BEKIÁLTÁS

2021.máj.04.
Írta: Kabai Domokos Lajos

888. BEKIÁLTÁS: A szegénység meg a vakcina

A profit egy részét nekik köszönhetik, mégis megvonják tőlük a védekezés lehetőségét.

kobaltbanyaszgyerekekkongoban.jpg

Megosztottam a Facebook-oldalamon azt a cikket, mely szerint „Gyógyszeripari lobbisták százai dolgoznak azon, hogy ne juthasson mindenki vakcinához”. Arról van szó, hogy a nyugati világban hatalmas erők mozdultak meg azért, nehogy szabadalommentessé, s így lényegesen olcsóbbá, a szegényebb országokban is gyárthatóvá váljanak a Covid-19 vírus elleni készítmények. Ismerősöm látszólag krokodilkönnyeket hullatva kommentelte a közlést:

Tovább

887.BEKIÁLTÁS: Engedékenyebb lett Putyin?

Erősödött a rubel, mikor híre ment, hogy az orosz katonák visszatérnek laktanyáikba.

hadgyakorlatdeszantoskrim.jpg

Borúra derű. Tegnap még arról írtam, hogy az orosz államfő felvette a Joe Biden amerikai elnök által a világnak odadobott kesztyűt. Persze, nem volt ez fenyegetés, inkább figyelmeztetés: eddig, és ne tovább. Mindenesetre, április 21-én, a szövetségi gyűlésen Vlagyimir Putyin a kérlelhetetlen énjét is megmutatta azoknak, akik az elmúlt hónapokban a személyét és országát támadták azzal összefüggésben, hogy a washingtoni kormány akarja meghatározni az események menetét Oroszországban is, s persze a világ más részein, s ehhez mozgósítja a NATO tagállamokat. Annyira nem vagyok naiv, hogy azt gondoljam:

Tovább

886. BEKIÁLTÁS: Putyin visszatámadt

Az orosz államfő felvette a Biden által a világnak odadobott kesztyűt.

2021-04-21putyinlevonulaszinapadrolszovetsegigyuleshezoroszelnokhonlap.jpg

„Isten ments, hogy provokáljanak bennünket!” – foglalta össze az orosz állami tévé műsorvezetője Vlagyimir Putyin külföldnek szóló üzenetét, közvetlenül az államfő megnyilatkozása után. Az elnök április 21-én a „szövetségi gyűlés”, azaz politikusok, közéleti szereplők, fegyveres testületi és egyházi vezetők, a tudományos élet, az egészségügy, az oktatás, a művészeti, a sportélet kiválóságai előtt tartotta szokásos, az orosz állam előtt álló nagyléptű feladatokkal kapcsolatos beszédét. A szónoklat nagy részét a polgárok szociális, a vállalkozások helyzetének javításával, a vidéki régiók, az infrastruktúra, a turizmus (közte a külföldi turisták beutazásának elektronikus vízumkiadással kapcsolatos ösztönzése) fejlesztésével kapcsolatos tervek, kedvezmények, támogatások ismertetése tette ki. A bel- és külföldnek egyaránt szóló első fontos kijelentés:

Tovább

885. BEKIÁLTÁS: Újjászületés – 2022

1944-ben nem handabandáztak a rendszerváltás ígéretével a demokratikus pártok. 

budapestfelrobbantottlanchid.jpg

Senki nem beszélt rendszerváltásról 1944 decemberében. Minthogy nem is arra készültek. „Csupán” azért fogtak össze Szegeden a demokratikus pártok, hogy bűneik miatt eltakarítják az ország vezetésére méltatlannak bizonyult politikai erőket és a köréjük szerveződött banditákat. Olyannyira nem kábították rendszerváltással az embereket, hogy akkor még a Vörös Hadsereg frontparancsnokságának felhívása is arról biztosította Magyarország polgárait:

Tovább

884.BEKIÁLTÁS: Mellébeszél az ellenzék

Azzal ámítanak: ha megígérik, hogy ők kevesebbet lopnak a közösből, akkor a nép is boldog lesz.

desijanosklubradio_elekistvan.jpg

Hallgatom Elek Istvánt – az 1980-as években a József Attila Kör vezetőségi tagját, több vidéki lap szerkesztőjét, a magyar Demokrata Fórum alapító tagját, előbb e párt, majd a Fidesz országgyűlési képviselőjét, 2002 és 2004 között a Heti Válasz főszerkesztőjét, 2009-ben a Lehet Más a Politika egyik alapítóját – a Reggeli Gyorsban. (Klubrádió, 2021.04.13. 9:35–9:50, a címkép jobb oldalán.) Nem először adja elő, hogy

Tovább

883. BEKIÁLTÁS: „Megvédik” Európát az oroszoktól

Ukrajna hivatalosan nem vesz részt a gyakorlaton, de valamiképp mégis bekapcsolja Washington a műveletekbe.

amerikaikatonaklengyelorszagban.jpg

Hallom Molotov unokájától, Vjacseszláv Nyikonovtól: ,,A 18 amerikai titkosszolgálat költségvetése magasabb, mint a teljes oroszországi védelmi kiadás”. (Rosszija 1 tévécsatorna, Vesztyi s Vladimirom Szolovjovim, (2021. 04. 11. 22:20) Igen, arról a Molotovról van szó, aki 1939-ben szovjet részről aláírta a Molotov-Ribbentrop egyezményt. Ez persze lehet, hogy mellékszál, de lehet, hogy mégsem. Ezért érdemes felidézni, hogy előtte, 1938-ban az Egyesült Királyság, Franciaország (+az olasz Mussolini) megállapodott Hitlerrel arról, hogy Csehszlovákiát feloszthatja, annektálhatja stb., és elutasították Sztálin javaslatát arról, hogy akadályozzák meg Csehország bekebelezését! Akár véletlen is lehet, de mi van, ha mindez azért jutott eszembe, mert

Tovább

882. BEKIÁLTÁS: Dobrev Klára csapdája

Az internet népétől is csak arra futja, hogy áradozzon a puritán politikusokról, amilyennek Ylva Johanssont lefestik.

ylvajohanssonsvedmunkaugyiminiszterszuk.jpg

Mielőtt ismét megfedne tudós kollégám, sietve kijelentem: igaza van, a címképen nem Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EU-parlamenti képviselője látható. Ismerősöm szerint, ha a címben egy név szerepel, akkor ne csatoljunk a cikk elejéhez olyan fotót, ami nem az illetőt ábrázolja. Ha tehetem, én is követem ezt a szabályt, de hogy ismét eltérek tőle, annak egyszerű oka van.

Tovább

881.BEKIÁLTÁS: Csörgő lánctalpak Oroszország körül

A háború valójában a kíbertérben és a médiumokon keresztül zajlik.

dnyepropetrovszktankokvasuton2021-04-05.jpg

Még nem volt ennyire robbanásveszélyes a helyzet a Donyeck-medencében, mióta tavaly júliusban aláírták a békeegyezmény kiegészítését – tudósítja olvasóit a függetlennek tekintett oroszországi lap, a Kommerszant április 5-i száma. Az európai megfigyelő csoport, az EBESZ jelentése is megerősítette, hogy ukrajnai oldalról megtízszereződött a külföld által nem elismert Luganszki Népköztársaság (LNR) területét ért belövések száma. Nagyon kiéleződött a feszültség a szintén szakadárként kezelt Donyecki Népköztársaság (DNR) határán is. A határtérségben, a korábbiakhoz képest, egyharmadával növelték az ukrajnai haderő létszámát.

Tovább

880. BEKIÁLTÁS: Orbán mögé bújva

Az iskolai szegregációt a kádári középosztály kezdte el, Orbán csak tökélyre fejlesztette.

2016-02-13pedagogustuntetesx.jpg

Az általános iskolai szegregáció a dolgok természetes rendje lett Magyarországon – írja a Jelen című portálon Ónody-Molnár Dóra, akivel március 26-án, a Klubrádió Reggeli Személy című műsorában beszélgetett Pálinkás-Szüts Róbert. Hallhattuk, hogy ez már tűrhetetlen, ráadásul

Tovább

879. BEKIÁLTÁS: Cseh Katalin az orosz tévében

A sors iróniája és a médiapolitizálás bosszúja, hogy Orbánnal került egy gyékényre.

csehkatalin2021-03-25orosztv.jpg

Minden a manipulációt szolgálja. Minden és annak ellenkezője is alkalmas arra, hogy egy hatalom a saját igazságát erősítse vele. Nyugati vagy keleti, édes mindegy, mert ugyanannak a kapitalizmusnak a részei csak más-más oldalon az erőforrásokért való ádáz harcban. Ezért tűnhetett fel tegnap, azaz március 25-én este Cseh Katalin az orosz állami tévé híradójában. Feledhetetlen pillanat volt, mikor megláttam a politikus dívát, s az jutott eszembe:

Tovább
süti beállítások módosítása