Újra zavargások Kijevben

Porosenko elnök megbuktatásán dolgozik Szaakasvili, csak azt nem tudni, ki a megbízója.

2017-10-17szaakasvilikijevben.jpg

Immár Ukrajna fővárosában, Kijevben lázítja a tömeget Mihail Szaakasvili Grúzia korábbi elnöke. Ötezernyire teszik azok számát, akik a kijevi parlament, a Rada bejáratait eltorlaszolták szeptember 17-én.

Szaakasvilit egykor az USA kormányzata segítette a grúziai elnöki székbe, ám ott hatalmi túlkapásai, visszaélései, korrupciós ügyletei miatt elvesztette támogatását. Jelenleg is elfogató parancs van ellene. Mentorai azonban Ukrajnában találtak neki feladatot. Így, nemrégiben, a szintén amerikai báb ukrán elnök Petro Porosenko ukrán állampolgárságot adott neki, majd kinevezte odesszai kormányzónak. Ám hamarosan ebből a pozícióból is távoznia kellett, mi több annyira megromlott a kapcsolata Porosenkoval, hogy ukrajnai állampolgárságától is megfosztották, majd kiutasították az országból.

Ennek ellenére a lengyel hatóságok néhány hete lehetővé tették számára, hogy átlépje a lengyel-ukrán határt. Itt már jól szervezett tömeg, s lényegében passzivitásra kárhoztatott fegyveres alakulatok várták. Szaakasvili a támogatására megjelent egykori ukrán elnök, a kijevi hatalmi harcok részeként a börtönt is megjárt Julia Timosenko ellenzéki parlamenti képviselő oldalán vonult tovább Lvivbe, majd más városokba, hogy immár a fővárosban szítson lázadást.

Vezetésével kedden lezárták a parlament kijáratait. A tömeg összecsapott a rohamrendőrökkel és sátortábort kezdtek építeni, ahogyan az az előző, 2014 februári puccs előtt történt a Majdan Nezalezsnosztyin, a Függetlenség terén. Többek között ez is jelzi, hogy hasonló akciókban járatos szervezők is mozognak a háttérben. A tüntetők követelései:

1. Kezdődjék meg a jelenlegi ukrán elnök, Porosenko leváltási procedúrája!

2. A képviselők mentelmi jogát szüntessék meg!

3. Állítsanak fel bíróságot a korrupciós vétségek kivizsgálására!

4. A választási rendszer megváltoztatása után csak egyéni körzetekből lehessen képviselői mandátumhoz jutni! 

Amíg a jelenlegi elnök, Porosenko hatalomba juttatásának – pontosabban a Moszkvával is kokettáló elődje, Janukovics megbuktatásának – részbeni pénzügyi támogatását az amerikai kormányzat képviselője, Nuland asszony nyilvánosan is előre jelezte, ezúttal egyelőre nem világos, hogy kik finanszírozzák az akciósorozatot. #

Címkép: Szaakasvili az őt éltető ukrajnai tömeg közepén (Fotó: Ria Novosztyi, Jevgenyij Kotyenko)