Interjú: McCain Putyinról, Irakról...

Az Euronewsnak adott, magyar alámondással is hallható interjút november 28-án a republikánus John McCain amerikai szenátor, akit valódi héjaként jellemez a csatorna honlapja. Magyarországot hozza példának, mint megfélemlített és Oroszországhoz közeledő államot.

McCain nem bánta meg, hogy igennel szavazott az iraki háborúra 2003-ban; nem volt oka kételkednie abban, hogy Szaddam Husszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak. Viszont szerinte az igazi hibát a demokraták követték el, amikor kivonultak, és nem hagytak hátra katonákat: ebből következett az Iszlám Állam térnyerése.

Putyint csupán egy volt KGB-snek látja a Kijevben gyakran megforduló szenátor. Szerinte az orosz államfő újra akarja építeni az Orosz Birodalmat. (Az Új-Oroszország - Novorósszija - kifejezést azonban hibásan tulajdonítja Putyinnak, mert a 18. század második felétől a 20. század elejéig már így nevezték a Fekete-tenger északi pártvidékének Oroszországba ék alakban benyúló sztyeppéit, amelyeken aztán később sorra létesültek a nagy iparvárosok. 1797 és 1805 között a mai Dnyepropetrovszkot is Novorosszijszknak nevezték. -  kdl)

Szerinte Amerikának fegyvert kellene adnia az ukránoknak, hogy megvédjék magukat. Nem tart attól, hogy Putyin válaszul totális háborút robbantana ki. Az európai szankciókat viszont nevetségesnek tartja. A legsúlyosabb csapás, amit a putyini Oroszország elszenvedett, az olajár csökkenése, amely nincs összefüggésben a szankciókkal. #