896. BEKIÁLTÁS: Karácsony meg az ujgurok

Pótcselekvés a Kínát fricskázó utcaelnevezés a „szabad városok” összefogása helyett.

karacsonygergelykinaiegyetemrolnyilatkozik20210516fb-odal.jpg

Vannak, akik azt is vitatják, hogy a volt-e rendszerváltás, vagy csupán a kapitalizmus egyik formája alakult át egy másikká 1989–1990-ben. Ezt nem csak egyes filozófusok bizonygatják, de magának az úgynevezett népnek is volt ilyen érzése, amikor a „módszerváltás” kifejezéssel fejezte ki tapasztalatait. Én nem tartozom ebbe a körbe, mert úgy vélem:

az államszocializmus átalakulása magánkapitalizmussá alapvetően átrendezte a társadalmi-gazdasági viszonyokat, vagyis a rendszer egészét érintette.

Legalább egy dolog azonban nem változott: a politika továbbra is úri-főelvtársi huncutság maradt. Hozzáteszem, ez eleve bele van kódolva az agyon magasztalt, jóllehet csalásokkal, háttéralkukkal, tőkeérdekekkel átszőtt képviseleti demokráciába, de itt a közép-európai Magyarországon többlet szemfényvesztésekkel is terhes. Gondoljunk csak a tömeg kizárásával zajlott és zajló alkotmányozásokra, alaptörvénykezésekre, a közvagyon kezdettől fogva a nép feje fölött történt, máig tartó elkótyavetyélésére, az országnak a NATO-ba való beléptetésére az érvényes szavazási küszöb csökkentésével és így tovább.

Ezek igazán nagy horderejű ügyek voltak, még ha sokan nem is vagyunk büszkék rájuk. Ma már azonban csak kisszerű akciózásra futja. Ilyennek tekintem, hogy Baranyi Krisztina budapesti IX. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester június 2-án olyan utcanév-táblákat avat, amelyekkel a kínai Fudan Egyetem tervezett helyén neveznének át közterületeket Dalai Láma útra, Ujgur Mártírok útjára, Szabad Hongkong útra és Hszie Si-kuang püspök útra. Bevallom, magam is meglepődtem, mikor utánanéztem, s kiderült, hogy egyszerre négy helyet érint a polgármesteri pr-akció. Ugyanis a hivatásosak és nem hivatásosak által alakított médiumokban eddig csak az ujgurozással találkoztam a pro- és kontra vitákban. Viszont megvallom:

ujgur ügyben egyáltalán nem látok tisztán.

Abban az értelmezésben is, ahogy ezt elénk tárják, igen sok ujgur ügy volt és van a világon. Uram bocsá' magában az USA-ban is. De akkor miért csak róluk neveznek el utcát? Csak nem azért, mert ez most az USA Kína elleni céljait szolgálja? – írtam le az egyik Facebook-vitában, amikor még elkerülte a figyelmem, hogy több utcaelnevezés is a kínai kormány elleni ellenérzés kifejezését szolgálja. Most azonban, hogy ezzel szembesültem, egyre határozottabb a meggyőződésem: az ujgurok csupán ürügy ahhoz, hogy a Karácsony nevével fémjelzett érdekkör jelezze a washingtoni vezetésnek szolgálatkészségét.

Egyébként az ujgurok közül toborzottakból szíriai területen elég sokat kiképzett az Iszlám Állam. Ők szintén az iszlám dzsihád mártírjainak tekintik önmagukat miután a keresztények, kínai nem tudom kicsodák ellen harcba mentek, esetleg csak robbantgattak, s elestek. A tervezett utcanév-táblának olyan értelmezése is lehetséges tehát, hogy Budapest az ő emléküket ápolja. Csak szólok, hogy sok, Kínában beilleszkedve élő ujgur elhatárolja magát tőlük, merthogy én ilyen dokumentumfilmet is láttam. Eléggé meggyőzőt, de ettől még lehet, hogy az is csak propaganda volt.

Viszont ha elképzelem, azt a helyzetet, amelyben Karácsonynak, mint majdani miniszterelnöknek előnyös megállapodást kellene kötnie Kínával ezzel és a hasonló – ahogy valaki írta a Facebookon – fricskákkal az előéletében, hát nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Vagy csak eljátssza a kormányfő-jelöltet, s utána a vízözön? A közösségi oldalon közzétett nyilvános töprengésemre megkaptam, hogy a fideszes ellenpropagandát képviselem, de a szövegem annak is gyenge. Válaszomat kérdésekben fogalmaztam meg:

„Tényleg azt gondolja, hogy ha két, vagy mit tudom én hány utcát elneveznek, az nem egyszerű pótcselekvés? Tényleg azt hiszi, hogy az ilyen gesztusok meghozzák az ellenzék által emlegetett rendszerváltást? (Erről persze szó sincs, miként itt kifejtettem korábban.) Tényleg úgy véli, hogy a (magyar) világban csak egy törésvonal van? Az, ami a Fidesz és a létrejöttében, fenntartásában múlhatatlan érdemeket szerzett parlamenti ellenzéke, s az egyik és a másik oldalon is elvakult hívei között húzódik?”

Némi kioktatás után a velem szópárbajba keveredett visszatért oda, ahonnan elindult: „a fidesz önkényuralmát segíti az okfejtésem, ami szerint kár bármibe belefogni, mert a végén még rosszabb lesz”. Csakhogy nem egészen így van ez! Mert a kezdeményezés pótcselekvés jellegének semmi köze a Fideszhez. Azért minősíthettem annak, mert Karácsony Gergely igen lényeges ígéretekkel maradt adós. Hogy mást ne említsek: az ellenzéki városok nemzetközi szintre emelt szövetségének megteremtésével, az úgymond szabad városok egyesített médiarendszerének létrehozásával…

Szerintem, ezek valóban lényeges kérdések voltak. Ezekkel kampányolt, s tudtommal még csak magyarázatot sem adott arra, miért mondott le róluk, ha már egyszer, amiként a velem vitázó kommentelő írta: „ma ott a határvonal, hogy kik ismerik fel, hogy egy önkényuralomban élnek és szeretnének inkább demokratikus jogállamban élni, és kik azok, akik szerint ez rendben van. (…) Az érdemi cselekvés mellett szükség van olyan eszközökre is, amelyek hatásosak, ezért az érdemi cselekvés mellé állók számát bővíthetik. Ez az ötlet ilyen.” Egyetértek: „az érdemi cselekvés mellett”. Ilyet azonban egyet sem látok a főpolgármester ténykedésében. Nyilván, bennem van a  hiba…

Viszont van még legalább egy aspektusa ennek a Kína elleni hangulatkeltésnek, ami hovatovább nagyon emlékeztet a Fidesz kampányfogásként alkalmazott migránsozós hangulatkeltésére, s maga is rasszizmusba kezd hajlani. Nem látok tisztán abban, hogy a Budapestre tervezett kínai egyetem milyen feltételek mellett jön létre. A parlamenti ellenzék és szakértői azt állítják: a magyar adófizetők állják az építés tetemes költségét, és korrupciótól bűzlik az egész. Tandíjai oly magasak lesznek, hogy azt magyar diákok aligha lesznek képesek kifizetni. Lényegében kémközpont lesz, ráadásul általa a marxizmus fog behatolni kies hazánkba.

Utóbbira azt mondom: bár csak úgy lenne, hiszen a marxizmusban gyökerező társadalomismeret minden valamire való nyugati egyetem stúdiumaihoz hozzátartozik.

Ám attól tartok, hogy ha az előző rendszerben, negyven év alatt nem sikerült vele megtermékenyíteni a csökött magyar gondolkodást, miért gondolja bárki, hogy éppen a kínaiak miatt hullanak majd termékeny talajra a modern eszmék? Ám egy földhöz ragadottabb megjegyzésem is van. A kormány különböző képviselői – nem meglepő módon – egymásnak igencsak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek az ügyben. Egészen odáig, hogy semmi nem dőlt el, mert még nincs aláírt szerződés, egyébként is közbeszerzést írnak ki az építkezésre.

Talán előbb a vitatott kérdéseket kellene tisztázni, s ha ez nem sikerül, mert Karácsonyék szerint Orbánék nem hajlandók érdemben tárgyalni velük, akkor a fővárosi önkormányzatnak végre tényleg fel kellene mondania a kormánnyal a 2023-as atlétikai világbajnokságra között megállapodást, nem pedig csak fenyegetni vele. Ehelyett én azt érzékelem, hogy a taktikai játszmájukban az ujgurokat, a tibetieket, a sanghajiakat eszközként használják az Orbán-kormánnyal szemben, ami, már bocsánat, nagyon nem az ízlésem szerint való. #

CÍMKÉP: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a kínai egyetem tervezett helyszínén nyilatkozik A Kína elleni, hovatovább rasszizmusba hajló hangulatkeltés nagyon emlékeztet a Fidesz kampányfogásként alkalmazott migránsozós akciózására (Fotó forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala)