Orbán megy a pofonért, de minket ütnek

A pártpolitikai haszonszerzés miatti menekültügyi keménykedés következtében bűnbakká vált Magyarország a külföld szemében.

2015-09-04menekultekkeleti.jpg

Moszkvától New York-on át Vancouverig írják az emaileket az ismerőseim, a rokonaim: „Minden este mutatjak a tvben a szogesdrotot es a Keletit. Innen igen rosszul nez ki. Hogy van ez valójában?” Elsősorban számukra foglalom össze nyolc pontban, miként látom a magyarországi menekültügyi helyzetet. Ha valamiben tévednék, a hozzászólók nyilván kijavítanak, vagy pontosítanak. Most külön is kérem, hogy ezt szalonképesen tegyék, mert különben bármilyen értékes is a hozzászólás tartalma, a trágárság, meg az uszítás megy a kukába.

1.) A NYUGAT FELELŐSSÉGE A sokmilliós elvándorlási hullámot a közel-keleti és az észak-afrikai országok – Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria, Jemen stb. – életébe történő közvetlen, vagy közvetett nyugati fegyveres beavatkozásai indították el. A háborús pusztítás miatt az életfeltételek elviselhetetlen mértékben romlottak. Egész városokat, városrészeket, falvakat romboltak le, megszűnt az egészségügyi ellátás, felbomlott az oktatási rendszer, nincs élelmiszer, sőt gyakran ivóvíz sem. Ahova a radikális fegyveresek vonulnak be, ott a lakosságot válogatott kegyetlenkedésekkel pusztítják. Mindennaposak a lefejezések, a nők megerőszakolása, szexrabszolgaságba hurcolása. A gyilkosságokat gyakran azért követik el – amiként ez az USA által foglalkoztatott zsoldosok kurdisztáni garázdálkodásai alatt is történt korábban –, hogy emberi szerveket szállítsanak nyugati vevők megrendelésére.

2.) MAFFIÁK SZERVEZIK AZ UTAKAT Az újabban már Európát is cél országnak tekintő menekülőkre rátelepedtek az embercsempész maffiák, amelyek főnökei török és orosz keresztapák. Gyakorlatilag utazási irodákként ajánlják hirdetésekben is az utak megszervezését. A szolgáltatásoktól függően alakítják az árakat, de garanciát nem adnak, ráadásul az Európai Unió területén már igen korlátozottak a lehetőségeik. Ennek ellenére a nyugati országok eddig nem akarták igénybe venni az oroszországi vezetőknek a maffiahálózatok felszámolásában való közreműködésre vonatkozó ajánlatát. (Bizonyos értelemben kedvező jel, hogy néhány napja az orosz és az amerikai légierő állítólag együtt indít akciókat a szíriai légtérben az Iszlám Állam állásai ellen. Persze egyelőre mindez nem hiteles forrásból, s ellenkező előjelű találgatással is párosul. Más hírek szerint immár orosz harckocsizó alakulatok is bekapcsolódtak a radikális iszlám erők elleni szíriai küzdelembe. Az is érdekes, hogy néhány napja ismét Szíriából, a frontról, közvetlenül a tüzelőállásokból tudósítja az orosz állami híradót a legtapasztaltabb katonai újságíró - nyilván kiképzett tiszt maga is. )

3.) GÖRÖGORSZÁG NEM ÁLL ELLEN A menekülők nem Magyarországon lépnek az Európai Unió területére. Viszont az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben lévő Görögországon, majd a nem EU-tag balkáni országokon, lényegében akadálytalanul jönnek át. Minden országnak az a célja, hogy mielőbb tovább küldje őket. Az uniós jogszabályok szerint Görögországban kellene őket regisztrálni és azonosítani őket, de ezt ott nem végzik el, nem tesznek hatékony intézkedéseket annak érdekében, hogy csak a hivatalos határátkelőhelyeken léphessenek be.

4.) KAMPÁNYTÉMÁVÁ TETTÉK Orbán Viktor magyar miniszterelnök hibázott, amikor májusban, az Európai Parlamentben többször is kijelentette: Magyarország nem kér segítséget, egyedül oldja meg a problémát. Ennek hátterében az állhatott, hogy a menekültügyet – egy amerikai politikai kampányszakértő tanácsait követve –, a választók közötti feszültségkeltésre akarta használni, hogy növelje pártjának népszerűségét. A kampány amelynek – a sok sajtónyilatkozat mellett – része volt egy menekültek ellen uszító, 8 millió embert elért levélkampány (direct mail), illetve egy ugyanilyen célú, nagy költségű óriásplakát (billboard) akció. Ennek meg is lett a következménye: az emberek félelmeinek felkeltése, indulatainak felkorbácsolása révén sikerült növelni a kormányzó párt népszerűségét. Viszont – a jelek szerint a kormány számára váratlanul – a menekültek olyan nagy számban kezdtek érkezni a nyáron, hogy ez kezelhetetlenné tette a helyzetet.

5.) HATÁRZÁR ÉPÜL A reagálás: újabb populista szólamoktól kísérve, a magyar kormány úgy döntött, hogy több részből álló műszaki határzárat kell építeni a magyar-szerb határ 175 kilométeres szakaszán, ahol a tömeges és szervezett, illegális határátlépések zajlanak. A védelmi rendszer első vonala, a NATO-ban rendszeresített pengés drótakadály telepítése, augusztus végére elkészült. Ez azonban nem állította meg a menekülthullámot.

6.) NÉMETORSZÁG MÉZES MADZAGJA A nyár végén a menekültek körében az a hír terjedt el, hogy Németország mindenkit befogad. Ebben nagy szerepet játszott a német sajtó, sőt maga Angela Merkel kancellár, aki kijelentette, hogy minden szír menekültet ellátnak. (A szíriai menekültek többsége angolul is beszélő, képzett mérnök, orvos, vállalkozó. Közöttük sok az energikus fiatal egyetemista és főiskolás, akiket tehetős családjuk pénzzel is ellát, illetve rokonaik élnek nyugat-európai országokban. Ezért letelepítésük az elöregedő Németország számára, távlatokban, gazdasági haszonnal járhat.) Innentől a menekülteknek nem volt érdekük, hogy Magyarországon regisztrálják őket, ugyanis az a szabály, hogy abban az országban kell lefolytatni a velük kapcsolatos menekültügyi eljárást, ahol belépték az Európai Unióba, s ahol regisztrálták őket. Ezért okmányaikat megsemmisítették, a nem szírek is szírnek vallották és vallják magukat. Kihasználva, hogy a regisztrálás után szabadon mozoghatnak, ha regisztrálták is őket, nem a számukra kijelölt befogadó központokba utaztak, ahol ételt, szállást, zsebpénzt kaphattak volna, hanem mindent elkövettek, hogy eljussanak Németországba.

7.) VÍZUM NÉLKÜL NEM MEHETNEK Az EU szabályai szerint a magyar hatóságoknak meg kell akadályozniuk, hogy okmányok és vízum nélküli menekültek az unió más országaiba utazzanak. Ezért a pályaudvarokon, a vonatokon, az autópályákon őrjáratozó rendőrök sok menekültet akadályoztak meg abban, hogy Magyarországról Ausztrián át Németországba utazzék. Ők azonban, gyakran embercsempészek közreműködésével, minden sikertelen kísérlet után újból próbálkoztak és próbálkoznak. Bár Angela Merkel pár nappal később pontosított, a Németországból szárnyra kelt biztatásra a menekültek tömegei tódultak a budapesti Keleti-pályaudvarra, ahol többen vonatjegyet váltottak, mások azt sem, majd továbbra is utazási okmányok nélkül megrohamozták az Ausztriába induló járatokat. Később azt követelték, hogy állítsanak be nekik külön vasúti szerelvényeket, és engedjék őket Németországba. Egy-két ilyen szerelvény el is jutott nyugatra, mostanra azonban teljesen leállították a vasúti forgalmat Ausztria irányába, mert az osztrákok bejelentették, hogy lezárják a határt, ha Magyarország továbbengedi a menekülteket. Ennek nyomatékosítására az elmúlt napokban az osztrák hatóságok többször is, órákra megbénították a Budapest–Bécs közötti autópálya forgalmát az embercsempészek elleni ellenőrzésekkel. Az akció közvetlen hátterében az állt, hogy egy zárt teherautó levegőtlen rakterében 71 menekült fulladt meg néhány nappal ezelőtt. Az autót osztrák területen magára hagyták a csempészek, s az ügy tömegfelháborodást keltett. 

8.) MAGYARORSZÁG LETT A BŰNBAK A menekültek továbbra sem hajlandók a kijelölt befogadó helyekre menni, mert abban reménykednek, hogy így nyomást gyakorolhatnak a döntéshozókra. Ebből adódnak a tumultuózus jelenetek a Keleti-pályaudvaron. Itt a menekülteket csupán a civil szervezetek gondozzák, mert a hatóságok álláspontja, hogy az ellátást hivatalos gyűjtőpontokon kaphatják meg. Az egyházak lényegében ugyanezt az elvet vallják. Erdő Péter bíboros például azt nyilatkozta, hogy embercsempésszé válnának, ha befogadnák a menekülteket, s ezzel szembehelyezkedett a pápa álláspontjával. Szerintem több mint hiba az is, hogy mostanáig sem a kormány, sem az illetékes magyar hatóságok egyetlen magasabb rangú vezetője nem találkozott a helyszínen az érintettekkel.

A magyar vasút tájékoztatta a menekülteket, hogy nem indulnak vonatok nyugatra, de szeptember 3-án, egy szerelvényről mégis az a látszat keletkezett, hogy esetleg el lehet jutni vele Ausztriába. Ezt a vonatot azonban megállították Bicskénél, s most láthatóan arra vár a rendőrség, hogy a benne ülők feladják a küzdelmet és bemenjenek a menekülttáborba.

Eközben a magyar miniszterelnök és kormányának tagjai szeptember 3-án tovább keménykedtek az Európai Unió vezetőivel. Hangsúlyozták, hogy a német kancellár felelőtlen nyilatkozatot tett, ráadásul a budapesti német nagykövetség képviselője nem hajlandó a menekültek elé állni azzal, hogy csak dokumentumok és vízum birtokában utazhatnak tovább Budapestről, ezért mindenki Magyarországot tekinti bűnbaknak.

Az is nyilvánvaló, hogy az EU-nak nincs összehangolt terve a helyzet kezelésére, viszont a menekültügy körüli médiaharcban a magyar miniszterelnök zajos kiszólásai, vádaskodásai, nagyon is jól jöttek az EU-bürokratáknak és vezetőknek. Ezzel ugyanis elterelődött a figyelem az ő felelősségükről. Mondhatni, a magyar kormányfő újból és újból maga ment a pofonért, s ezzel azt a látszatot lehetett kelteni, hogy Magyarország itt a kerékkötő, miközben a kölcsönös tehetetlenség következtében éppen Magyarországon kezd tarthatatlanná válni a helyzet. #

FOTÓ: A New York Times szeptember 2-ai tudósításának illusztrációja a budapesti Keleti-pályaudvaron készült (Dozens of families, mostly from Syria, rested underneath the Keleti train station in Budapest on Wednesday. Credit Mauricio Lima for The New York Times)

FEJLEMÉNYEK:

* Szeptember 4-én, pénteken 13 óra körül a menekültek pár száz fős csoportja elindult a Keleti pályaudvartól a Rákóczi úton, hogy gyalog tegye meg az utat Ausztriába.

* A magyar parlament jobboldali pártjainak támogatásával szeptember 4-én tucatnyi törvényt módosítottak azzal összefüggésben, hogy tömeges bevándorlás következtében válsághelyzetet hirdethessen ki a kormány. Ezek, a menekültekkel kapcsolatos intézkedések, köztük gyorsított büntetőügyi eljárások szabályozása mellett, adott esetben a magyar állampolgárok magánszféráját érintő intézkedéseket is magukban foglalnak.

* Szeptember 4-én, pénteken este 20 órakor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a központi operatív törzs ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: annak érdekében, hogy Magyarország közúti közlekedése ne bénuljon meg, a Keleti pályaudvarhoz és az M1-es autópályához buszokat indít a kormány és közli a menekültekkel, hogy eljuttatja őket Hegyeshalomhoz, azaz az osztrák-magyar határhoz, ha akarják. Ez nem jelenti automatikusan az ország elhagyásának a lehetőségét, mivel a magyar kormány, amely jegyzékben tájékoztatta Bécset, egyelőre nem ismeri az osztrák álláspontot a ki-és beléptetésével kapcsolatban. A magyar-román válogatott labdarúgó mérkőzés alatt zajlott ülésen nem vett részt Orbán Viktor miniszterelnök, a testület létrehívója. A kormányfő a Facebook oldalán egy Hajrá, magyarok!-kal üzent mindenkinek a meccs kezdetekor. Pintér Sándor belügyminiszter pedig szabadságra ment ezen a héten.

VÉLEMÉNYEM SZERINT ismét kommunikációs szempontok vezérlik a kormányt. Egyetértek az Index kommentárjával abban, hogy azt akarják elérni: kerüljön immár nehéz helyzetbe Ausztria, s kényszerüljön magyarázkodásra az osztrák kormány a világsajtó előtt. Vagyis a magyar kormány lényegében tovább folytatja az eddigi konfrontatív politikát, amely hosszabb távon biztosan nem lesz kifizetődő.

* Szeptember 5-én szombaton, hajnalban a menekültek az autóbuszokkal Ausztriába érkeztek. Átmenetileg kiürült a Keleti-pályaudvar, de hamarosan újabb migránsok foglalták el a helyüket. Kérdés, hogy mostantól Budapest és Hegyeshalom között immár ingajáratban lehet-e közlekedtetni az autóbuszokat?