Orbán bohóca: A Patyi

Sokak lelkét simogató hatása lehet, hogy lám, még egy Prof. Dr.-t is lehet heccelni.

2018-_orbanbohocapatyi.jpg

A kissé életlen videó-felvételen öltönyös, nyakkendős férfiak. Orbán Viktor miniszterelnök a baloldalon, Tarlós István budapesti főpolgármester a jobbon. Közöttük nyakig begombolt, fekete kabátban, nyakában aranyszínű, hosszan lelógó, egyetemi rektori méltóságjelvénnyel magasodik egy szikár férfiú. A kormányfő épp őt teszi nevetség tárgyává:

Olvasom az újságban, hogy A Patyi megbírságolt. Én ezt látom – mondja derűsen Orbán Viktor, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik folyosóján lépdel előre az említettek, és sleppjének más tagjai élén.
Nagyon sajnálom, Miniszterelnök Úr! – szabadkozik A Patyinak nevezett. Aztán vágás, s már egy tanteremben vagyunk, ahol még mindig ez a téma:
– Tóni, rosszul tudjuk, hogy a Patyi bírságolt meg engem a választási bizottságban? Nem így van? – hangzik el Orbán Viktor kérdése egy harmadik személyhez, aki nincs a képen, bár azért sejthető, hogy a propagandaminiszterről van szó. A slepp tagjai vihognak. És még akkor is vihognak, amikor a már elfelé menő kisbuszban a kormányfő még mindig ezen rugózik:
– Te bírságbajnok!

És mindez Orbán Viktor honlapján látható, a választási kampány-roadshow-t megörökítő, emlékezetes pillanatokat felelevenítve. Napnál is világosabb, hogy a film, s ezen belül e három jelenet azt égeti be a néző tudatába, hogy a miniszterelnök is ember. Mi több, mintha a kisemberek közül való lenne. Tegyük hozzá: igen jól teljesít ebben a szerepben. Őszinte vagy nem, édes mindegy. Őszintének hat.

A bónusz a kisember számára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke Prof. Dr. Patyi András, a fura láncával. Azért heccelte őt a kormányfő, mert az általa vezetett bizottság 345 ezer forint bírságot szabott ki rá az óvodai kampányolás miatt. Egyrészt azért kerülhetett a filmbe az ugratás, hogy a kisember érzékelje: nincs kivétel, jogállam vagyunk, a miniszterelnököt is megbírságolják, ha vét a szabályok ellen. (Mellesleg csöppet sem lennék meglepődve, ha a bírságot magát is a propagandaminiszter rendelte volna meg, hogy egy mindenki számára felfogható összeggel tompítsák a kormányfő és kormánya körüli milliárdos síbolásokkal foglalkozó híreket.) Másrészt annak is sokak lelkét simogató hatása lehet, hogy még egy Prof. Dr.-ral is lehet kötözködni. Módjával ugyan, de végül is bohócként kezelni, ami egyfajta elégtétellel töltheti el az oly sokszor megalázott kisembert. Mert na, ugye!

Az viszont már Orbán Viktornak lehet egyfajta prémium, amit ő is talán csak a tudata alatt érzékel, hogy hatalmának magasából egy olyan személlyel szemben viselkedhetett lekezelően, aki többre vitte nála a szakmájában. A Patyinak Summa cum laude minősítésű a jogi diplomája, s ehhez kapcsolódva a Felsőoktatási Tanulmányi Érdeméremmel tüntették ki, amikor befejezte az egyetemet. Egy olyan egyetemet, amelyhez a szintén jogász végzettségű Orbán Viktornak nem fűlt a foga. Egyik életrajzírója szerint az első évtől kezdve eléggé hidegen hagyták a jogtudományok. Olyannyira, hogy másodéves korában abba is akarta hagyni tanulmányait, mert az államelmélet, az akkoriban éledező politológia, a politikatörténet érdekelte inkább. Most viszont abba a helyzetbe került, hogy szívathatta a nála szakmailag jobb és számos területen bizonyított, igazi jogászt.

Micsoda elégtétel! És micsoda kicsinyesség, hogy ezt még közzé is tétette! És micsoda hatalmi arrogancia! #

CÍMKÉP: Egy képkocka Orbán Viktor kampányfilmjének első jelenetéből

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG