Magyar kórkép/2 – Kevesebb a gyerek

Csökkennek az egészségügyi állami kiadások / Elment a jól képzettek java / Nem tesznek félre nyugdíjra a fiatalok / Kevesebb a gyerek, de több a házasság

muto.jpg

CSÖKKENNEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMI KIADÁSOK Először esett a GDP 7 százaléka alá az egészségügyre fordított állami kiadások aránya. A KSH adatai szerint a 6,9 százalékból is mindössze 4,8 százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik. Fekvőbetegként 10 forintból egyet, járóbetegként négyet, a patikákban pedig hatot a biztosítottak állnak – legtöbbször készpénzben. A kórházi ágyak 34 százaléka üresen áll. Nincs pénz a beavatkozások elvégzésére. A várakozás miatt mennek a betegek a magánegészségügybe. Ugyanakkor a privát rendelők és klinikák személyzetének zömét is az állam orvosai és nővérei adják.

A kormánypropaganda szerint dőlnek a milliárdok az egészségügybe. Valójában a 2019-es költségvetésben 16 milliárd forinttal kevesebb szerepel az intézmények működtetésére, mint a tavalyiban.A kormány nem biztosított elég forrást a béremelésekre. Ezek egy részét a betegek ellátására fordítandó keretből kellett átcsoportosítani. A kormány erős állami egészségügyet akar létrehozni, de annak szereplőit súlytalanná tette. 2018 óta a harmadik egészségügyi államtitkár van hivatalban. Az utóbbi években megszüntették az egészségbiztosító önállóságát. A hatóságokat  (tisztiorvosi szolgálat, gyógyszerhatóság) meggyengítették. Visszafogták a kórházigazgatók jogköreit, hogy gyengítsék érdekérvényesítő képességüket. Immár több helyen az állami egészségügyben foglalkoztatott orvosok beosztását nem saját főnökeik határozzák meg, hanem közvetve a magánklinikák befolyásolják. (Forrás: Válasz Online.hu; Címkép: GODONG / BSIP / AFP)

ELMENT A JÓL KÉPZETTEK JAVA Tíz év után először idén szeptemberben többen kezdik meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, mint az általános gimnáziumban – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek. Az elnök mindezt örvendetesnek tartja, mert „Tudatosult a fiatalokban, hogy a szakmák az alkotás örömét is jelentik, és talán ami a legfontosabb, megélhetést, biztos egzisztenciát adnak, kellő ambíció esetén pedig a továbbtanulás is biztosított”. Ezzel összefüggésben rámutatott: „a térség rendszerváltó országai azzal a problémával szembesültek, hogy a jól képzett munkaerejük java elment, a maradék pedig minőségében és mennyiségében kevés a gazdaság növekedésének támogatásához, Magyarország viszont jóval korábban kezdett foglalkozni a problémával”. Ám ugyanez másként is értelmezhető. A Magyarur.blog szerzője ebből azt a következtetést vonta le, hogy az országot a fejlődés motorjának tekinthető munkaerő szempontjából a Fidesz katasztrofális helyzetbe hozta. (Forrás: hvg.hu, Magyaur-blog)

NEM TESZNEK FÉLRE NYUGDÍJRA A FIATALOK Nem csak kevesen vannak, keveset is tesznek félre nyugdíjas éveikre a magyar fiatalok önkéntes pénztárakban – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen publikált számaiból. A 30 év alattiak aránya a teljes, 1 millió 120 ezres taglétszám alig 5 százaléka. A nyugdíjhoz közelebb álló, 45-59 éves korosztály több mint 43 százaléka pénztári tag. Ebből is kiderül, hogy a foglalkoztatottak fele csak az államra számít nyugdíjas éveiben, noha a Fidesz-kormány óta már nem járadék, hanem adó címen szedik be a pénzt, amivel megszűnt az önálló nyugdíjkassza. Az önkéntes pénztári taglétszám és a befizetések, köztük a munkáltatói juttatások annak ellenére csökkennek, hogy a pénztárak az elmúlt években (a tavalyi évet leszámítva) igen vonzó hozamokat értek el, és már az idei első félévben is 5 százalék körüli hozamnál tartanak. A nyugdíj-előtakarékossági számlák száma tovább csökkent az idén a brókercégeknél is. Fél év alatt 887 számlát szüntettek meg, összesen 24 112 ügyfél használja már csak a negyedik nyugdíjpillért. Ezeken a számlákon már 100 milliárd forintnál is kevesebb volt, holott öt éve még 120 milliárd fölött volt az állomány. Nyilvánvaló, hogy a lakossági állampapírok kiszorító hatása direkt vagy indirekt módon a nyugdíjcélú megtakarítások piacán is érezhető. (Forrás: Portfolio.hu, Napi.hu)

KEVESEBB GYEREK SZÜLETETT, DE TÖBB A HÁZASSÁG Az év első hat hónapjában 41 ezer 902 gyermek született, 1201-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. 2019. január-júniusában 67 ezer 741-en haltak meg, 1 százalékkal, 691-gyel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH szerint a többlet a januári halálozások kiemelkedően magas számából adódott, „amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott”. Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 7,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A hivatal adatai szerint viszont a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 24 ezer 020 pár házasodott össze, 7,9 százalékkal, 1758-cal több, mint tavaly ilyenkor – közölte a KSH. (Forrás: Üzlet.hu–MTI)