Orosz milliárdok Ukrajnába

A szentpétervári metrótársaság 6,7 milliárd dolláros megrendelést adott az ukrajnai krjukovi vagongyárnak 15 darab, egyenként nyolc kocsiból álló metrószerelvény szállítására.

MetrokocsiOrosz.JPGAz ukrán cég egyik vélhető tulajdonosa Igor Kolomojszkij, akit az orosz hatóságok háborús bűntettek miatt köröznek. Mindezt az orosz parlament egyik liberális (valójában nacionalista) párti képviselője, Roman Hudjakov hozta nyilvánosságra. A képviselő ügyészségi vizsgálatra tett indítványt.

Orosz források a délkelet-ukrajnai úgynevezett büntetőakcióiban hírhedtté vált Dnyepr és Azov szabadcsapatok finanszírozójaként is azonosítják Igor Kolomojszkijt, aki Ukrajna egyik leggazdagabb oligarchája. Egyébként - a háborúban játszott szerepe miatt - Kolomojszkijnak az Oroszországhoz visszacsatolt Krímben lévő érdekeltségeit a közelmúltban már államosították.

Az ügyészségi indítványt tevő orosz képviselő attól tart, hogy a tetemes summa utáni adóbefizetéseken keresztül - más, hasonló oroszországi megrendelésekkel együtt - közvetve és részben orosz költségvetési forrásokból is pénzelik az Ukrajna oroszok lakta területei elleni ukrán hadműveleteket. Mások arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi háborús körülmények között, s mert Ukrajnát lényegében külföldről, külföldi érdekeknek alárendelve irányítják, bármilyen üzletnek igen nagyok a kockázatai. Emiatt - amint erről a Kremlhez közel álló Izvesztyija beszámol - a liberális parlamenti képviselő minden orosz-ukrán üzleti szerződés felülvizsgálatát indítványozta a főügyésznél.

#