Demján stopposai

Minden látszat ellenére, a milliárdosok nem ellenszolgáltatás nélkül tesznek  szívességeket.

2017-06-demjanbereltgepehabony.jpg

Demján Sándor magyar milliárdos „üzleti és kártyás okokból évek óta sűrűn repked Makaóra és Hongkongba. Ilyenkor pedig, ha összefut egy-egy magyarral, szívesen felveszi”. Az idézet történetesen a 444.hu-ról származik, de ugyanezt a mondatot már a hétvégén hallottam az egyik rádióban, ma pedig a Magyar Nemzet is közreadta. Az említetteken kívül bizonyára más magyar médiumokban szintén szép karriert futott be a közlés. Csak hogy van vele egy kis bibi.

Tartok tőle, hogy nem akármilyen magyarnak kell lenni ahhoz, hogy a Demján által bérelt repülőre invitálják, vagy amiként a 444 fogalmaz: hogy stoppolhasson egy ilyen gépet. A gyanúmat igazolja, hogy az újságok szerint az üzletember hazahozta már Bajnai Gordon exminiszterelnököt és Matolcsy György jegybank-elnököt is. Most épp a minden jel szerint néhány év alatt nagy vagyonra szert Habony Árpádot, a miniszterelnök nem hivatalos, de annál befolyásosabbnak látszó tanácsadóját utaztatta. Viszont egyetlen átlagos turistáról sem szól a fáma.

Tehát, mielőtt abban reménykedne valaki, hogy felkerülhet a milliárdos üzletemberek repülőgépére potyautasnak, jobban teszi, ha előbb politikai vagy pénzügyi döntéshozói, esetleg befolyásos tanácsadói posztot szerez. Mert, minden látszat ellenére, a milliárdosok nem ellenszolgáltatás nélkül tesznek ilyen szívességeket. Természetesen a kapcsolati tőkéjüket gyarapítják ily módon is, ami, ha jól sáfárkodnak vele, előbb-utóbb zöld hasú bankókat fog fialni.

Jobbára így megy ez a világ minden pontján. Franciaországban például tegnap, két helyen is házkutatást tartott a rendőrség, mert 2016 januárjában közbeszerzési eljárás nélkül szervezték meg az akkori gazdasági miniszter, a mai államfő, Emmanuel Macron Las Vegas-i repülőútját. Az ügy pikantériája, hogy az egyik szívességet tevő szereplőt a közelmúltban munkaügyi miniszterré nevezte ki Macron. Gondolom, vizsgálat ide, vizsgálat oda, az érintettek egy kis kellemetlenkedéssel megússzák az ügyet ott, a távoli Franciaországban. De ahogy elnézem, Magyarországon még ennyit sem kockáztatnak Demján Sándor, vagy más milliárdosok stopposai. Persze annak hosszú távú hatását azért ne becsüljük le, hogy a közbeszédbe ily módon bekerülni nem kellemes dolog. Mert, mint tudjuk, addig jár a korsó a kútra, akarom mondani: Habony Makaóra, amíg...#

CÍMKÉP: Habony Árpád kiszáll a Bombardier Global 6000-es típusú luxusrepülőgépből a ferihegyi repülőtéren, Demján Sándor beszáll a repülőtéri buszba 2017. június 9-én (Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet)