Valaki füllentett az Eörsi-ügyben

Gyurcsány megszólalása után az a kérdés: Eörsi kezdeményezte-e saját jelölését, avagy a magyar kormány akar gesztust tenni.

eorsiesgyurcsany.JPG

Akkor most Szíjjártó Péter (a magyar kormány) kérte-e fel Eörsi Mátyást, hogy jelölhesse őt a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkári posztjára, avagy Eörsi kérte meg a magyar kormányt, hogy támogassa a szándékát? Ugyanis van itt két, egymásnak ellentmondó állítás.

Eörsi Mátyás, a Demokratikus Koalíció (DK) Országos Tanácsának tagja augusztus 1-jén azt írta Facebook-oldalán, hogy „A jelölés ötlete eredetileg a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter (Szííjártó Péter – KDL) meghívott egy találkozóra”. A közlemény szerint szó szót követett, de a lényeg az, amit Eörsi az FB-üzenetében bejelentett: „a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége – ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban – főtitkári posztjára”.

Mindebből kiindulva az interneten pro és kontra több mint élénk vita kezdődött arról, hogy a liberális politikus, az Orbán-kormány, sőt az Orbán-rendszer eddigi ádáz kritikusa egyáltalán miként kerülhetett abba a helyzetbe, hogy leüljön egyezkedni az általa oly határozottan elutasított hatalom egyik prominensével. Én is megengedtem magamnak egy eszmefuttatást a Bekiáltás blogon abban a hitben, hogy amit Eörsi nyilvánosságra hozott minden elemében igaz.

Csakhogy augusztus 4-én megszólalt Gyurcsány Ferenc is, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki a következőket írta a Facebookon: „Eörsi Mátyás kollégánk, a DK Országos Tanácsának tagja egy tekintélyes nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közösségének (Community of Democracies) főtitkára szeretne lenni. Matyi itt dolgozik már pár éve, a jelenlegi főtitkár munkáját segíti. Ahhoz, hogy ő lehessen az új főtitkár, szüksége volt a magyar kormány támogatására is. Megkérte. Megkapta”.

Hogy tekintélyes-e az említett szervezet, vagy csupán egy a gittegyletek közül, azon most ne morfondírozzunk. Mindenesetre nekem, enyhén szólva, vannak kétségeim a hasznosságáról, minthogy nem igen lehetett hallani róla az eltelt évek alatt. De ez itt és most mellékszál. A kérdés ugyanis elsősorban az, hogy a hegy ment-e Mohamedhez, avagy Mohamed a hegyhez. Azaz Eörsi kezdeményezte-e saját jelölését, avagy a magyar kormány akart gesztust tenni akár a nemzetközi demokratikus közösségnek, akár a hazai ellenzéknek.

Vagyis nem Eörsi személye, hanem a kormány szándékainak feltérképezése miatt lenne fontos tudni, hogy a két DK-s közül Gyurcsány, vagy Eörsi csúsztatott–füllentett-e. Ahhoz, hogy ezt eldönthessük, s a kormány átfogóbb szándékait illetően világosabban lássunk, igazat kell adnom Gyurcsány Ferencnek: meg kellene szólalnia az ügyben Orbán Viktor kormányfőnek, de legalább  Szíjjártó Péter külügyminiszternek. Még akkor is, ha olybá tűnik fel, hogy nem ez az ország legnagyobb horderejű kérdése. Csakhogy a társadalmat szétfeszítő problémák, épp az ilyen eleinte pitiánernek tűnő hazudozások sorozata miatt is keletkeznek. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG