéből.
A hévizi dolog, nos, igen, de a nyugatra látogató turisták jórésze kontraszelektált újgazdag csürhe, az átlag orosz azért teljesen civilizált.

bjutiful 2018.01.21. 17:25:13

@Emmanuel Goldstein:

Igen,akkor erősen félreértettem! /Amit írtam,az sajnos igaz/

Kellene sokaknak Oroszországba utazni,megnézni az új világot,de sajnos az új orosz világ nézése már nagyon drága lett a változások óta!
Sajnálom nagyon,mert nagyon szívesen mennék!