Embereken kísérleteztek Grúziában?

Az oroszok is beszálltak a média- és kémháborúba.

vecservlagyimirszolovjev_felsokamera.jpg

Döbbenetes bejelentést tett Igor Giorgadze, Grúzia korábbi állambiztonsági minisztere egy október 4-ei moszkvai sajtótájékoztatón: Donald Trump amerikai elnökhöz fordult, hogy rendeljen el nyomozást a grúz főváros, a Tbiliszi közelében lévő Richard Lugar laboratóriumban folyó, embereken végzett, tömeges halálozást okozó kísérletek miatt.

Az ezzel kapcsolatos orosz híradások szerint ebben a tevékenységben a Pentagon, illetve a korábbi amerikai védelmi miniszter Donald Rumsfeld cége (volt?) érdekelt. Lehet ebben valami, mert magam is rábukkantam az USA Tbilisziben lévő nagykövetségének honlapján egy fényképes tudósításra, amely szerint 2017. február 8-án dr. Amiran Gamkrelidze, a laboratórium vezérigazgatója beszámolt tevékenységükről Scott Jerabek amerikai admirálisnak.

Tucatjával haltak meg a betegek

Igor Giorgadze, az egykori hírszerző a hozzá eljuttatott dokumentumokra hivatkozva azt állította a moszkvai sajtótájékoztatón, hogy 2015 decemberében egyszerre 28 (más forrás szerint 30) személy hunyt el. Közülük huszonnégyen ugyanazon a napon. Úgymond hepatitis C vírusmegbetegedéssel kezelték őket egy bizonyos Sovaldi nevű készítménnyel. Ám másokon annak ellenére folytatták a kezelést, hogy a tömeges halálozás miatt vizsgálatot rendeltek volna el. Aztán 2016 áprilisában további harmincan vagy harmincöten, augusztusban még tizenhárman haltak meg.

Az orosz fegyveres erők radiológiai, vegyi és biológiai védelmi főnöke, Igor Kirilov elmondta az újságíróknak, hogy a szóban forgó készítmény Oroszországban gyógyszerként van bejegyezve. Halált még egyszer sem okozott. Ezért feltehetően a grúziai önkéntes pácienseknek nem ezt, hanem valamilyen más, mérgező anyagot adtak be. Egyúttal olyan ábrákat mutatott be az újságíróknak, amelyekkel az afrikai sertéspestis vírusának 2017–2018 közötti, Grúziából kiindult, Oroszországon át Európa más országaiban, illetve Kínában tapasztalt terjedését szemléltette. Emellett jelezte, hogy új, fertőzést terjesztő szúnyogfajták megjelenését is tapasztalják Oroszország déli részein.

„Mindez arra késztet bennünket, hogy fokozott figyelemmel kísérjük a Grúziába irányuló, a különleges laboratóriumi kísérleteket lehetővé tevő amerikai szállítmányokat” – jelentette ki a tábornok. Mindenesetre Oroszország magyarázatot vár mind Grúziából, mind az USA-ból. Egyúttal a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez fordult: bírja rá a két országot a nemzetközi vizsgálatra ezekben az ügyekben.

A halál oka: „ismeretlen”

A téma szerepelt az orosz állami tévé október 7-ei, vasárnapi Este Vlagyimir Szolovjovval című vitaműsorában. (A megadott linkkel elérhető videón az 1:03:50-től kezdődő részben.) Ebben a fentebb már említett Igor Giorgadze, az egykori grúz hírszerző többek között azt állította: ma már „csak” hat amerikai állampolgár vesz részt a 2011-ben alapított laboratórium kísérleteiben. Abba a műsorvezetői találgatásba azonban nem volt hajlandó belemenni, hogy ténylegesen vegyi fegyvert állítanak-e elő. Azt azonban nem zárta ki, hogy esetleg kettős – polgári és katonai – rendeltetésű részlegei egyaránt vannak a labornak. Rámutatott arra, hogy legalábbis különös, ha a világ sok országában használt gyógyszer hirtelen tömeges halált okoz. Ráadásul a dokumentációkban a halál okaként az „ismeretlen” bejegyzés szerepel. Nevek sincsenek feltüntetve, csupán az illetők születési évszámából és nemének számjelzéséből kialakított kódok.

Szerinte a laboratóriumot az amerikai védelmi miniszter tanácsadójának közreműködésével hozták létre. A tevékenységével kapcsolatos szerződések létrejöttében az USA védelmi minisztériumának fenyegetettség-csökkentési (korábbi nevén: speciális fegyverzeti) irányító részlege közreműködött. Ezekben az előttünk álló évekre is részletezve szerepelnek a feladatok – állította a korábbi grúziai állambiztonsági miniszter. És azt is, hogy a Tbiliszi melletti laboratórium honlapján pilóta nélküli repülőgépekre szerelhető, fertőzött rovarok nagy távolságra juttatását, levegőben szétszórását lehetővé tevő konténerek, illetve más, hasonló eszközök szabadalmi dokumentumai is fellelhetők. Kézenfekvő a kérdés, mit keresnek ezek ott?

A grúz illetékes mellébeszél

A labor korábbi vezetője, ma a grúz közegészségügyi és járványügyi központ irányítója Amiran Gamkrelidze cáfolta, hogy a Lugara-központban a hepatitis C-vel kapcsolatos kutatások folytak volna, vagy folynának. Még kevésbé amerikai szakértőkkel. Grúzia teljesíti az ENSZ-konvencióból eredő, köztük a biológiai laboratóriumokra vonatkozó kötelezettségeit – állította, s megerősítette, hogy a szóban forgó központ az USA és Grúzia között létrejött kormányzati megállapodás alapján, amerikai pénzügyi támogatással létesült 2011-ben.

Tájékoztatása szerint az intézmény kezdetben a grúz védelmi minisztérium, később a belügyminisztérium felügyelete alá tartozott. Ma a munka-, egészség-, szociálisügyi és a megszállt területekről menekült kényszerűen áttelepülők minisztériumának alárendeltségében van. 2018-tól minden berendezésével átadták a grúz kormánynak, s az finanszírozza a tevékenységét. A grúz tudósok szoros kapcsolatban vannak amerikai, német, norvég, francia, brit, kirgiz, egyiptomi, azeri, örmény, török kollégáikkal. November 14-15. között nemzetközi szemináriumot rendeznek húsz ország részvételével. Az orosz fél elzárkózott a részvételtől.

Rendben! De mintha a grúz illetékes nem egészen a felvetett problémákról beszélt volna. Mintha sem megerősíteni, sem igazán cáfolni nem akarta volna a súlyos vádakat a tömeges elhalálozásokról, a labor kettős rendeltetéséről. Így aztán nyitva marad a kérdés: hova tegyük ezt az egészet? Készpénznek vehetjük-e, amit az oroszok – grúziai emberük közreműködésével – nyilvánosságra hoztak? Vagy csupán arról van szó, hogy demonstrálni akarták: ügyeket ők is tudnak kiteregetni, netalán kreálni úgy, ahogyan ezt a nyugatiak tették és teszik?

A mai sajtómunkás mindent készpénznek vesz

Gondoljunk csak a Szkripál-ügyre, amelynek főszereplője a több országnak is kémkedett, korábbi orosz ügynök, akit Oroszországban elítéltek, öt évre börtönbe zártak, egészségesen külföldre engedtek, hogy aztán a kies angliai Salisbury-ben fondorlatosan gyilkolják meg! Hihető, nemde? Már csak azért is, mert az állítólagos tettesek egy utcai kamera által készített lépcsőn egymás után jönnek felfelé valahonnan, ám az automatikusan rögzített idő mindkét képen ugyanaz. Legalább szólhatott volna valaki a photoshoposnak: az egyikre egy-két másodperccel többet vagy kevesebbet montírozzon! S hogy az életrajzukban sem stimmelnek a dátumok, a helyek? Ugyan, a mai  sajtómunkás már semmit nem ellenőriz, készpénznek veszi a legelemibb logika szabályainak ellentmondó információtöredékeket, ha azokat a Bloomberg, a UPI, a Reuters, az AFP, a New York Times, a Washington Post, a Financial Times, az Euronews, a Daily Telegraph teszi közzé.

Vagy ott a novicsok, a Szovjetunióban kifejlesztett mérges gáz, amivel az állítólagos gyilkossági kísérletet elkövették, ám amelynek leírását még a ’90-es évek elején nyilvánosságra hozta egyik készítője, Vil Szultanovics Mirzajanov, aki nyomban professzori állást kapott egy amerikai egyetemen. A vegyülettel vagy tíz országban, többek között Csehországban, kísérleteznek jelenleg is. De ugye, nem más, csak maga Putyin adhatott parancsot angliai használatára… Hisz olyan veszélyes, hogy még a vegyvédelmisek is csak űrhajósruhában közelíthették meg az állítólagos merénylet helyszínét. Ehhez képest a riportképeken azt láttuk, hogy közvetlenül mellettük a gyalogrendőrök szokásos szerelésükben traccsoltak. Amúgy Szkripált azóta sem látta senki, ahogy a lányát sem, mióta bejelentette, hogy vissza akar térni Oroszországba.

Aztán itt a mobiltelefonos kíbertámadók ügye. A legújabb mese szerint Hollandiában, áprilisban mobiltelefonokkal és egy iPaddel készült számítógéprendszerek megtámadására négy orosz ügynök. A történetet néhány napja dobták be a médiának! Fél évvel a nem lehet tudni mi történtek után... Vagy emlékezzünk a Putyin ezt meg azt gyilkoltatta meg hírekre, a Putyin csinált Trumpból elnököt képtelenségére, az orosz sportolókat tömegesen ért doppingvádakra, amelyek nagy többségéről utólag nyugati bíróság állapította meg, hogy alaptalanok voltak! Komolyan mondom, a Szovjetunió Kommunista Pártjának agit-proposai, az egykori Pravda szerkesztői is megszégyenülnek ennyi leleménytől!

Készüljünk a még vadabb agymosásra!

A magukat nyilvános kém- és médiaháborúvá kinövő ügyek hátterét Jakov Kedmi, az izraeli hírszerzés egyik, korábban vezető beosztásban dolgozó munkatársa világította meg az orosz tévé vasárnap esti adásában. Utalt arra, hogy a múlt héten nyugati tudósok egy csoportja nyílt levelet publikált a Science folyóiratban arról, hogy az USA védelmi minisztériumának égisze alatt olyan kísérletek folynak, amelyek biológiai fegyverek kifejlesztéséhez vezethetnek. Ezek célja rovarokban olyan genetikai változások előidézése, amelyek következtében egész országok mezőgazdaságát tönkre lehet tenni. Mindez egybevág a grúziai hírekkel.

Kedmi emlékeztetett arra, hogy „eddig csak az USA vetett be atombombát úgy, hogy ezt semmilyen háborús helyzet nem indokolta. Ez az ország használt biológiai fegyvereket Vietnamban, Laoszban és Kambodzsában. Az USA az, amelyik elsősorban használja a számítógépekbe behatolás és a rádióelektronikai-hírszerzés eszközeit. Saját szövetségeseiket is lehallgatják. Emlékezzünk csak Merkel asszony esetére! Ennek a kém- és vegyianyag-hisztériának, amit Londontól Salisbury-n át Szíriáig kiterjesztettek, az a célja, hogy kiverjék az emberek tudatából a korábban történeteket, amelyeket például a WikiLeaks hozott nyilvánosságra, s egyúttal lejárassák Oroszországot, amellyel, mint úgymond civilizálatlannal szemben, végül minden megengedhető”.

Alekszej Kondratyev, az oroszországi parlament felsőházának tagja mindehhez azt tette még hozzá, hogy Oroszország 2017 szeptemberéig megsemmisítette vegyi fegyverkészletét. (A videón: 1:18:20-nál. Egyébként Oroszországban erre amerikai közreműködéssel került sor oly módon, hogy az ehhez szükséges üzemet az USA-ból vásárolták meg – KDL) Ezzel szemben az amerikai fél bejelentette: nincs elég pénze és megfelelő technológiája a megállapodás végrehajtásához, ezért elhalasztotta a felszámolást 2023-ig. Elmondása szerint az amerikaiak bérbe vettek bakteriológiai központokat több a Szovjetunióból kivált országban: Üzbegisztánban, Ukrajnában, Grúziában, Kazahsztánban. Csak az utóbbiban évi egy milliárd dollárt fizetnek ezért. Nem beszélve arról, hány szakértőt szereztek meg a kilencvenes években ebből a térségből. A kihelyezett laborok jelentőségét az adja, hogy nem az USA szigorú törvényei vonatkoznak rájuk, s az amúgy a Washington által is gyakran ócsárolt úgymond diktátorokkal sok minden megbeszélhető a színfalak mögött.

De a jelek szerint Moszkva most ellentámadásba lendült. Készüljünk hát, hogy ennek keretében olyan mocskos dolgokkal vádolja meg a nyugati hatalmakat, hogy abban bele fogunk pirulni. Aligha kell ehhez nagy erőfeszítéseket tennie. Viszont kérdés, hogy a Kreml ellenakcióiról egyáltalán tudomást szerzünk-e. Mert, amíg a nyugati tömegmédiumok tartalma a nagyhatalmak millióihoz szóló orgánumoktól a legkisebb ország legjelentéktelenebb bulvárlapjáig alapvetően négy–öt nagy washingtoni, New-York-i, londoni, esetleg párizsi hírügynökség célzatosan szelektált híreinek feldolgozására, variálására épül, addig az oroszoknak esélyük sincs arra, hogy a róluk a nyugati közvéleményben kialakított rémképet akárcsak árnyalni is képesek legyenek. Ahhoz ugyanis minimum kiegyensúlyozottságra törekvő médiumokra lenne szükség Nyugaton is. És mielőtt félreértene bárki: mindezt nem az oroszok, hanem saját magam, saját magunk védelmében írom le. Mert ha agymosásban részesül az ember, hogy kitől kapja, majdnem mindegy. #

CÍMKÉP: Az orosz állami tévé vasárnaptól csütörtökig minden este adásba kerülő, körülbelül kétórás, a Kreml politikájával szemben álló nyugati, illetve ukrajnai kormánypárti szakértőket is bőven felsorakoztató, témánként hat vitázót összeeresztő műsorának stúdióképe felülnézetben (Képernyőkép)

TOVÁBB a Bekiáltás előző bejegyzéseihez: A koronás címer csapdája; Ferenc József és az aradi megtorlás; Orbánnak csak egy meccs volt; Szíjjártó már megint Moszkvában; — https://bekialtas.blog.hu/ 

Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban! Véleménye fontos az orientálásomban. Gondoljon arra, hogy így fizet az egyébként ingyenes tartalomért! ##