Orosz hírszerzők az USA-ban

Miért mehetnek, ha nem mehetnek?

nariskin2.jpg

Az amerikai szenátus demokrata párti vezetője magyarázatot követelt arra, miért látogathatott Washingtonba, az elmúlt héten Szergej Nariskin, az oroszországi Külföldi Hírszerzési Szolgálat igazgatója, ha egyszer vele kapcsolatban - a korábbi szankciók részeként - beutazási tilalom van érvényben.

Az USA kormányzatának hivatalos képviselője, Heather Nauert a február 2-án tartott sajtótájékoztatón kijelentette: felfüggeszthető a beutazási tilalom, amennyiben ezt nemzetbiztonsági érdekek indokolják. Nem titok, hogy – az Oroszország kormánya és a köztünk lévő számottevő véleménykülönbség ellenére – vannak területek, amelyeken szükség van az együttműködésre. Közülük az egyik: a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harc.

Korábban a Washington Post szellőztette meg az amerikai titkosszolgálati vezetők és több orosz hírszerzési főnök konzultációját az amerikai fővárosban. Ez úgymond nyugtalanságot váltott ki az USA néhány hivatalos személyében. Később Oroszország washingtoni nagykövete Anatolij Antonov is megerősítette a látogatás tényét, s azt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem kérdéseit vitatták meg.

A Washington Post szerint Nariskin mellett a delegáció tagja volt Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója, Igor Korobov, az orosz vezérkar főigazgatóságának (korábbi nevén: GRU) vezetője. Az amerikai újság úgy tudja, hogy Nariskin és Bortnyikov találkoztak a CIA igazgatójával, Mike Pompeoval. Korobov programjáról nem tudni részleteket. Ezzel egyidejűleg Washingtonba rendelték az amerikai hírszerzés egyik magas rangú, moszkvai képviselőjét is. #

CÍMKÉP:
Szergej Nariskin, a külföldön szolgáló orosz titkos ügynökök főnöke - a terrorizmus elleni küzdelemben nem kerülhető meg Oroszország (Fotó: RIA Novosti - Alekszej Kudenko)