BEKIÁLTÁS

2019.dec.14.
Írta: Kabai Domokos Lajos

BEKIÁLTÁS: Boris Johnsonnak udvarol Orbán

A magyar kormány is bevetheti a jövőben az internetes manipuláció Nagy-Britanniában és az USA-ban már alkalmazott eszközeit.

borisjohnsongettyimages13dec2019.jpg

A demokrácia diadalaként ünnepelte Orbán Viktor a brit Konzervatív és Unionista Pártnak a december 12-ei választáson elért győzelmét. A Magyar Távirati Iroda híradása szerint a magyar miniszterelnök levélben gratulált a pártvezető-kormányfő Boris Johnsonnak, s ebben többek között azt írta:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Aki szegény, ne legyen beteg!

Bár az orvosi kamara vezetői aggódnak, a nyárspolgárok most is lelkesek.

06-20191201riporthajlektalanok2.jpg

A szegények, az elesettek, az akár önhibájukon kívül pórul jártak sürgősségi betegellátásának már-már nagyszerű, de legalábbis humánus voltát bizonygatják többen is a közösségi hálón. Merthogy a sürgősségi ellátás ezután is ingyenes lesz és mindenkit megillet – írja valaki azzal összefüggésben, hogy a héten elfogadott jogszabály értelmében, aki nem fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékát, vagy aki úgy tudja, hogy munkaadója befizette, valójában azonban elsikkasztotta, három hónap után elesik az egészségügyi ellátás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől. Csakhogy visszakérdezek:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Putyin letudta az ukrán elnököt

A donyeckiek és a luganszkiak aligha borulnak boldogan Kijev keblére azok után, ami velük történt az elmúlt években.

putyinzelenszkijtelefonon.jpg

Bár a téma a Donyec-medence helyzetének normalizálása, de megjósolható, hogy a december 9-i, hétfői párizsi, négyes csúcs legfőbb eredménye az lesz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő először néz egymás szemébe. Kifejezetten meg lennék lepődve, ha nagyobb előrelépésről számolhatnának be a hírügynökségek. Ha így lesz, nem leszek rest helyesbíteni.

(UTÓLAGOS MEGJEGYZÉS: A tárgyalások utáni sajtótájékoztató alapján úgy látom, nincs szükség a helyesbítésre. Oroszország nem megy bele abba, hogy felrúgják a minszki megállapodást. Ebből többek között az következik, hogy továbbra is Moszkva barát fegyveresek ellenőrzik Ukrajnába mélyen benyúlva a határ egy jelentős, négyszáz kilométernyi szakaszát, ami ellen a négyes másik két tagja, Macron, Merkel nem protestált. Viszont talán december 31-ig megtörténik a teljes fogolycsere – bár ilyet máskor is mondtak már. Újabb találkozóban is megegyeztek, amire négy hónap múlva kerülne sor.) 

Tovább

BEKIÁLTÁS: Veszélyben Greta Thunberg álma

Boldogságindexekkel kellene felváltani a termelés parttalan növelésére ösztönző GDP-mutatókat, a feltételek és a gondolkodásmód fokozatos átalakítása mellett!  

gretathunberg2018-08svedparlamentelott.jpg

Az elmúlt egy évben a lelkesedésen túl nem történt semmi a felmelegedés megfékezésére, a globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmitjelentette ki Greta Thunberg Madridban, ahol az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését tartják a világ 196 országának részvételével. Szerinte a fiatalok sztrájkja bár világméretűvé nőtt, hatására mégsem léptek a kormányok. A Bekiáltásban a témáról írt jegyzeteim, illetve a Médiapiac című folyóirat legutóbbi, 2019/6-os számában megjelent esszém a bizonyság arra, hogy akkor lepődtem volna meg, ha az ellenkezője történik.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Orbán, a kártékony álmodozó

Az amerikai hírportál ugyanazt állítja a kormányfőről, mint a hazai ellenzék, mégis sopánkodnak egyesek. Eközben nem veszik észre az igazi vészjeleket.

thunberg_orbanpolitico.jpg

A politika iránt érdeklődő magyarországiak szűk rétege sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja, hogy a magánkézben lévő amerikai internetes hírlevél és magazin, a Politico európai kiadásának értékelésében egymás mellé került Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista és Orbán Viktor miniszterelnök. Az Európa idei legbefolyásosabb személyiségeit a cselekvők (doers), a zavarkeltők (disrupters) és az álmodozók (dreamers) kategóriába sorolták. Thunberg és Orbán az utóbbiba került.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Egyre nő Oroszország ereje

Eközben Magyarország kilenc helyet csúszott a jóléti világlistán az utóbbi tíz évben.

szilaszibiri2019-12-02.jpg

Pillants erre a tévéhíradásra, ha lebecsülöd Oroszország teljesítményét! Ne azért, hogy megkedveld az országot, hanem, hogy gondolkodásra késztessen. Arról van benne szó, mit hoztak létre és milyen körülmények között Szibériában, ahol december 1-jén határidő előtt beüzemelték a Szibéria Ereje gázvezetéket. Az átadásra televíziós híd létesítésével került sor. Vlagyimir Putyin Szocsiban, meglehetősen puritán körülmények között – íróasztalnál ülve, két munkatársa társaságában, értekezlet közben, a kamerán keresztül barátságos intéssel és kínaiul üdvözölve a Pekingben ezzel szemben fölöttébb ünnepélyes környezetben megjelenő kínai kollégáját, Hszi Csin-ping államelnököt – adott engedélyt a gáz továbbítására.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Putyin csicskáiként lőnék ki őket

A korrupció lehetőségét még emlegethetnék is, de minden mást felülír a rasszizmus egyik mai formája, a russzofóbia.

fideszurhajogaborbreyer.jpg

Nem tudom, hogy szükséges-e újabb magyar űrhajóst küldeni a Kozmoszba. Talán inkább nem – írtam le, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 27-i bejelentése nyomán szárnyalni kezdett a hír:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Karácsony olcsón adja Budapestet

Az atlétikai világbajnokság örvén az elorozott bevételeket és hatásköröket kellene visszakövetelni.

budapestgazdasagisulya2016.jpg

Amikor először meghallottam, már akkor sem tudtam hova tenni Karácsony Gergely budapesti főpolgármester november 25-i, hétfői bejelentését arról, milyen feltételekkel hajlandó támogatni a fővárosi vezetés a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését. Akárhogy csűröm-csavarom: a jelek szerint nagyon olcsón akarják adni magukat. Ráadásul mintha máris megosztott lenne az ellenzék.

Tovább

BEKIÁLTÁS: A Lázár-ügy gyökerei

A kapitalizmus veszteseit kábítják a nacionalizmus, a mindenféle antiizmus mákonyával.  

hitler-es-horthy-1024x576-1.jpg

A köztársaság-pártoló közvélemény felháborodással fogadta Lázár János országgyűlési képviselő klipjét, amelyben Horthy Miklóst az úgymond hős katonát, az igaz magyar hazafit” méltatta. Lázárról eddig talán sokan azt gondolták: tisztában van azzal, hogy múltunknak kik az emelt fővel vállalható személyiségei. Ezért hatott kiábrándítóan, hogy Horthy kormányzót úgy állította be, mint „aki száz esztendővel ezelőtt, bajtársaival és szövetségeseivel, megmentette Magyarországot”. Előző cikkemben felvázoltam, miért képtelenség Lázár minősítésének minden eleme és arra a következtetésre jutottam, hogy

Tovább

BEKIÁLTÁS: Lázár János fineszes üzenete

Horthy csak arra kell neki, hogy a nemzeti érzésekre túlhangolt híveinek élére állhasson, ha egyszer eljön az ideje.

lazarjanos2019-11-17facebookhorthy.jpg

„Ma Kenderesen jártam, és virágot hoztam Horthy Miklós sírjára, aki száz esztendővel ezelőtt, bajtársaival és szövetségeseivel, megmentette Magyarországot. Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – hangzik el abban a 43 másodperces videó-klipben Lázár János szájából, amit november 16-án helyezett el Facebook-oldalán a Fidesz politikusa. A klip erőteljes zenére vágott felvételek dinamikus egyvelege, amelyben a politikus úgynevezett beszélő feje négy-öt másodpercre jelenik meg. Másnap, november 17-én délig 19 ezren látták, 1056 tetszik, 100 imádom, 58 dühítő értékelést kapott, és 390-en osztották meg. A 133 hozzászólás között a Horthynak és Lázárnak hálát rebegő szavak mellett egyaránt helyet kapnak a kormányzó ténykedését bíráló kommentek és persze a komcsizó, a „Budapest megint vörös rongyokba öltözött” típusú szövegek. Ami az egészből igazán érdekes:

Tovább