Kiss László nem érti Katinkát

Jó szándékkal sodorta kínos helyzetbe az úszónőt a szövetségi kapitány. (Az úszótörténet 2. része)

 hosszukissx.JPG

Hétfőn várható újabb fordulat a Hosszú Katinka ötszörös világbajnok és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közötti vita következtében kialakult helyzetben. Gyárfás Tamás elnök azt jelezte, hogy január 11-én egyeztet a válogatott szövetségi kapitányával, Kiss Lászlóval, aki lemondott tisztségéről.

2016-01-10 14:00 Gyárfás előrehozta: Kiss marad A vasárnap hajnalban a netre került posztban foglaltakon az sem változtat, hogy feltehetően a napok óta erősödő nyilvános polémia miatti további erkölcsi károkat megelőzendő, vasárnap délben Gyárfás Tamás közölte: eredeti szándékával szemben nem hétfőn, hanem már vasárnap felkereste Kisst, aki a továbbiakban is betölti tisztségét.

Arról nem szól a fáma, hogy Gyárfásra gyakorolt-e nyomást a miniszterelnök, aki a szokásos pénteki rádióinterjúban ellentmondásba került önmagával, amikor jelezte: úgy véli, a politikát távol kell tartani a sporttól, de a sport kormánytámogatás nélkül nem marad életben, a mostani ügyben pedig a kormány szívesen megteszi, amit tehet, csak valaki mondja meg, miben tudnak segíteni, hogy idén is olimpiai sikereket érjen el hazánk.#

2016-01-10 18:15 Lehet-e így együttműködni? Hatvan fölött jár a hozzászólók száma. Sok értékes felvetés található bennük, de azt még senki nem kérdezte meg: ezek után hogyan működik majd együtt a magyar úszó válogatottban Kiss László, illetve Hosszú Katinka és Shane Tusup. Persze, az is lehet, hogy ami most szilárdnak látszik, az heteken, hónapokon belül képlékennyé válik majd. Főleg, ha valamely vezető fideszes szemet vetett a MÚSZ elnöki posztjára...##

2016-01-11 13:35 Kényelmetlen helyzetbe hozta Kiss László úszószövetségi kapitány önmagát, Hosszú Katinkát, s most már Orbán Viktor miniszterelnököt is. Habár ez utóbbiban a kormányfő maga is erőteljesen szerepet játszott. Részlet a Népszabadság mai számából:

– Mi változott csütörtök óta? -kérdezte az újságíró Kiss Lászlót.
– Még aznap este, a David Cameron angol kormányfővel folytatott tárgyalásai után telefonon felhívott Orbán Viktor miniszterelnök. Kérte, gondoljam át a döntésemet, hiszen az úszóknak szükségük van rám.
– Tehát pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a miniszterelnök már úgy ajánlotta fel a kabinet „jószolgálati képességeit" az ügy rendezéséhez, hogy önnel beszélt?
– Így van.# # # 

A lemondás oka: Kiss László megalázva érezte magát, amikor nem kapott lehetőséget arra, hogy szót váltson Hosszú Katinkával, miután az befejezte a szövetséget élesen bíráló sajtótájékoztatóját. Én jóindulattal voltam irántuk, semmit nem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt. Méltatlan ez az egész” – nyilatkozta az úszók kapitánya az Inforádiónak.

A profik nem érzelegnek

Gyárfás már akkor közölte: nem fogadja el a hetvenöt éves szakember lemondását, s abban bízik, hogy rábírhatja a döntés megváltoztatására. Ebben több támogatót is maga mögött tudhatott. Például Risztov Éva olimpiai bajnok úszó azt mondta a Facebookra feltöltött videón: „Laci bácsi, tessék visszajönni, szükségünk van önre” Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta: megdöbbentette a hír, elképzelni sem tudja, hogy ez megtörtént, de megérti, mert volt edzője olyat kapott szerdán, amit nem érdemelt meg.

Ezeken túl is se szeri, se száma az úszóválogatott szövetségi kapitányának döntésével kapcsolatos pro és kontra megnyilatkozásoknak, köztük kilencven úszóedző petíciójának. Mindegyikben az a közös, hogy érzelmi alapon védik, vagy támadják a két felet. Holott a pénztermelésre átállt élsportban már nincs, vagy csak másodlagos szerepük lehet az érzelmeknek. Erre utaltam előző posztomban is, amikor arról írtam, hogy a konfliktus mélyén a Hosszú Katinka mögött állók kultúrája és a nálunk megcsontosodott szokások közötti ellentmondás feszül.

Innen nézve eleve elhibázott volt Kiss Lászlónak a sajtótájékoztatón való részvétele. Ő, aki úgymond atyai gondoskodással vette körül a válogatott úszókat, egy olyan, a sajtó számára meghirdetett eseményre ment el, ahol neki semmi keresni valója nem volt. Nyilván arra gondolt, hogy majd kedélyesen elbeszélget a „kislánnyal” és az ellentéteket a szokásos módon elsimítja. Csakhogy profi üzletemberek által előkészített rendezvényen találta magát, ahol előre eltervezett, a lehetséges hatásokkal előre számoló forgatókönyv szerint zajlottak az események. És ott nem osztottak szerepet a szövetségi kapitánynak. Ugyanúgy nem, mint a szövetség elnökének. Ám az ilyen ügyekben sokkal jártasabb Gyárfásnak eszébe sem jutott, hogy ily módon kompromittálja magát. Más kérdés, hogy tudott-e Kiss szándékáról...

Ötletszerűen kommunikál a MÚSZ

A sajtótájékoztatón azért nem osztottak szerepet a MÚSZ vezetőinek, mert az ott elhangzottak ügyében ellenérdekeltek, s főleg, mert távlatos, bár a kívülállók által nem ismerhető, üzleti stratégiai célok jegyében tartották a rendezvényt, amely csak egyik állomása egy feltehetően több évre felépített akciósorozatnak. Ebbe a gondosan kimunkált koncepcióba nem férhetett bele egy olyan kiszámíthatatlan mozzanat, hogy Hosszú Katinka a kamerák, a mikrofonok kereszttüzében vitatja meg a sérelmeket Kiss László szövetségi kapitánnyal. Mert szó szót követett volna, sőt indulatos jelenetekre kerülhetett volna sor. Semmivé foszlott volna a sajtótájékoztatót szervezők előre megtervezett üzenete, s ennek nyomán az eredetileg feltételezett közönséghatás.

A Magyar Úszó Szövetségről egyszer már kiderült, hogy enyhén szólva lebecsüli a professzionális kommunikációs tevékenységet, amikor úgymond takarékossági okokból, szívességi alapon terveztette meg a 2017-es vizes vébé sokak által szörnyszülöttnek mondott, és a nem kevésbé szörnyűséges Bol-dog névre keresztelt kabalafiguráját. Most is kiderült, hogy a szervezetben ötletszerűen folyik az ilyen jellegű munka. Mert ha nem így lenne, akkor nem történhetett volna meg, hogy Kiss László fogja magát és megjelenik ezen a  sajtótájékoztatón.

Természetesen, az ott elhangzottakra mielőbb reagálnia kellett volna a MÚSZ-nak. (Ha már egyszer odáig hagyták fajulni a konfliktusokat, hogy a világ egyik legismertebb úszója a sajtó előtt volt kénytelen kesztyűt – kettétépett szerződésajánlatot – dobni a szövetség vezetőinek arcába.) Ám a gyors reagálást professzionális, a szövetség belső ügyeit tökéletesen átlátó, a szervezettel tartósan együttműködő kommunikátorok által irányítva kellett volna megtenni, nem pedig érzelmektől vezérelve, odamegyek, aztán majd csak lesz valahogy alapon.

Kiss László miatt vált kínossá a helyzet

Ebben a helyzetben, épp az ellenkezője történt annak, mint amivel a szövetség, illetve maga Kiss László és hívei vádolják a sajtótájékoztató szervezőit. Valójában nem Hosszú Katinka hozta méltatlan helyzetbe a szövetségi kapitányt, hanem megfordítva. Kiss László kavart be, s okozott lelki terhet az úszónőnek azzal, hogy váratlanul megjelent. És ebben az csak a legkevesebb, hogy a híres edző nem bizonyult profi kommunikátornak. De jó pedagógusnak sem, mert nem mérte fel, hogy nélküle is mekkora lelki traumát élhet át Hosszú Katinka azon a rendezvényen.

Mert hiába világnagyság a vízben, a sajtótájékoztató neki idegen közegében különösen nehéz helyzetben kellett szerepelnie. Egy mások által részletesen kidolgozott tervet kellett végrehajtania önmagáért és a mögötte álló csapatért. Meg a többi magyar úszóért. Bizony, érettük is, ha igaz, és miért ne lenne az, amit Szabó József olimpiai bajnok a Népszabadság január 9-ei, Tűz és víz című összeállításában olvasható nyilatkozata tartalmaz: „Semmi sem fejlődik a magyar úszósportban. Ugyanolyan körülmények között készülnek a sportolók, mint harminc éve, az én időmben”.

Szóval, józan ésszel is belátható, hogy Hosszú Katinka eleve feszült volt a sajtótájékoztató miatt. Akkor pedig minden önuralmára szüksége lehetett, amikor meglátta a teremben az általa is tisztelt Kiss Lászlót. Visszalépnie már nem lehetett. A televíziós felvételek tanúsága szerint is kegyetlen pillanatokat élt át. Csak az segítette ki a nehéz helyzetből, hogy az előtte lévő, a profi előkészítők által összeállított, részletes sillabuszból mindig megnézhette, hogy éppen mit kell mondania és tennie.

Mindent egybe vetve amondó vagyok, nem Hosszú Katinkának kell itt bocsánatot kérnie, amint azt sokan követelik, hanem fordítva. Mindenekelőtt Kiss Lászlónak kell belátnia, hogy ő volt az, aki régi beidegződéseknek engedve kínos helyzetbe sodorta azt az embert, akit egyébként feltehetően jó szándékkal akart a sajtó nyilvánossága előtt jobb belátásra bírni az elhangzottakkal kapcsolatban. Valójában tehát akarva, akaratlanul megszégyeníteni. Az pedig egy külön fejezet lesz a történetben, hogyan alakulhatott ki mindez az úszószövetségnél, amelynek állapotáról Hosszú Katinka nélkül is sokat mond az érdemi, naprakész információkat nem tartalmazó, kabalafiguraként még mindig Bol-dogot szerepeltető, a Bekiáltás blog előző posztjában már bemutatott MÚSZ-honlap. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG

Címkép: Hosszú Katinka és Kiss László

KIEGÉSZÍTÉS 

Egy ismerősöm azt kérdezte tőlem: Miért van szüksége Katinkának erre a cirkuszra. Tömör válaszom: 1.) Mert ha a Katinkáék vállalkozásának kellene előteremtenie azt a pénzt, ami a felkészüléshez szükséges, akkor odalenne a haszon. 2.) Mert helyesen gondolják, hogy ha olyan sok embert tartanak el, és még a politikusok is igényt tartanak arra, hogy felhasználják őket a kampányaikban, akkor ezt fizessék meg.#

♦ Egy másik ismerősöm szerint: Katinka egy úszó zseni, és sporttörténelem lesz! De kultúrember, mások tanácsára nem tép össze nyilvánosan egy szerződés-ajánlatot. Ha meg üzleti brand, akkor pláne. Hanem tárgyal vagy nem tárgyal. Neki úszni kell és nem sajtóértekezletet tartani! Az ebben az esetben a szóvivő dolga. Válaszom, amit azért osztok meg itt, mert ezeken a vitákon keresztül végre kezdjük kiérlelni, hogyan is lehet és kell viselkedni a kapitalizmus viszonyai közepette: Igen, ez is egy opció. Én arról írtam, amit feltételezésem szerint Shane Tusup és csapata dolgozott ki. Aztán, hogy bejön-e nekik, arra az vonatkozik, amit valamikor egy amerikai médiakönyvben olvastam. A tévétársaság vendége együtt nézett az elnökkel egy adást, s roppant lelkes volt, mert biztos volt a sikerben. A tévéelnök azonban azt válaszolta erre: hogy nekünk tetszett, azt már tudjuk, de hogy a közönség mit szól hozzá, azt majd a holnapi közvélemény-kutatási adatokból tudjuk meg. Szóval, ez is lehet, az is lehet. Az üzlethez hozzátartoznak a kockázatos döntések. És akkor még nem említettük a sajátos magyar, politikusi érdekeltségekkel átitatott közeget, ami minden szakmainak látszó szempontot felülírhat.##

♦ Egy harmadik ismerősömnek adott válaszból: Ha jól érzékelem, egy olyan professzionális hátteret követelnek Hosszúék, amelyhez hozzáértők, tudományos alapon biztosítják a technikai feltételeket. Nonszensz, amit Gyárfás mondott Bogár Györgynek: mondják meg, hogy mit kell beszerezni és a gazdasági igazgató intézkedik. Talán TF-háttérrel egy részleget kellene létrehozni, amelynek hozzáértő tagjai felkutatják a világban az új eljárásokat, módszereket, egyeztetnek az úszókkal, az edzőkkel erről. Ezután döntést hoz a szövetség megfelelő testülete, aztán a gazdasági igazgató biztosítja hozzá a pénzt. Ez persze csak vázlat azon az alapon, hogy hajdanán, persze nagyon régen, magam is versenyeztem úszásban. Akkor még mindez nagyon gyerekcipőben járt, de ahogy elnézem, nem sok változott a háttér azóta sem.###