Diverzánsok Donyeckben

ukrajna_-_donyeck_-_autobusz01-22.jpg

Január 22-ei, reggeli donyecki kép. A csúcsforgalomban trolibuszra, személygépkocsira és házakra lőttek ki aknagránátokat. A következmény: péntek reggelre már 15 halott, tucatnyi sebesült.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az orosz vezetést tette felelőssé a támadásért. „Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli” – jelentette ki újságíróknak az ukrán kormányfő. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió sikertelen véget ér.

Ezzel szemben a felkelők, akiknek egyik központja a város, Ukrajna által foglalkoztatott zsoldosokat gyanúsítanak a merénylettel. Azt állítják, hogy kukás autókon, mikrobuszokon, dzsipeken egyre több diverzáns szivárog be. Olyan belső kerületekben intéznek támadásokat, amelyeket eddig nem értek el. A merénylők egyik célja, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az eredetileg csupán autonómiát, ma már önálló államot követelők lőnék sajátjaikat. Most, amikor nemzetközi nyomásra határozottabban szóba kerül a harckocsik, a lövegek, sorozatvetők nagyobb távolságra való visszavonása ez a harcmodor válthatja fel az eddigi ágyúzást, bombázást. (A csatolt sémán a vörös zóna és a kék zóna - népfelkelő köztársaságiak, illetve Ukrajna nemzeti gárdák által ellenőrzött térsége - közötti területről vonnák ki a nehézfegyvereket; a videóban az animált részletezés a 2 percnél.)

A Luganszki és a Donyecki Népköztársaság vezetői szerint, az ellenfél így akarja elérni a másik célt, a lakosság demoralizálását, s azt, hogy a lakosság végre a felkelők ellen forduljon. Ezt a támadást teherautó platójáról intézték, amely azonnal elhajtott a helyszínről - mondta egy helybeli. Más helyi forrás mikrobuszt említ. Ugyanakkor az EBESZ jelentése szerint a lövedékek északnyugati irányból csapódtak be, amiből az orosz tévé helyszíni tudósítója péntek reggeli jelentésében azt a következtetést vonta le, hogy a városon kívüli ukrán állásokból tüzeltek. Ez önmagában is mutatja, milyen ellentmondásosak a térségből érkező beszámolók.

Január 13-án autóbuszt ért támadás a délkelet-ukrajnai Volnovaha település közelében. Az autóbusz utasai közül tizenketten meghaltak, tizennyolcan megsebesültek. Az EBESZ megfigyelői másnapi jelentésükben foglalkoztak az üggyel, de a közlemény azzal zárul, hogy Ukrajna, Oroszország és a Donyecki Népköztársaság képviselőinek bevonásával folytatják a további vizsgálatokat. #

Orosz nyelvű szöveges összefoglaló és televíziós tudósítás a történtekről.

Későbbi fejlemények.

ukrajna_-_csapatvisszavonasi_terv_01-22.jpg