Mondj nemet a trágárságra!

Trágárság elleni mozgalmat indítok, hogy megelőzzük a családból hozott, verbális erőszakból fakadó, fizikai bántalmazásokat, amelyekből akár véletlenszerű bűnelkövetés is származhat.

tragarbeszed_-_kisfiu2.jpgMár az óvodában olyan trágár kifejezéseket használnak a gyerekek, amelyekkel az óvónők (sem később a tanítók, tanárok) nem tudnak mit kezdeni. Ezt állítja egy tanulmány, amelyről nemrégiben hallottam, de a villamosokon, autóbuszokon, metrón, az utcákon szerzett személyes tapasztalataim is megerősítik ezt az állítást. 

A kicsik szó szerint az anyatejjel szívják magukba, hogy a nyelvi agresszió minden formája megengedett a családon belüli társalgásban, amit aztán kivisznek a világba. Szemünk fényei, a gyerekek és az unokák, észrevétlenül sodródnak bele abba a felfogásba, hogy a szavakkal elkövetett erőszak megengedett az emberi kapcsolatokban. Csakhogy a verbális agressziótól egy lépés a fizikai bántás, és ettől már nincs messze a véletlenszerű bűnelkövetés.

Ennek megelőzésére mozgalmat indítok amelyhez bárki csatlakozhat, ha vállalja a következőket:

1.) Hétköznapi helyzetekben nem használ – az interneten sem – trágár kifejezéseket, ilyenekkel nem minősít másokat, nem bélyegzi meg mások tevékenységét.

2.) Ha a trágárság elleni mozgalom tagja öncélú – tehát például nem művészi okok miatti – káromlást, trágár beszédet tapasztal, amennyiben lehetősége adódik erre, udvariasan figyelmezteti az érintettet, hogy biztosan nem így akarta kifejezni magát.

3.) A mozgalom tagja vállalja, hogy nem terjeszt mások által létrehozott trágár szövegeket, mémeket sem az interneten, sem más fórumokon.

4.) A trágár beszédmód ellenzője szóvá teszi, ha egy adott médiumban szerinte penetráns kifejezést hallott, vagy olvasott, erre - például a médium internetes felületén - jóindulatúan felhívja szerkesztők figyelmét anélkül, hogy kioktatná őket.

5.) A mozgalom tagja legális módon terjeszti ezeket pontokat, mert elutasítja a haza trágársággal teleszemetelését, s mert nem alpári stílust akar örökíteni Magyarország jövendő nemzedékeire. Ennek érdekében Facebook oldalán, vagy blogjának címoldalán, különféle internetes felületein feltünteti a mozgalom jelszavát: „Mondj nemet a trágárságra!” vagy azt, hogy Nem a trágárságra!

Nincs kötelező regisztrálás, nincs értékelés, mert mindenki önmagáért felel, önmaga számol el magával, hogy jól teljesített-e. Jutalom a nyelvi szeméttől tisztuló ország, s az ennek nyomán észrevétlenül kialakuló jobb közérzet. Alkotókedvűektől szívesen venném, ha megalkotnák a Mondj nemet a trágárságra! Nem a trágárságra! szövegű emblémát.

 Kabai # Domokos Lajos

FRISSÍTÉS: Gyanítottam, hogy a poszt néhány emberből kihozza az állatot, de azért ez már túlzás. Az ilyen hozzászólásokat szorgalmasan kimoderálom, ahogyan időm engedi, pedig a blogtér gyakori látogatói a megmondhatói, hogy ilyet igen ritkán teszek. De csak azt ajánlhatom a kitörölt szövegek íróinak, hogy próbálják kifejezni magukat szalonképesen. Ha nem tudják ezt tenni, akkor bizonyára olyan dühüket élték itt ki álnév alatt, aminek lényegében nincs köze magához a poszthoz.#