Rasszista üzenetek az USA-ból

A bőrszín szerint különült el Obama és Trump mögött a biodíszlet.

2018-11-04trumpkampany_png.jpg

Két képernyőkép az Euronews adásából, az Egyesült Államokban zajló félidős választásról. A voksolás tétje, kik kerülnek be a kongresszusba, illetve a szenátusba. De a forrás ez esetben csaknem lényegtelen, mert november 4-én, vasárnap valamennyi általam látott világtelevízió híradójában ugyanezek a képsorok tűntek fel. Donald Trump amerikai elnök a montanai Belgrade településen kampányolt. Az előző amerikai elnök, Barack Obama Georgia-ában beszélt.

2018-11-04obamakampany.jpg

A republikánus Trump azt üzente: „Ez egész életünk egyik legfontosabb választása. A választás meghatározza, hogy építhetünk-e továbbra is a rendkívüli jólétre, amit elértünk, vagy hagyjuk, hogy a szélsőséges demokraták vegyék át az uralmat a kongresszus felett és rombolják le a gazdaságunkat, a nemzet jövőjét”. A demokrata Obama „őszinte, jogszerű, jót cselekedni akaró politikát” ígért Trumppal szemben, és arra biztatta az embereket, hogy ne fogadják el az ellenségeskedést és a megosztást a politikában.

Igen ám, de a megosztó játszmába ő is beszállt. A kampányguruk a megmondhatói, hogy miért, de a díszletben Obama mögött állók ugyanúgy a megosztottságot sugallják, mint a Trump mögé válogatott emberek. Mi több, jórészt a bőrszín szerinti, hogy ne mondjam, a faji alapú megosztottságot. Ugyanis Trump köré főleg fehér bőrű csápolókat komponáltak, illetve – a fejdíszük alapján – őslakos, úgymond rézbőrű indiánok utódait. Afroamerikait egyet sem. Obama esetében épp ellenkező a képi üzenet: őt az afroamerikai fekete bőrűek embereként jelenítették meg, illetve beraktak mögé egy – a fejkendője alapján – vélhetően muszlim nőt.

Minthogy ezekben a kampányokban semmit nem bíznak a véletlenre: nekem ugyan ne állítsa senki, hogy a spin doktorok nem rasszista meggondolások miatt alakították így a helyzetet! Ráadásul – ellentétben az USA-ról, ezen belül különösen a demokratákról eddig terjesztett nézetekkel – a jelek szerint mindkét nagy amerikai politikai párt egy húron pendül, ha végül a faji különbségre való rájátszást is be kell dobni a hatalom megszerzése-megtartása érdekében. Lám, 2018 végére Amerika is ide jutott a biodíszletekkel operáló kampánytechnikáival! #

Véleménye fontos az orientálásomban. Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban!