875. BEKIÁLTÁS: Karácsony feladta

Országmegosztó a budapestieknek kedvező főpolgármesteri oltási indítvány.

karacsonyvakcinazik2021-02-28.jpg

Sok Orbán Viktor ellenes budapesti lelkendezve fogadta Karácsony Gergely február 28-ai Facebook-bejegyzését. A főpolgármester azért ült a számítógéphez, mert úgymond a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna vakcinából”. Többek között azt indítványozta:

„Hívják le a teljes keretet, ha eddig nem tették, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását.”

„Ügyes... támadni, támadni, támadni! – írta ismerősöm, amikor megosztotta a kezdeményezés hírét. Alatta ilyen kommentek sorjáztak: „Csak így tovább!„Minél hangosabban kell követelnünk az EU-s vakcinákat!” „Sok sikert!” „Szorítok, hogy sikerüljön!” „A fővárosnál jelentkezem az oltásra…” Az egyetlen józan hang az ovációk között: „Az a gond, hogy ilyen döntést csak a kormány hozhat. Az meg nem fog”.

Az utóbbi kommentelő társadalomtudósként naná, hogy érzékelte: Karácsony akciója legfeljebb a kormány és az ellenzék közötti propagandaháború keretei között értelmezhető. Szerintem annak is vérszegény, hiszen a szövegezésből az derül ki, maga sem biztos abban, ami a kiindulópontja. Nem mintha ne lennének támogathatók az abban szereplő további javaslatok:

♦ Fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot. (Kérdezem: miért csak az orvosokra, s nem az egészségügy összes szereplőjére gondol?)
♦ Növelni kell a tesztkapacitást, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben.
♦ Politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgozni a vállalkozások számára és tovább kell könnyíteni az otthoni munkavégzés feltételeit.

Mondom, ezekkel magam is egyetértek. Csakhogy ott van az első, a főpolgármester által kiemelt indítvány az ebben a pillanatban (!) a tömegek által favorizált vakcina budapesti felhasználására. Ebben az összefüggésben az az üzenet: a fővárosiak kapják meg az állítólag legjobb oltóanyagot, mindenki más pedig, akinek kínai meg orosz jut, az magára vessen!

Az egy dolog, hogy mintha a többség nem akarná érzékelni: az oltóanyagot fejlesztő és gyártó cégek piaci versenye, a keletire és nyugatira szakadt világ nagyhatalmi vetélkedése, illetve a hazai és európai politikai ellenlábasok propagandaharca által befolyásolva tartják az emberek jobbnak vagy rosszabbnak az egyik, illetve a másik vakcinát. Merthogy bármennyit is olvas róluk a laikus, tízmillió virológus csak nem lett itt hirtelen.

A másik, hogy a főpolgármester sem hiheti, hogy a kormányfő könnyedén kiadná a kezéből a járvány elleni harc vezénylését. Ha lehet ehhez is egy cinikus megjegyzésem: még nem haltak meg annyian ehhez, s még nincs annyira romokban a gazdaság és a társadalom sokféle intézményrendszere. A harmadik észrevételem, miközben a fővárosiak jelentékeny hányadának kormányfő ellenes érzéseire apellált, Karácsony Gergely nekem elsősorban azt üzente:

eldöntötte, hogy nem akar miniszterelnök lenni.

A politikában természetesen nincs olyan hogy végleg, meg hogy sohasem. De ahhoz kétség nem fér, hogy a budapestieknek kedvező oltási indítvány országmegosztó. Legyen nekünk jó, s utánunk a vízözön! Ezt mindig ellene lehet majd fordítani, amíg csak él. Aki valaha is az egész országot akarja képviselni, az nem emelheti ki a fővárost az attól távolabb elők, az egyébként is sok hátrányt elszenvedők rovására!

És ha azt is hozzáteszem, hogy ígéretével ellentétben, nem működteti a vidékiekkel az ellenzéki városok szövetségét, s ezen keresztül nem lépett be az országos politikába, és ezzel a háttérrel nem vált nemzetközi tényezővé, akkor már arra kell gondolni, hogy a befelé fordulás, a vakcinákkal való szatócskodás, a várospolitikát adok-kapok szintre süllyeszteni akaró Orbán utcájában téblábolás személyiségéből eredő felfogásának része. Eddigi teljesítménye alapján egyelőre ott tart, hogy ismét van egy mosolygós, provinciális gondolkodású vezetője a fővárosnak. Demszky méltó utódja ebben, úgyhogy még sokszor megválasztják, mert nem sok vizet zavar. De híveinek láthatóan tetszik…#

CÍMKÉP: Karácsony mémekkel, óriásplakátokkal jelent meg az orbáni propagandaháború harcmezején – Hívei nem várnak el tőle államférfiúi tetteket