Ne magasztald John McCaint!

A nagyhatalmi erőszak áldozatainak járna az emlékmű.

johnmccainporosenkoval.jpg

A négy nappal 82. születésnapja előtt elhunyt John McCain amerikai szenátor „büszke amerikaiként élt és halt meg”. Többek között ez is benne áll utolsó üzenetében. Érzékelem életrajzából, hogy magán emberként nemes cselekedetek is köthetők hozzá, bár politikus esetében egy ilyen kijelentést talán érdemes lenne górcső alá venni. Sokan azt mondják, hogy az amerikai értékeket jól képviselte odahaza. Legyen! Nem amerikaiként nem tudom megítélni. Szemben azokkal a honfitársaimmal, akik olyan kritikátlanul írnak és beszélnek róla ezekben a napokban, mintha az USA itteni hídfőállásainak védelmére szegődtek volna.

Lelkük rajta. De én meg nem hallgathatom el, hogy John McCain külföldet érintő megnyilatkozásait kifejezetten ellenszenvesnek tartottam. Mert az USA határon túli érdekeit – amelyek kétszáz éve szemben állnak a szavakban hirdetett nemes értékekkel – az inkvizítorok elszántságával képviselte. Az volt a benyomásom, hogy azt vallja: tűzzel és vassal irtani kell azokat, akik a világuralomra törekvő amerikai tőkét szolgáló doktrínák valóra váltásának útjában állnak.

Akár így van, akár nincs, mindenesetre bennem ez alakult ki róla azokból a hírekből, amelyek az utóbbi években elsősorban az amerikai médiumokból jutottak el hozzám a tevékenységéről. Ukrajnában még az azokkal való összefogást is pártolta, akik a nácizmus kiszolgálóinak örökségét ma nemzeti értékként viszik tovább a szomszédunkban. Egyébként a hovatovább mennybe menesztett, a Közel-Keletet és Észak-Afrika nagy részét lángba borított Barack Obamával együtt.

Ezért nem értem, hogy sokan miért építik máris – Magyarországon is – az emlékművét. Egyelőre persze, csak szavakban. Hogy Amerika miként ítéli meg, az legyen az ottaniak ügye! De olyan háborúpárti héjának, aki a világ más részein, köztük itt, Kelet-Európában is, a feszültség mélyítésén munkálkodott és munkálkodik, én ilyet nem emelnék. Az ugyanis a nagyhatalmi erőszak következtében elpusztult millióknak, a ma is szenvedők tömegeinek jár.

Amúgy, béke poraira! Béke, ami ellen John McCain oly rögeszmésen lépett fel az Amerikán kívüli világban. Meglehet persze, hogy hittel tette ezt. „A cél szentesíti az eszközt” bigott hitével, ami az inkvizítorok sajátja. De éppen ezért kell most megszólalni még akkor is, ha sokan méltatlannak találják az időzítést. Mert még időben óvnunk kell magunkat attól, hogy a megrendülés hatására behódoljunk a tiszta emberi értékrendet cinizmusukkal, agresszív érdekérvényesítésükkel veszélyeztetőknek! Még ha azok amerikaiak is... #

CÍMKÉP: John McCain (középen sötét zakóban) Petro Porosenko ukrán elnök és ukrán katonák társaságában. Az egyik kijevi látogatásán, a Majdanon biztosította a tömeget úgymond az amerikai nép, Amerika és saját maga támogatásáról. (A kép és a szövege angolul, illetve ukrán tolmácsolásban elérhető innen a második képre kattintással.)

Sajnálom, nincs hozzászólási lehetőség, mert belefáradtam a fantom provokátorokkal való küzdelembe. De szavazni lehet! # #