Ukrajna: Azonosítatlan holttestek

Immár az EBESZ ellenőrei is megerősítették, hogy az ukrán csapatok által elhagyott területeken maguk is láttak azonosítatlan holttesteket. Noha az orosz tévé egy hete beszámol a genocídiumról, az Euronews még mindig kételkedik.

Ukrajna - sirok jeloletlen OSCE.jpgMegtört a jég! Szeptember 29-én este az Euronews a kínai állami tévére (!) hivatkozva videó-felvételt, illetve szöveges hírt tett közzé azokról az azonosítatlan holttestekről, amelyeket Délkelet-Ukrajnában találtak. A gyakran fej, vagy belső szervek nélküli, galádul elkapart tetemekre, esetleg az épp csak elföldelt végtagokra immár egy hete hívják fel a figyelmet a népfelkelők, akik azokra a helyekre vonulnak be, ahol korábban ukrán csapatok voltak, mindenekelőtt a magukat nyíltan vagy kevésbé nyíltan Bandera, illetve Hitler követőinek tartó nácgárdisták garázdálkodtak.

A népfelkelők közlései nyomán az orosz állami tévé napok óta bemutatja a rettenetes felvételeket, sőt megszólaltat olyanokat, akik hozzátartozóikként, ismerőseinkként azonosítják a meggyilkolt férfiakat és nőket. Az Euronews által úgymond kínai forrásból származó képsornak is oroszok lehettek a készítői, hiszen a térségben – főleg a felkelők által ellenőrzött helyeken – szinte csak orosz tévések dolgoznak. Az Euronews meg nem erősített hírként tálalta az ügyet, noha – nem mintha ez bármit is jelentene a nemzetközi média szempontjából – szombat óta már magyarul is olvasható beszámoló a feltételezhetően szervkereskedelemmel párosuló genocídiumról.

Tapasztalataim szerint azonban az Euronews-nak csak az számít megerősítettnek, amit az ukrán kormány-, vagy katonai szóvivő jelent be. Az ukrán hivatalosságok feltehetően ezúttal is csak akkor fognak beszélni, ha kitalálták, miként lehet beadni a népnek, hogy a népfelkelők a sajátjaikat gyilkolják. Bár a jelek szerint még nem elég gyorsak a ködösítésben, de el kell ismernünk, hogy az elmúlt hónapokban nem kevés rutinra tettek szert a manipulálásban. Például sokakban sikeresen alakították ki azt az érzést, hogy a donyecki és a luganszki civilek többsége a népfelkelők ágyúzásának áldozata. Ez többek között azért képtelenség, mert a civil áldozatok abban a városban, vagy faluban kellett, hogy leljék halálukat az 5-20 kilométer távolságból becsapódó lövedékektől, rakétáktól, illetve a repülőkről ledobott bombáktól, ahol maguk a népfelkelők is kialakították az állásaikat. Ám ezt az ellentmondást nem érzékelhették a trükkös híradásokból a helyszínt nem ismerők, illetve az eseményeket nem szisztematikusan követők.

Ami pedig az azonosítatlan holttestek ügyét illeti, immár az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet - OSCE) megfigyelői jelentéseibe is beszivárgott a téma. Szeptember 29-én este például a szervezetnek a számítógépemre automatikusan érkező egyik sajtóanyagában szerepelt ez a mondat: "The SMM on 27 September visited three locations indicated by representatives of the so-called “Donetsk People’s Republic” (“DPR”) to be the sites of unmarked graves." (SMM = Special Monitoring Mission - KDL) Értem én, hogy két nap telt el azóta, de mégiscsak kiadták, hogy jelöletlen sírokra bukkantak. Most már csak találni kell valakit az Euronews-nál, hogy átnézze az EBESZ sajtóközleményeit!

#