Magyar kórkép

A NER-lovagok megfutamodnak a visszásságokat szóvá tevő észrevételek elől.

viaduktkethegykozott2.jpg

Orbán fóbiával kezdenek vádolni a vállaltan kormánypárti kommentelők a Bekiáltás blogban írt cikkeim miatt. Elismerik ugyan érdemeimet, mert éveken át felszólaltam az Oroszország–Ukrajna, Oroszország–Nyugat vitában a Nyugat részéről megnyilvánuló kettős mérce ellen, viszont amikor ugyanezt teszem a hazai ügyekben, gyorsan megkapom, hogy „fantáziadús elméleteket” gyártok, amelyekben „mindig a zóóórbánc a gonosz”.

Még azt sem mondhatom, hogy rosszindulatúak lennének velem kapcsolatban, akik ilyesmiket állítanak, hiszen többek között a felelősségérzetemre apellálnak, óvnak attól, hogy magam kezdjem ki saját hitelességemet. Én persze kötöm az ebet a karóhoz, például így: „Nekem nincs Orbán-fóbiám, csupán nem értek egyet politikájának számos elemével, amelyek hosszabb távon Magyarországot gyengítik. (Ahogyan annak idején, például a Gyurcsány-kormány tevékenységét is bíráltam hasonló okok miatt. Csak akkor még voltak újságok, amelyekben ezt megtehettem.)

Persze tudom, hogy minden hiába, mert aki csak a szépet akarja látni, az elé már-már fölösleges érveket felsorakoztatni arról, hogy miként roncsolja a nemzeti együttműködés rendszerének, azaz a NER, gyakorlata a magyar társadalom szövetét. Május 23-án, szerda reggel azonban a közlések olyan sorozatával szembesültem a Klubrádió műsorának reggel nyolc utáni bő egy órájában, amely fölött talán azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akik minduntalan azt hajtogatják, hogy Magyarországon lényegében jól mennek a dolgok.

– Egy hónap alatt nagyot ugrott a magyar kórházak adósságállománya – hangzott el a hírekben. A növekedés meghaladta az öt és félmilliárd forintot. A debreceni és a szegedi egyetem tartozása az év negyedik hónapjában átlépte az egymilliárdot. Nagy ütemben halmozza az adósságait a Honvéd és a Dél-pesti kórház is.

– Az Európa jövőjével foglalkozó, a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet által szervezett budapesti konferencia számláját a külügy fizeti – értesültem a nemzetközi lapszemléből. A Wiener Zeitung úgy tudja, hogy bár a V4-ek emblémáját is felhasználják a rendezvényen, a cseh, a szlovák, a lengyel külügy nem képviselteti magát. Azt mondják: későn értesítették őket. De kimondva kimondatlanul inkább arról van szó, hogy nem akarnak ott megjelenni, ahol várhatóan a fehérek felsőbbrendűségét, a nacionalizmust, az autokratizmust, a nőgyűlöletet, a társadalmat felsőbb- és alsóbbrendűekre osztó szociáldarwinizmust hirdető előadó, Steve Bannon, Trump amerikai elnök korábbi stratégája is szót kap más szélsőjobboldaliak mellett. Egyébként elutasították a brit Guardian, a magyar Index és a HVG újságíróinak akkreditációs kérelmét is.

– Az Európai Bizottság két hónapot adott Magyarországnak, hogy szüntesse meg azt a versenyjogot sértő gyakorlatot, amellyel a pálinkára nem, ellenben több külföldi szeszitalra különadót vetett ki a kormány. Hasonló törvényszegési eljárás indult – más termékek miatt – Olaszország és Románia ellen.

– Németországban, nemkülönben az internet magyar felületein, az állami tévénk szakmaiatlanságán derülnek. Ugyanis egy német szatirikus lapnak a migránsozásra rájátszó képtelen videóját készpénznek vette, elrettentő példaként mutatta be a magyarországi médium.

Bozsik József, az Orbán-kegyenc Mészáros Lőrinc bírálata miatt posztjáról eltávolított, korábbi fogathajtó szövetségi kapitány feljelentésére nyomozás indult a tápiószentmártoni lovas központ ügyében. Az eredetileg a gyerekeknek, illetve szakembereknek szánt létesítmény, amihez 45 millió forintnyi európai uniós forrást használtak fel, a gyanú szerint, Cserván György államtitkár érdekeit szolgálja.

– Egyre fojtogatóbb a munkaerőhiány. Dávid Frenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint míg hatvan éve 220 ezer gyerek született, ma már 60 ezer sem, ráadásul ezek hatoda nem Magyarországon. Több mint félmillió fiatal, kreatív, idegen nyelvet beszélő szakember ment el máshova. Az itthon maradottak közül sok a képzetlen, idősödő, egészségi állapotával küszködő ember. Elkerülhetetlen, hogy az állami adminisztráció csökkentésével 100-150 ezer munkavállalót, megfelelő képzés után 60 ezernyi közmunkást bevonjunk a termelésbe. Kordás László, a szakszervezeti szövetség elnöke tarthatatlannak mondta, hogy a kormány a jogalkotási törvény megsértésével az érintettek meghallgatása nélkül olyan alapvető jogszabályokat módosít, mint a kereskedelmi törvény vagy a munka törvénykönyve, s ezzel lehetetlen helyzetbe hozza a még mindig túladóztatott vállalkozásokat. Ennek is része van abban, hogy egyre hátrább csúszik Magyarország a versenyképességi rangsorban.

– Az előbbiek ellenpontozásaként szerkesztem ide, ugyanis valójában a Klubrádió adásának korábbi részében hangzott el a hír: a Mercedes még az idén új gyárat létesít Magyarországon. „A Mercedes és az Audi jelenti a magyar GDP-növekedés motorját” – mondta szó szerint a nemzetközi lapszemle összeállítója, mintegy azonnal rámutatva a kedvező hír viszonylagos értékére is.

– A magyar kormány szándékosan leépíti a jogállamot – értesültem az Európai Parlament állampolgári, jogi és igazságügyi bizottsági jelentését összefoglaló mondatokból. Viszont a kormány 59 oldalas válasza csúsztatásokra, ferdítésekre, tudatos hazugságokra épül – állította a két magyar származású, frankfurti kutató egyike az adásban. A műsorvezető felvetésére, hogy a bírálatot hazaárulásként is minősíthetik itthon, azt felelte: mi a hazánkhoz vagyunk hűek, nem a kormányhoz.

– Anélkül, hogy részletekbe mennék, Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője egészen másként festette le a migránshelyzetet, mint az a kormány és az állami médiumok propagandájában rendre megjelenik. A programvezető is beszélt a problémákról, de a hangsúlyokat máshova helyezte.

– Mindezek mellett hallottam pár mondatot abból az interjúból, amelyben a magyar honvédség sürgető fejlesztéséről volt szó, illetve a Reggeli Személy című rovatból még elcsíptem Keszthelyi András politikai elemző eszmefuttatásának egy részét, amelyben az ellenzéket bírálta. Eszerint, tüzetesen elemezve a parlamenti választás adatait, bizonyítva látja, hogy a Fidesz kétharmados parlamenti többségét az összefogásra képtelen ellenzék hozta össze, hiszen 24-26 körzetet meg lehetett volna nyerni, ha együttműködnek a pártvezetők.

Nem vitás, a bírálatok döntő részét a kormányzók kapták a Klubrádió műsorának általam szemlézett bő egy órájában. S talán azzal replikáznak minderre a NER hívei: „naná, hogy az ellenzéki Klubrádió szándékosan gyűjti össze a negatív közléseket. Hiszen a fő célja, hogy lejárassa az Orbán-kormányt”. Ám én amondó vagyok, hogy az idézett hírek, kijelentések is hozzátartoznak az ország képéhez – hogy ne mondjam: kórképéhez. Ráadásul a gondokat kinek másnak, ha nem a kormányzóknak van értelme címezni. Már ha egyáltalán. Más kérdés, hogy önmagában is árulkodó, sőt botrány, hogy ezt a rádiót – amit egyébként a megalkuvásai, a nem egyszer tetten érhető elfogultságai, és olykori szakmaiatlanságai miatt többször is bíráltam az elmúlt években – módszeresen szorította vissza a hatalom a fővárosra és szűk körzetére. Más médiafoglalásokkal együtt azt bizonyítja ez, hogy az Orbán-rendszer politikusai és propagandistái, akik oly fennen hirdetik, mekkora a támogatottságuk úgymond a nép körében, ezt a támogatást többek között úgy érték el, hogy maguk alá gyűrték, kiszorították, megszüntették a kormányzásról, a közéletről, a társadalom, a gazdaság jelenségeiről kritikusan is szóló orgánumokat, periodikákat. Ezzel főleg a vidéken élők többségét megfosztották a magyar valóság teljes megismerésének lehetőségétől és az erről való gondolkodásról, polémiáról. S mert megfosztották őket ettől, a NER-lovagok egyszersmind el is kerülik, hogy érdemben reagálniuk kelljen a visszásságokat szóvá tevők észrevételeire. Megfutamodnak az elől, hogy cáfolniuk kelljen az ellenzéki állításokat. Engem bíráló, közben ma még kissé értem is aggódó kommentelők! Tényleg ilyen országot képzeltek magatoknak? #

CÍMKÉP: Madagaszkár keleti részén, a Réunion-sziget Nagy-szakadék hídja. (Forrás)

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG