Ám tapsoljatok Obamának!

Jót játszott a gyerekkel, de nem tárgyalt a rakétákról.

obamaszivarvanyosszukfeliratos.jpg

Oszd meg, ha ő a kedvenc elnököd! – kapom a közösségi portálon a sokadik felhívást. Persze angolul, ami azt jelzi, hogy a Barack Obama mellett indított világkampányban a kis nyelveken még nem ágálnak a volt amerikai elnök mellett. Hogy mi ennek a célja, azt csak találgathatjuk, de tény, hogy a kampány folyik. Mintha a CNN-ben, a jelenlegi elnökkel, Donald Trumppal szemben kifejezetten ellenséges amerikai hírcsatornán is megszaporodtak volna az Obama pozitívumait emlegető bejátszások…

A most kapott egyperces klip első képén egy színes bőrű kislány mosolyog össze Obamával. A másodikon a szintén mosolygó és szintén színes kamasz fiú vállán nyugszik az elnöki kéz. A harmadikon minden szereplő háttal áll, de kétség nem fér hozzá, hogy a korábbi elnök az, aki a szakadó esőben esernyőt tart a két fehér nő fölé. Sok más között az összeállítás része az őt figyelmesen hallgató pápa. Vagyis a hivatali időszakát felidéző jelenetek azt sugallják: minden helyzetben megfelelően viselkedett.

A kisbabák is vonzódtak hozzá

Környezetében fiatal és öreg fesztelenül érezte magát – üzeni a klip. Nejével közösen még a robotokkal is táncra perdült. Az arabokkal szívélyes volt. Ha úgy tetszik, mindenben ellentéte Trumpnak, aki délen a kerítésépítéssel, északon a büntető vámokkal haragította magára a szomszédokat. Bezzeg Obama a mexikói és a kanadai vezetővel együtt parolázott annak idején, és a jelenet tanúsága szerint igen jól kijött velük. A vállaltan meleg kanadaival meg különösen, amint azt egy másik, az ölelkezésüket külön megörökített képsor hivatott bizonyítani. Kis kosárkából ajándékokat osztogatott. Vele a karácsony boldog hangulatban telt. Amikor beszállt a külön gépbe még a szivárvány is – Bizony a szivárvány, ami nem csak a másság, de az Úrral való szövetség jelképe! – megjelent az égen. A kisbabák szintén vonzódtak hozzá – égeti be a jól kiválasztott célcsoportok tudatába az utolsó felvétel. Így aztán szinte felesleges a felirat a végén, mert annyira magától értetődő a mozdulat: „Oszd meg, ha Obama a kedvenc elnököd!”

És a nép osztja is nagy bőszen, miközben nem gondol bele, hogy Obamának a világ nagy kérdései közül egyet sem sikerült a rendezés irányába mozdítania. Már előre Nobel Béke-díjjal ágyaztak meg neki, ám ehhez képest folytatódott a pusztítás Irakban, Afganisztánban. Fegyverekhez juttatták a szélnek eresztett iraki katonatiszteket, akik aztán, az USA által felfegyverzett lázadó csoportokkal együtt, Iszlám Állam név alatt ügyködtek a törvényes rendszer megdöntésén Szíriában. Washingtonban azt hangoztatták: a zsarnokságot akarják csupán felszámolni, valójában egy fontos energiahordozó-szállítási útvonal megszerzése volt a cél. Mert ahol a cső, ott háborúzni kell! Ennek jegyében, Obama áldásával, lövették rommá a szíriai városokat. Ezzel párhuzamosan az országot átszelő líbiai vízvezetékeket, megsemmisítve az addig virágzó mezőgazdaság alapját. Mindennek betetőzéseként lincseltették meg az ország vezetőjét, amivel döntően hozzájárultak a kezelhetetlen menekültválsághoz. Ezt tetézte aztán az ukrajnai puccs, amelynek nagy része volt abban, hogy az atomfegyverek kilencven százalékát többé-kevésbé egyenlő arányban birtokló USA, illetve Oroszország kapcsolatai mélypontra jutottak.

Szükséghelyzetet hozhatnak létre

Mint az első bekezdésben jeleztem, csak találgathatom, hogy mi lehet a mostani Obama melletti kampány célja. Talán az, hogy a demokraták felmutassák: a republikánus és utálatos Trumppal szemben ők egy szimpatikusabb elnököt adtak az országnak. Eszerint Obama fényezése csupán Trump ellenpontozással történő lejáratását szolgálja. Hiszen elvben nincs mód újbóli elnökké választatására. Az amerikai alkotmány azt írja elő, hogy az elnök legfeljebb két teljes cikluson keresztül maradhat hivatalban. Márpedig Barack Obama kitöltötte a két ciklust 2009 és 2017 között. Csakhogy ellenpélda szintén akad. Franklin Delano Rooseveltet 1933 és 1945 között négy alkalommal választották meg, miután háromszor négy évet töltött a demokráciákban szinte páratlan jogkörrel felruházott pozícióban. Csak a halála akadályozta meg abban, hogy negyedik ciklusát is befejezze.

Következésképp az Amerikai Egyesült Államokban azért megtalálják a módját annak, hogy szükség esetén kivételt tegyenek a szabály alól. Márpedig most mintha a pénzügyi köröknek az lenne az érdekük, hogy szükséghelyzet jöjjön létre. Trump ugyanis, a jelek szerint, az ipari tőkét akarja előnyben részesíteni a finánctőke, a bankok esztelen uralma helyett. Mondjuk azért, mert a bankárok fékevesztett pénzéhsége odavezetett, hogy a világ számítógépes hálózataiban keringő virtuális, digitális dollártömeg nagy része mögött nincs valóságos érték, termeléssel megalapozott fedezet. És ez egyre kezelhetetlenebb helyzetbe hozza a világot, ezen belül elsősorban az Amerikai Egyesült Államokat. Magától értetődő, hogy az átrendezés, ha egyáltalán véghez vihető, minden máig kialakult politikai, pénzügyi, kereskedelmi, katonai rendszer átalakításával fog járni. Azt hiszem, azok a zavarok, amelyeknek ma tanúi vagyunk például a nyugati hatalmak szövetségi kapcsolataiban, máris ennek a Trump-i korrigálási szándéknak a következményei.

 Obama elzárkózott, Trump tárgyal

Talán nem alaptalan a feltevés, hogy a világ nagy bankjainak tulajdonosai mindezt valóságos istencsapásként élhetik meg. Ha ez így van – márpedig nagy az esélye annak, hogy igen –, akkor az ő hangulatukat közvetítik felénk a hozzájuk kapcsolódó, meghatározó médiumok, s az azok közléseit kritikátlanul átvevő kisebb nyugati csatornák. Ezek Trump személyes kvalitásainak hiányát passzírozzák a tömegekbe. Ily módon a közösségi oldalhasználók jelentékeny részének érzelmeit túlfűtik, alkalmassá téve őket a propaganda jól szabályozott hullámkeltésében való cselekvő részvételre. Mert arra még csak véletlenül sem hívják fel a figyelmet a washingtoni hatalmi és a New York-i pénzügyi körök nézeteit tolmácsoló amerikai világlapok, s az ezekre más országokban csatlakozó médiumok, hogy azt is mérlegelni kellene: beszélő viszonyban van-e egymással a washingtoni és moszkvai első ember, akik az atomfegyver-világarzenál kilencven százalékának bevetésével kapcsolatos döntést elsősorban meghozzák.

Kövezzenek meg érte, de az én szememben minden más eltörpül emellett! Mert leginkább e két politikus kapcsolatán múlik, hogy atomháború szélére sodródik-e vagy sem az emberiség. Márpedig Obama e tekintetben (is) kudarcot vallott. És nem csak az orosz fél hibájából – bármennyire sulykolják ennek ellenkezőjét Nyugaton. Az USA által uralt NATO-nak az orosz határokig való nyomulása nagyrészt Obama elnöksége alatt ment végbe. Ő juttatta odáig a Szovjetunió szétesése, majd a nyugati, köztük mindenekelőtt az amerikai-orosz rablótőkések garázdálkodása után épp csak feltápászkodó Oroszországot, hogy annak vezetője kénytelen legyen kijelenteni: „Minek nekünk egy olyan világ, amelyben nem létezik Oroszország”. Ezzel az amerikai támaszpontokkal körbezárt orosz állam vezetője arra utalt, hogy egy őket megsemmisíteni akaró csapás esetén készek a legvégsőkig elmenni.

Ennek tükrében kérdezem hát, ez-e itt és most a legfontosabb kérdés, vagy az, hogy a mindenkori amerikai elnök játszik-e vagy sem a gyerekekkel, amint azt a közösségi portálokon terjedő klipek mutatják? Aki az utóbbira szavaz, ám tapsoljon továbbra is Obamának, aki kétségtelenül szimpatikusabb ember benyomását kelti Trumpnál, vagy akár Putyinnál, de aki elnöki időszakában a fegyverzet-korlátozás ellen volt. Bizony, ellene! Sőt, korábban megkötött egyezményeket vett semmibe például a vegyifegyver-megsemmisítéssel és bizonyos atomtöltetekkel összefüggésben. Ehhez képest, amíg a két katonai nagyhatalom vezetője a közös tárgyalóasztal mellett egyeztet, nem pedig a saját bunkerében játszadozik a rakéták indítógombjával, nekem teljesen mindegy, hogy sármosak-e vagy sem. És e tekintetben, egyelőre, Trump nyújtja a jobb teljesítményt Obamával szemben, még ha ezt a mostani propaganda világkampány bűnös módon el is fedi. #

CÍMKÉP: A hivatkozott Obama-klip egyik részlete képernyőképről rögzítve

 Sajnálom, nincs hozzászólási lehetőség, mert belefáradtam a fantom provokátorokkal való küzdelembe. De szavazni lehet! # #