Az osztrák elnök meghívta Putyint

Az OMW-t befektetőként is szívesen látják Oroszországban.

omw-putyin2017-04-28.jpg

Miközben idehaza orosz ellenes tüntetéseken hergelik az embereket, április 28-án Vlagyimir Putyin orosz államfőnél  tett látogatást Rainer Seele, az osztrák OMW gáz- és kőolajipari cég elnök-vezérigazgatója. Putyin méltatta a két fél közötti csaknem fél évszázados energetikai együttműködést, s azt a szerepet, amit az OMW játszik évi 30 milliárd köbméter oroszországi gáz tranzitálásában. Erre 2028-ig van szerződésük a Gazprommal, de – mint az orosz elnök fogalmazott – az együttműködést készek a kölcsönös előnyök jegyében fejleszteni.

Az Oroszországgal kapcsolatos itthoni hangulatkeltést figyelembe véve ennél is sokat mondóbbak voltak az osztrák cégvezető szavai:

„Valóban, jövőre az „aranylakodalmat” ünnepeljük, és meg kell mondanom, hogy a Gazprommal nagyon boldog „házastársi” viszonyunk alakult ki. Nagyon örülnék neki, ha Ön módot találna arra, hogy az „aranylakodalomra”, vagyis a kapcsolataink 50. évfordulója alkalmából Bécsbe utazzon, hogy a szövetségi elnökkel együtt köszönthessen bennünket. Mint tudja, nemrégiben új szövetségi elnököt választottunk, aki szívélyes üdvözletét küldi és türelmetlenül várja a személyes találkozást.

Ötven év telt el „házasságkötésünk” óta, ám annál meglepőbb, hogy cégeink – az OMW és a Gazprom – annyira beleszerettek egymásba, hogy még több gázt szeretnénk vásárolni a Gazpromtól. Éppen ezért készek vagyunk nem csupán a jelenlegi szerződések meghosszabbítására, de többletvásárlásra is, amiben Alekszej Miller támogat bennünket. Csak tanúsíthatom, hogy az ötven év alatt mindig hozzájutottunk az orosz gázhoz, mindig becsületes partnerre leltünk és készek vagyunk intenzívebbé tenni ezt az együttműködést. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy most befektetőként is meghívást kaptunk a nagyszerű Oroszországba”.

Bizony kérem, ez is egy tónus abban a hangzavarban, amit most Oroszország körül keltenek ilyen-olyan okokból. Itt, Magyarországon, talán érdemes lenne kihallani a kakofóniából az ilyet is!#

CÍMKÉP: Rainer Seele, az OMW elnök-vezérigazgatója, Vlagyimir Putyin, orosz államfő és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a Kremlben (Fotó forrása: orosz elnöki honlap)