Vége az ukrajnai hadiállapotnak

2018-11-28hadiallapot10megyeben.PNG
Oroszország újabb szankciókat léptetett életbe ukrán politikusok és cégek ellen.
Nem hosszabbítják meg az Oroszországgal határos tíz keleti és délkeleti megyében egy hónappal ezelőtt bevezetett hadiállapotot Ukrajnában. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Petro Porosenko ukrán elnök tette a bejelentést – adta hírül december 26-án, 13:07-kor a Komszomolszkaja Pravda. A határidő december 27-én jár le.

Az előző napon az orosz kormány újabb gazdasági szankciókat hozott több mint kétszáz ukrán természetes és jogi személy ellen – tette közzé Twitter-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. A listán 245 természetes és jogi személy neve szerepel. Köztük Vaszil Burba, az ukrán védelmi tárca hírszerzési igazgatóságának vezetője, Szerhij Jarovoj, a belügyminiszter első helyettese, Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere, valamint a kijevi törvényhozás számos kormánypárti és ellenzéki képviselője. Az ukrán vállalatok korábbi szankciós listája hadiipari és energetikai cégekkel bővült. A lajstromra mások mellett felkerült az Ukroboronprom és az Ukrszpecekszport hadiipari konszern, a Centrenergo energetikai vállalat, valamint az Ukrán Állami Export-Import Bank is. (Egy nappal később Ukrajna ellenszankciókat jelentett be Oroszország ellen – KDL.)
 
Ukrajna számára továbbra is létkérdés, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerével, Oroszországgal fennmaradjanak a kapcsolatok, hiába hangzott el a múlt héten az egyik parlamenti képviselőnek az a követelése, hogy meg kellene szüntetni a két ország közötti közlekedési kapcsolatokat, s lehetetlenné tenni ukrajnai állampolgárok oroszországi munkavállalását. Valójában az Oroszországban dolgozó 3-4 millió ukrajnai hazautalásai, s főleg az orosz szén- és gázszállítások nélkül megbénulna az ország, amelynek tavalyi GDP-je egyharmada volt az 1990-es értéknek. Ukrajna lakossága ugyanezen időszak alatt több mint 9 millió fővel csökkent, amiben természetesen szerepe van a Krím népszavazással történt elcsatolásának is. Az orosz forrás, ahonnan az adat származik, nem jelzi, hogy a szeparatista Donyeck, illetve Luganszk megyék lakosságát is beleszámolták-e csökkenésbe.
 
Oroszország legutóbb novemberben rendelt el szankciókat 322 ukrán politikussal és 68 céggel szemben. A szankciós listára akkor mások mellett felkerült Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Arszen Avakov belügyminiszter, Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. Az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlévőségeit és vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják számukra a tőketranszfert. Az állásfoglalás ugyanakkor kilátásba helyezte az orosz ellenszankciók eltörlését, amennyiben Ukrajna is eltörölné az orosz állampolgárok, illetve cégek ellen hozott büntetőintézkedéseit.#
CÍMKÉP: A hadiállapottal érintett tíz, nagyrészt orosz anyanyelvűek által lakott ukrajnai megye