hangolás

karomkodnitilos142x142.bmp
 A VÉLEMÉNY SZABAD, A GOROMBA, A TRÁGÁR, AZ USZÍTÓ, A KIREKESZTŐ ÉS MEGBÉLYEGZŐ BESZÉDMÓD TILOS!

1. Köszönöm, ha jelzed a szövegem hibáit!

>> 2. Ne szemeteld tele a hazát trágársággal!

3. A stílus maga az ember.

#

Az Esztergomi Járásbíróság 800 ezer forintra (400 nap fogházra) ítélt egy kommmentelőt holokauszttagadásért

2016. január 4-én.

#

Az Alkotmánybíróság 2014. 05.28-i állásfoglalása szerint a honlapok felelőssé tehetők a rajtuk lévő kommentekért. Ezért külön figyelmeztetés nélkül törlöm az ordenáré, a nyíltan uszító, vagy a szótagösszevonással alkotott morfémákba rejtett, mások megbélyegzésére alkalmas üzeneteket.

#

LASZ AZ ISMERETLEN KOMMENTELŐNEK: Karel Čapek nyomán átgondolva, azt hiszem, én vagyok az az ember, akit az egymással szemben álló táborok, a mindkét felet bíráló magatartása miatt, először ütnek agyon, mielőtt végképp egymásnak esnek.

#

bemondás

A NÉPSZABADSÁG-NAP lezárásaként: ha annyian előfizettek volna rá, ahányan most tiltakoznak, nem alakult volna ki ez a helyzet. (2016-10-08)

INTERNET Az interneten a végén minden megsemmisül, vagy legalábbis elérhetetlenné válik, amint nincs áram, vagy a rendszergazda beint. Mindig csodálkozom, mikor a neten éjjel-nappal lógók ezt nem látják át. (2016-10-09)

TRAFFIPAX-ÁTVERŐ PÓLÓ Már megrendelhető a traffipax-átverő póló – olvasom a neten. Nos, ennek a találékonyságnak egészen az első ütközésig tart az érvényessége. Aztán jön a pofára esés. (2016-04-08)

FRÖCSÖGŐ KOMMENTELŐK Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője szerint a fröcsögő kommentelőkkel foglalkozni olyan, mintha felvennénk egy hangversenyt, összevágnánk belőle a köhögéseket, és azt hallgatnánk. (2016-01-15)

SAUL FIA – Wow! De Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől inkább illett volna egy Hűha! Hogy a kákán is? Nem. Egyébként a film valóban korszakos. (2016-01-11)

KÖZMUNKA Hiába a három gyerek, a közmunkát nem tekintik munkaviszonynak az otthonteremtési támogatás odaítélésekor. Bezzeg, amikor kozmetikázzák a foglalkoztatási statisztikákat… (2016-01-05)

MALAC A JÉGEN Azért tűnik úgy, hogy Orbán Viktor küzd, mint malac a jégen, mert a hasznos idióták kezdenek többségbe jutni az európai elitben – fejtette ki Kövér László, az Echo TV Mélymagyar című műsorában. (2016-01-01)

MINDEN FÖLÖSLEGES „Hiszen valójában minden fölösleges, az írás is, az élet is. Mindkettő valami metafizikai többletre utal, valami luxusra, erőfölöslegre, gazdagságra, amely nem győz gyönyörködni a saját fölösleges pompájában”. (Kertész Imre)

HALAK Sajtóhír: "A Magyar Nemzeti Bank bekebelezheti a budapesti Bálna épületét". Aha! A nagy hal megeszi a kis halat... (KDL 2015-11-30)

POPULIZMUS Átlagosan 12 százalékkal nőtt Hollande népszerűsége, mert a francia közvéleménynek (ugyanúgy, mint a magyarnak - teszem hozzá) bejön a kormányfő kőkemény hadvezéri retorikája. (Kemény hadvezér a Pudingból, Népszabadság, 2015-11-27)

a bekiáltás

Ne valamilyen párt, vagy személy iránti kritikátlan rajongás, vagy ellenszenv mozgasson, hanem a világ megismerésének vágya!

a bekiáltó

DLPortre122x123.jpg

Kabai Domokos Lajos

(1951)

Saját könyvek

Press - A nyomtatott és az elektronikus újságírás elmélete, gyakorlata, Press & pr - A médiatevékenység, a szervezeti és az üzleti kommunikáció alapjai, A lovaglás alapjai

Gyakorlat

Nyomtatott és televíziós újságírás; szerkesztőségek, pr-szervezetek, kisvállalkozások irányítása; politikai és üzleti kommunikációs tanácsadás; ismeretterjesztő, pr- és természetfilmek készítése; mindezek oktatása

Pályaív

Hajdú-bihari Napló (újságíró)

Magyar Televízió Híradó (szerkesztő-riporter, adásszerkesztő, műsorvezető)

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (sajtófőnök)

Heti Budapest (főszerkesztő)

Üzlet (vezető szerkesztő)

Vasutas Hírlap (főszerkesztő)

MÁV Rt. (kommunikációs igazgató)

Oktatás

Teleschola Televíziós Iskola (alapító ügyvezető, médiaismeret, televíziós dramaturgia, szerkesztői gyakorlat vezetőtanár); Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, felső fokú OKJ-s képzések (médiaismeret, pr-gyakorlat oktató); orosz nyelvoktatás

Közösségi tevékenység

Magyar Lovas Kör (alapító elnök); Nemzeti Média Kerekasztal (ügyvivő); Magyar PR Szövetség (etikai bizottság elnöke); társasházi közösségi munka

Nyelvismeret

orosz, francia, angol

oroszul velem

TANULJ VELEM OROSZUL!
> Központban a beszédkészség, kezdőknél is

> Tankönyvvel való rendszerezés

> Az életeddel kapcsolatos gyakorlatok

> Biflázás nélküli nyelvtantanulás
#
Küldj telefonszámot a
domokospr@chello.hu
címre!
Visszahívlak: Kabai Domokos Lajos,
aki az orosz-ukrán témában
a legtöbbet posztolók között volt 2014-ben.

top 20

 1. Orbánt sarokba szorították 2014. november 28. 10:04
 2. Pokolra kerül-e Kálmán Olga? 2016. szeptember 08. 20:48
 3. Sarka Kata meséi 2017. január 13. 14:19
 4. Az Orbán-Lévay örökség 2014. november 26. 10:58
 5. Már Orbánt is égeti Kiss László 2016. január 11. 16:32
 6. Bűzlik ez a kölni balhé 2016. január 06. 06:07
 7. A Jakupcsek-ügy is Simicska-ügy 2015. december 24. 14:41
 8. Katinka Urambátyámországban 2016. január 09. 02:02
 9. Kiss László nem érti Katinkát 2016. január 10. 02:32
 10. Orbán Viktor borzasztó magánya 2015. november 07. 13:57
 11. Bayer még mindig nem érti 2016. szeptember 10. 12:30
 12. Barbárok az uszodában 2016. április 08. 02:21
 13. Tévutakon vezet Orbán 2016. január 16. 08:39
 14. Menekültügy: Orbán Viktor hibázott 2015. augusztus 22. 21:04
 15. Túlélni az emigráns áradatot! 2016. január 30. 01:47
 16. Kunhalmi szánalmas szereplése 2015. október 18. 22:40

öt legfrissebb

Vérlázító az iskolák finanszírozása

2017.06.22. 16:37 | Kabai Domokos Lajos | 21 komment

Címkék: oktatás egyház ellenzék Fidesz Horn Gyula kasztosodás

Az ellenzék meg sem pisszen, amikor a közpénzek egyre nagyobb hányadát vonják el az állami iskoláktól, hogy az egyháziakhoz csoportosítsák át.

egyhaziiskola.jpg

Háromszor többet ér egy gyerek a Fidesz-kormány, azaz Orbán Viktor és parlamentje számára, ha egyházi iskolába jár. Sőt, még valamivel többet is, amint az a Ténytár blogon közölt adatokból kiderül. A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58 ezer 300 forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő.

Demján stopposai

2017.06.21. 11:46 | Kabai Domokos Lajos | 6 komment

Címkék: politika üzlet lobbi Demján Habony

Minden látszat ellenére, a milliárdosok nem ellenszolgáltatás nélkül tesznek  szívességeket.

2017-06-demjanbereltgepehabony.jpg

Demján Sándor magyar milliárdos „üzleti és kártyás okokból évek óta sűrűn repked Makaóra és Hongkongba. Ilyenkor pedig, ha összefut egy-egy magyarral, szívesen felveszi”. Az idézet történetesen a 444.hu-ról származik, de ugyanezt a mondatot már a hétvégén hallottam az egyik rádióban, ma pedig a Magyar Nemzet is közreadta. Az említetteken kívül bizonyára más magyar médiumokban szintén szép karriert futott be a közlés. Csak hogy van vele egy kis bibi.

Járadékot a vendégmunkások után!

2017.06.19. 01:07 | Kabai Domokos Lajos | 18 komment

Címkék: adó kapitalizmus kivándorlás komprádor Magyarország Európai Unió GDP Ide szociális helyzet

A posztszovjet országok felzárkózásának gondolatától hideg verejték lepi el a nyugat-európai vezetők homlokát.

kivandorlasgrafikon.jpg

Azért mennek el X évre külföldre, mert szeretnének jobban élni – kommentálta Facebook idővonalamon az egyik nagyra becsült ismerősöm azt a grafikont, amit a Vasárnapi Hírek nyomán többen is megosztottunk a világhálón. Ez nem politikai kérdés az EU-n belül – írta, s megjegyezte: nem is tudja mire vélni ezt az ellenzéki hisztériát. Például Svájcban találkozott egy német ápolónővel, aki azért dolgozott ott, mert kétszer annyit keresett, mint otthon, azaz Németországban. Akkor mi itt a probléma? – tette fel a költői kérdést, majd hozzátette: amikor beléptünk az EU-ba, tudtuk, hogy ez ezzel jár.

Merkelnek elege van az USA-ból

2017.06.17. 10:20 | Kabai Domokos Lajos | 11 komment

Címkék: földgáz USA Ausztria Németország Oroszország szankciók Merkel Trump

Az Oroszország elleni szankciók immár a nyugat-európai cégek ellen irányulnak, mert az amerikaiak szemet vetettek az európai földgáz-piacra.

merkeltrump2017marcius17.jpg

Lőttek a moszkvai elleni szankcióknak? - kérdeztem egy februári posztom címében a Bekiáltás blogon. Egy orosz ellenzéki lapra és a Financial Times-ra hivatkozva írtam arról, hogy megkezdődött az Obama-hagyaték felszámolása. Konkrétan: egy akkori döntés szerint „Az amerikai cégek továbbra sem üzletelhetnek az orosz titkosszolgálatokkal, de már benyújthatják hozzájuk az igazolásokat". Egy szemfüles kommentelő most azzal szembesített: „igaz hogy még csak négy hónap telt el, de már itt van a válasz, újabb szankciók Oroszország ellen".

Propagandisták manipulálnak Putyin nevével

2017.06.13. 11:09 | Kabai Domokos Lajos | 4 komment

Címkék: háború propaganda USA Oroszország Hitler NATO Putyin Orbán-rendszer Pulitzer Goebbels Creel Hearst

Valójában arról van szó, hogy a Kreml (a magyar kormány) megtanulta és alkalmazza az amerikai módszereket, ami eléggé felháborító lehet odaátról nézve. Bár, akiket hol az egyik, hol a másik oldalról vernek át, azoknak ez aligha vigasz.

rodinamaty_unclesamx.png

Az orosz, avagy a putyini propagandáról értekezik a 444.hu. Ehhez a RAND amerikai kutatóintézet megállapításait használja fel. Az összefoglalót készítő szerző szerint: „Egyértelmű a hasonlóság az orosz kormányzati propaganda és a magyar között”.

Hasonlóság biztosan van, de a sommás megállapítással azért van egy kis gond. Mindenekelőtt kétlem, hogy orosz típusú propaganda, mint olyan, létezne. Ha van különbség, akkor – Orosz Jenőnek a Facebookon közzétett vázlata alapján – legfeljebb az, hogy a Kreml hazai fogyasztásra szánt propagandája határozottan hazafias és vallásos húrokat pengetve ideológiai töltetű, a nyugati világ politikai kommunikációjából viszont mostanra mintha száműzték volna – bár feltehetően, csupán elrejtették – az ideológiát.

A kasztosodást erősíti az iskolarendszer

2017.06.09. 12:58 | Kabai Domokos Lajos | 42 komment

Címkék: oktatás egyház értelmiség Michael Moore USA Finnország Kádár-rendszer Horn Gyula Orbán-rendszer Antall-kormány Nahalka István

A Kádár-rendszer utolsó időszakától mindmáig azt vallják az uralkodó rendbeliek: saját gyerekeiket inkább járatják a közösség pénzén jobban felszerelt, jobb pedagógusokat vonzó iskolákba. És ehhez jön az egyházi iskolák egyre növekvő mértékű, többlet támogatása. Ez ágyaz meg a kontraszelekciónak, s a végén mindenki vesztes lesz.

2017-06-09oktatasusa-finn_remarkable.jpg

Csaknem tizenhat millióan látták már a finn iskolákról szóló, május 7-én, a Remarkable nevű internetes oldalon közzétett videó-részletet Michael Moore, a kíméletlen amerikai dokumentarista filmjéből. A rendező, szokásához híven, Amerikát sokkolja. Ebben az alkotásban azzal, hogy milyen szakadék tátong az Egyesült Államokbeli, illetve a finnországi iskolások teljesítménye között. A filmben látható grafikon szerint a hatvanas években, meglehetősen alacsony színvonalon, még nagyjából azonosan teljesítettek a két ország diákjai. A nyolcvanasokban a finnek előbb csak lassú ütemben kezdtek elhúzni az amerikaiaktól, majd a kétezres évekre hirtelen kiugrottak, s a világ ranglistájának élére kerültek. Eközben az amerikaiak mutatói folyamatosan csökkentek…

Nem csak Orbán az akadály

2017.06.02. 12:21 | Kabai Domokos Lajos | 22 komment

Címkék: kapitalizmus multik értelmiség gyarmat komprádor Finnország Orbán-rendszer Julien Benda putyinozás

A magyar értelmiség befolyásos csoportjai nem foglalkoznak azzal, hogy az orbáni rendszer a kapitalizmus mai formájának televényéből nőtt ki, s azt az illúziót keltik, hogy a vezér eltávolítása-eltűnése minden bajunkat orvosolni fogja.

orban2016regionaldigitalsummitx.jpg

Főleg liberális ismerőseim megnyilatkozásaiban gyakran találkozom azzal a nézettel, hogy Magyarországon egészen jól mennének a dolgok, ha Orbán Viktor és köre ezt nem akadályozná. Ugyanis – vallják még mindig ennek a felfogásnak a hirdetői – csupán lehetővé kellene tenni az úgymond szabad versenyes kapitalizmus korlátlan érvényesülését, ezen belül még nagyobb teret nyitni a multinacionális vállalatok előtt, s az így létrejövő árubőség lényegében mindenki számára meghozná a belőle való részesedés lehetőségét. Mindehhez társulhatna az egyéneknek és a kisközösségeknek legföljebb a méltányos és igazságos törvények által korlátozott szabadsága, s már elő is állna a Kánaán – sugalmazzák e próféták.

Csakhogy – mint állítják – Orbán (és persze Putyin, de rá most nem vesztegetnék szót) mindent keresztbe ver.

’56 kínjával is szembesítik az oroszokat

2017.04.29. 18:00 | Kabai Domokos Lajos | 3 komment

Címkék: film történelem televízió Magyarország Oroszország Szovjetunió Putyin

A társadalom széles köreit megmozgató, tisztázó történelmi vitákra nálunk szintén nagy szükség lenne.

optimistaktv-sorozat.jpg

Az állami dácsa parkjában, amely a grúz származású Lavrentyij Berija, a szovjet titkosszolgálat 1938 és 1953 közötti vezetőjének kedvenc találkahelye is volt, a moszkvai amerikai nagykövetség és a szovjet külügyminisztérium információs-elemző csoportjának jobbára fiatal munkatársai sütik a saslikot, iddogálnak és gitároznak egymás kedvére. 1960-at írunk. A külföldi sajtóra és újságírókra fókuszáló, egyébként ebben a formában nem létezett csoport vezetője, Grigorij Birjukov kezdeményezte az informális összejövetelt. Ha arra gondolunk, hogy Birjukov négy évvel ezelőtt még Budapesten volt, amikor a szovjet csapatok leverték a felkelést, mégiscsak azt kell mondanunk, hogy a hadseregek létszámának csökkentésével, a szovjet atomrobbantások egyoldalú beszüntetésével az enyhülés felé araszolnak az új idők, miközben persze a két nagyhatalom közötti bizalmatlanság az egekig ér.

A képek az orosz állami tévében az elmúlt héten vetített Optimisták című filmsorozat tizedik epizódjában peregnek. Az amerikaiak között egy csinos, fekete hajú lány alkalmat talál arra, hogy félrevonja a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának nemzetközi osztályából a külügyminisztériumba „száműzött” Birjukovot, aki a lány nevének hallatán – Marika Csoóri – felkapja a fejét:

Az osztrák elnök meghívta Putyint

2017.04.29. 00:33 | Kabai Domokos Lajos | 1 komment

Címkék: Ausztria Oroszország Gazprom Putyin Alekszej Miller OMW Rainer Seele

Az OMW-t befektetőként is szívesen látják Oroszországban.

omw-putyin2017-04-28.jpg

Miközben idehaza orosz ellenes tüntetéseken hergelik az embereket, április 28-án Vlagyimir Putyin orosz államfőnél  tett látogatást Rainer Seele, az osztrák OMW gáz- és kőolajipari cég elnök-vezérigazgatója. Putyin méltatta a két fél közötti csaknem fél évszázados energetikai együttműködést, s azt a szerepet, amit az OMW játszik évi 30 milliárd köbméter oroszországi gáz tranzitálásában. Erre 2028-ig van szerződésük a Gazprommal, de – mint az orosz elnök fogalmazott – az együttműködést készek a kölcsönös előnyök jegyében fejleszteni.

Az Oroszországgal kapcsolatos itthoni hangulatkeltést figyelembe véve ennél is sokat mondóbbak voltak az osztrák cégvezető szavai:

Mohamed és a nemzetbiztonság

2017.04.28. 12:33 | Kabai Domokos Lajos | 1 komment

Címkék: nemzetbiztonság politikai bűnözés Gyurcsány Ferenc USA Oroszország pávatánc Komáromy Daszajev orbáni politika

A politikai és gazdasági elit önálló felvilágot, ha úgy tetszik, alvilágot működtet az átlagemberrel szemben.

dasajevkomaromyvideo.jpg

Már a Hír TV műsorvezetője, Szőllősi Györgyi is kínlódott azzal, miként mutassa be Magomed Daszajevet, azt a csecsen származású férfit, aki bocsánatkérő videót forgatott a szovjet emlékművet festékkel megdobó Komáromy Gergely aktivistával. Szőllősi többször is orosznak és csecsennek mondta a béke elhíresült barátját, ami ugye alapesetben egyszerre nem lehetséges. Mert vagy orosz, vagy csecsen az illető, kivéve, ha az egyik szülője orosz, a másik pedig csecsen.