Panama-parti

Amíg a Panama-iratok fölött szörnyülködött a fél világ, tovább mélyült a gazdagok és szegények közötti szakadék.

panama_papers.jpg

Gyalázatos dolognak tartom, ha egy ország gazdagjai, politikusokkal összejátszó oligarchái úgy viszik külföldre a megszerzett pénzüket, hogy nem fizetik meg azokat az adókat, amelyeket a helyi hatóságok egyébként könyörtelenül kisajtolnak a kisemberekből. Ezért szeretném hinni, hogy a Panamában bejegyzett offshore-cégek egy részével kapcsolatos iratok kiszivárogtatása jobbá teszi a világot. Csakhogy van itt néhány kérdés:

1.) Miért csak panamai és miért éppen a Mossack Fonseca ügyvédi iroda iratai kerültek látótérbe? (Eddig úgy tudtam, hogy minimum kéttucatnyi hasonló adóparadicsom van a világon. A washingtoni székhelyű Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma – International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ – nem közölte, miért erre az egyetlen cégre koncentrált.)

2.) Miért terelték a figyelmet több olyan politikusra, akiknek nem tudták bizonyítani a közvetlen érintettségét? (Eszem ágában sincs védelmembe venni az érintetteket, de ezt a technikát nálunk eddig csúsztatásnak nevezték. Nem mellesleg, abból még sosem jött ki semmi jó, ha valaki a céllal szentesítette az eszközt.)

3.) Miért nem bukkantak egyetlen amerikai érintettre sem a kutatás során? (Egyes állítások szerint a panamai ügyvédi iroda kliensei között számos USA-polgár, -cég, -részvénytulajdonos van. Ha valóban pártatlan vizsgálódás folyt, akkor ebből az következik, hogy az amerikai politikai és üzleti világ nagyágyúinak makulátlan az erkölcse. Biztos ez?)

4.) Mekkora összegből, kiknek a segítségével finanszírozták a hónapokon át tartó kutatást? (Még ha el is fogadjuk, hogy a világ minden sarkából összesereglett négyszáz újságíró ingyen dolgozott, s maga finanszírozta a sokak esetében tengerentúli utazás és az ellátás tetemes költségét, a rendkívüli felkészültségű informatikusok aligha robotoltak térítés nélkül. Márpedig az ICIJ-szervezet honlapján én nem találtam sem a konkrét projektre, sem a szervezet éves bevételeire és kiadásaira vonatkozó tételes adatokat. Ha valaki megadná, hogy hol lelek fel ilyeneket, akkor legalább részben megnyugodnék a tekintetben, hogy legalább az ICIJ tevékenysége átlátható.)

Fájdalom, de csak abban vagyok biztos, hogy amíg a Panama-iratok fölött szörnyülködött a fél világ, tovább mélyült a gazdagok és szegények közötti szakadék. Márpedig ezt eddig is azzal jellemezték, hogy a Föld 85 leggazdagabb emberének van együttesen akkora vagyona, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak. Nem utolsó sorban a fenti, költői kérdések miatt, számomra ez a mostani kiszivárogtatás is csak azt jelezte, hogy a gazdagok egyik csoportja lejárató kampányt indított egy másik csoport ellen. Lejátszottak egy Panama-partit a vég nélküli játszmájukban, egyébként a dolgok lényegét tekintve, egyelőre minden marad a régiben. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG