BEKIÁLTÁS: Nevezze meg Orbán a felelősöket!

Nem követtek el jogsértést a fővárosi Pesti úti idősotthon vezetői és alkalmazottai.

2020-04-09pestiutiidosotthonmentoautokmtiszigetvaryzsolt.jpg

Egy-két apróságtól eltekintve minden szabályos volt a XVII. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában, a fenntartó főváros és az intézmény vezetői is betartották a központi utasításokat erre a következtetésre jutott a tisztiorvosi szolgálat 2020. április 11-ei vizsgálata – adja hírül Rákosmente „A Mi Kerületünk” magazinja. A vizsgálatot a budapesti kormányhivatal X. kerületi egysége végezte, amiről nyolcoldalas jegyzőkönyv készült. Benne a legfontosabb megállapítás:

„Az ellenőrzés nem tárt fel jogsértést”.

Ennek tükrében még élesebben vetődik fel annak a vélhető koncepciónak mélységesen erkölcstelen volta, amiről a „Vesztett Orbán Karácsonnyal szemben” című cikkemben írtam. Feltehetően azért nem jutott elég figyelem a bajba került intézményre, betegeire és halottaira (sem), mert az ország politikai hatalmi központjában az a döntés született, hogy a járvány elleni küzdelmet a kormányzópárt, sőt Orbán Viktor pozíciójának erősítésére kell felhasználni az ellenzéki városok polgármestereinek, mindenekelőtt a főváros vezetőjének lejáratásával.

A dokumentum ötödik oldalán szerepel, hogy április 9-én és 10-én összesen 180 fertőzött személyt szállítottak el Budapest három kórházába. Egyébként az otthonban az engedélyezett helyek száma: 544 fő. A jelenlegi létszám: 298 gondozott, 49 dolgozó, akik közül 22 a szakápoló és 27 az üzemeltetési munkatárs. A négyemeletes intézmény földszintjén és emeletein összesen 285 szoba található. Ezek főleg két-, illetve négyágyasok, kisebb részük háromágyas. A fürdőszobák, a zuhanyozók, a wc-k általában közös használatúak, 12 lakószobának van önálló vizesblokkja, 19-nek saját zuhanyozója.

A VIZSGÁLAT FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI

♦ Az idősotthon vezetője április 6-án írásban jelezte a fenntartó fővárosnak, az országos operatív törzsnek, a budapesti kormányhivatalnak, hogy nincs orvosi ellátás és védőeszközt. A főváros azonnal 2800 sebészi szájmaszkot, 2000 gumikesztyűt és 2x20 liter fertőtlenítőszert küldött az intézménybe, továbbá pénzt különített el további egyéni védőfelszerelések beszerzésére. A kormányhivatal 100 maszkot, 500 kesztyűt és szintén 2x20 liter fertőtlenítőszert biztosított. Civilszervezetektől, magánszemélyektől is érkeztek kisebb tételek. Április 9-én az operatív törzs döntése alapján további 2500 maszkot, és 4750 kesztyűt szállítottak ide.

♦ Az intézményben, március 31-ei keltezéssel, terv készült a koronavírus járvány esetére. Azonban már március 30-án ismeretfrissítő oktatást tartottak, amit április 9-én megismételtek, mostantól folyamatossá tesznek.

♦ Az otthon vezetője,az április 2-ai hatósági határozat alapján, megfelelő módon biztosította az érintett lakók számára a karantént. Valamennyi dolgozó egyéni védőeszközt (szájmaszk, gumikesztyű, köpeny, hajvédő) visel. Mielőtt más szobában végeznek munkát, kesztyűt cserélnek és újbóli fertőtlenítésnek vetik magukat alá az alkalmazottak. A jegyzőkönyv részletesen rögzíti, hogy naponta hányszor, milyen szerekkel, hogyan történik a helyiségek fertőtlenítése. A kórházba szállított betegek után is fertőtlenítik a szobákat. Az országos operatív törzs rendelkezésére április 12-én vegyvédelmi katonák külön terv szerint is végeznek fertőtlenítést.

♦ Ismét biztosított a háziorvosi ellátás, illetve két hatodéves, önkéntes orvostanhallgató is vállalta az ebben való közreműködést.

Ehhez képest a csaknem félezer, kormánypárti ellenőrzés alatt álló médiumban országos kampány bontakozott ki az elmúlt időszakban mindenekelőtt Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ellen. A megszólalók nem is titkolták a célt: egyrészt azt a látszatot kell kelteni, hogy a főváros ellenzéki vezetője nem képes megbirkózni a legegyszerűbb városvezetői feladatokkal sem, másrészt emberségéből annyira sem futja, hogy törődjék az idős emberekkel. Csakhogy épp az ellenkezője következett be. Már napok óta nyilvánvaló, hogy Karácsony nem ok nélkül kongatta a vészharangot. A most nyilvánosságra került jegyzőkönyv is őt igazolta.

Ezek után Orbán Viktoron a sor, hogy előálljon a saját belső vizsgálatának eredményével. Arra a kérdésre várjuk a választ. „Kik tervezték és szervezték meg azt a propagandakampányt, amiben beteg, idős embereket, sőt halottakat használtak fel a kormánypárt, sőt látszólag a kormányfő érdekét szolgáló aljas politikai játszmához? Kik azok a környezetében, akár magában az operatív törzsben, illetve a kormányhivatalokban, akik – amint ezt az előző cikkemben ismertetett levelek is mutatják – akadályozták a védekezést? Ha nem áll elő a nevekkel, soha nem mossa le magáról, hogy neki magának is van ebben felelőssége. #

CÍMKÉP: Készenlétben álló mentőautók a betegek elszállítására a Pesti úti idősotthonból, 2020. április 9-én – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt