Döntik és állítják a szobrokat Ukrajnában

Zsukov marsall szobrát ledöntötték, az ellene is harcoló Suhevics emlékművét felavatták Ukrajnában.

zsukovszobordontes2019juniusfotorenderoseg.jpeg

A szobordöntések és -állítások különösen a 2014-es ukrajnai államcsíny óta szaporodtak meg Ukrajnában. Eltüntetik az egykori szovjet vezetők emlékműveit, de gyakran lerombolják, megrongálják a II. világháborús emlékhelyeket is. Utóbbiak különösen kiváltják a még élő, különféle nemzetiségű veteránok és hozzátartozóik tiltakozását. Ők eddig abban a tudatban voltak, hogy felszabadították Ukrajnát a náci megszállás alól. A megemlékezők ellen nem egyszer tettlegesen is fellépő mai nacionalisták viszont azt hirdetik: valójában Ukrajna függetlenné válását odázták el hosszú időre.

A TALAPZATÁRÓL RÁNTOTTÁK LE  Georgij Zsukov marsall mellszobrát Június 2-án, vasárnap a kelet-ukrajnai, nagyrészt orosz ajkúak által lakott Harkivban. A rongálást azok a tüntetők követték el, akik a Gennagyij Kernesz polgármester pártjának az átellenben lévő sportpalotában tartott kongresszusa ellen tüntettek. A szobordöntők között a Nemzeti Hadtest nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai vitték a prímet. A rendőrség eljárást indított. A polgármester azóta közölte: a szobrot helyreállítják, s megkezdték a gyűjtést a munkálatokra. (A linkkel elérhető ukrán honlap cikkének végén fotók és videók a tüntetők és a rendőrség összecsapásáról.)

KI VOLT ZSUKOV MARSALL?
A szegényparaszti családban született Georgij Zsukov pályája a kitüntetéssel zárult egyházi iskolai tanulmányokkal kezdődött, majd az I. világháborúban a cári hadseregben kapott kitüntetéseken és előléptetéseken keresztül vezetett a Vörös Hadseregbe, ahol kudarcok és sikerek egyaránt fűződtek a nevéhez. Átvészelte Sztálin 1937–1939 közötti tisztogatásait. 1938-ban aratta első győzelmét a mongol-mandzsúriai határnál a japán hadsereg felett. 1941-ben, a hitleri német hadsereg támadását követően, többször vitába keveredett Sztálinnal és környezetével, ezért leváltották a vezérkari főnöki pozícióból. Aztán mégis fontos szerepet kapott Moszkva, Sztálingrád, illetve Leningrád védelmében. Berlin egyik elfoglalója volt. A háború után Sztálin Odesszába, az ottani katonai körzet élére „száműzte” a népszerű tábornokot, hogy megszabaduljon esetleges riválisától. A területen – csakúgy, mint az akkori Szovjetunió minden nagyvárosában és környékén – az alvilági bandák, illetve a németek által hátrahagyott diverzánsok tartották rettegésben a családtagok elvesztésétől, az éhezéstől, a háború minden más következményétől szenvedő lakosságot. Zsukov itt, majd később az Urali Katonai Körzetben – ahogyan ez a háború után minden jelentősebb gócpontban is történt – gyakorlatilag statáriális körülményeket teremtve lett úrrá a helyzeten. (A témát, benne Zsukovval izgalmasan dolgozza fel Szergej Urszuljak rendezésében a Likvidálás című többrészes orosz, televíziós krimisorozat, amit
2007-ben mutattak be.) A marsall csak Sztálin halála után került vissza a legfelsőbb vezetésbe annak következtében, hogy kulcsszerepet játszott Hruscsov hatalomra juttatásában. A magyarországi 1956-os felkelés leverésének időszakában ő volt a hadügyminiszter. A „Forgószél” hadműveletért negyedszer is megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, de a hatalmát féltő Hruscsov végül szintén félreállította. #

 FELAVATTÁK Roman Suhevics szobrát Május 23-án, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, az ukrán nacionalisták egyik központjában. Suhevics 1943-tól volt az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője, majd 1944 januárjától a hitleri hadsereg mellett harcoló, százezres Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) főparancsnoka. Még 2010-ben az Ukrajna Hőse címet adományozta neki az akkori nyugat-barát államfő, Viktor Juscsenko. Bár ettől a címtől néhány hónappal később megfosztotta őt a donyecki közigazgatási bíróság, arra hivatkozva, hogy Suhevics nem volt (szovjet-)ukrán állampolgár, a fellebbviteli bíróság helyben hagyta az államfő döntését. Mindez azt jelzi: Ukrajna szélsőjobbra tolódása, a zsidó, a cigány, az orosz, a lengyel lakosság elleni kegyetlenkedésekről hírhedt egykori – illetve a mai – banderisták piedesztálra emelése korántsem az USA által 2014-ben puccsal hatalomra juttatott Porosenko-érában kezdődött. A szoborállítás miatt tiltakozott Izrael és Lengyelország kijevi nagykövete.

KI VOLT SUHEVICS?
1907-ben, az akkor az Osztrák-Magyra Monarchiához tartozott Krakkóban született. Tanulmányait a Lengyelországhoz került Lvovban, majd Gdanskban végezte. Építőmérnökként diplomázott, de közben ukrajnai nacionalista szervezetekhez kapcsolódva, németek által ellenőrzött tanfolyamon illegális felderítő kiképzést is kapott. A lengyel hadseregben tüzérségi altiszti képzésben részesült, ám miután fény derült illegális nacionalista kapcsolataira, lefokozták közlegénnyé. 1934-ben a lengyel hatóságok a belügyminiszter elleni merénylet vádjával letartóztatták. Végül négy év börtönt kapott az ukrán nacionalista mozgalom vezetője, Sztyepán Bandera elleni perben. 1938-ban amnesztiával szabadult, s mindjárt Münchenbe utazott, ahol tiszti akadémiát végzett, diverzáns-felderítő kiképzést kapott, illetve a hitleri német hadseregben szolgált. Közben illegálisan a Kárpátaljára is visszatért, ahol fegyvert fogott a bevonuló magyar csapatok ellen. Aztán Jugoszláviába, majd onnan Németországba menekült. A háború alatt, a Waffen SS tagjaként, a náci német csapatok mellett ténykedő ukrán csapatokban tűnt fel, amelyeket gyakran elfogott szovjet, elsősorban ukrán katonákból szerveztek. Vitatott, hogy személyesen is részt vett-e pogromokban. Az Ukrán Nacionalisták Szervezetének tagja lett, majd 1943-tól annak vezetője. 1944 januárjától a hitleri hadsereg mellett harcoló, majd illegalitásba kényszerült Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) főparancsnoka egészen 1949. szeptember 3-ig (!) amikor az UPA hivatalosan is beszüntette a partizánháborút. A háború után, hamis papírokkal, kétszer is Odesszában gyógykezeltette magát. Annak ellenére nem bukott le, hogy a leginkább körözöttek listáján szerepelt. Végül 1950 márciusában derítették fel hollétét. Egy Lvov (Lviv, Lemberg) közelében lévő faluban, a konspirációs épületként szolgáló szövetkezeti boltot körbe fogó belügyi egységek parancsnoka megadásra szólította fel, de ő a gyűrűből ki akart törni, s a tűzharcban életét vesztette. Mások szerint önkezével vetett véget életének, hogy ne kerüljön fogságba. Holttestét elégették, a hamvakat egy folyóba szórták, ahol ma emlékkereszt áll.
#

sukevicsszoborallitas2019majus.jpeg

ZÁRÓKÉP: Ivano-Frankivszkban, a 2-es számú gimnázium épülete előtt avatták fel Suhevics szobrát. (Fotó a polgármester, Ruszlan Martszinkiv közösségi oldaláról, ahol több fénykép is található az eseményről: facebook.com/ruslan.martsinkiv )

CÍMKÉP: Zsukov marsall mellszobrát lerántották a talapzatáról Harkivban (Fotó: Ukrán Nemzeti Rendőrség)