Az amerikai média fekete vasárnapja

Bár a Mueller-jelentés tisztázta, hogy Trumpból nem Putyin csinált elnököt, az ügyben gyászos szerepet játszott média nem lankad.

newyorkposttrump-cover2019majus.jpg

A Le Monde diplomatique Magyarország Serge Halimi és Pierre Rimbert cikkét közli 2019 májusi számában. Ebben a szerzők összefoglalják milyen elfogult módon foglalkoztak a nagy nyugati, mindenekelőtt az amerikai médiumok az USA megválasztott elnökének, illetve az orosz elnök szerintük nyilvánvaló összejátszásával. Mint ismeretes, Robert Mueller, a közismerten pártatlan főügyész erre semmilyen bizonyítékot nem talált.

Jelentésének lényegét az amerikai igazságügy-miniszter 2019. március 29-én tárta nyilvánosság elé. Ennek a napnak fekete vasárnapként kellene rögzülnie a média történetében – olvasható, hiszen a US News and World Reporttól az MSNBC-csatornán, a Time Magazinon, a New York Timeson, a The Economiston, a CNN-en, a Washington Poston át az európai médiumok többségéig mindegyik azt sugalmazta, sőt állította, hogy Donald Trumpból lényegében Vlagyimir Putyin csinált elnököt.

A Le Monde teljes, fordításban olvasható írása több konkrét médium hamis állítását foglalja össze. A szerzők rámutatnak arra: a nyugati média azóta is újabb és újabb megalapozatlan történeteket tálal fel, amelyekkel igyekszik ébren tartani az orosz ellenességet. A folytatódó csúsztatásokra egy példa: A Time Magazin 2019. április 19-i száma – tekintet nélkül arra, hogy a Trump és Putyin elnökök közötti rossz szándékú megállapodás lehetőségének lufija átmenetileg leeresztett – úgy tett, mintha ez nem így lenne, s ilyen cím alatt közölt cikket: „A másik orosz összeesküvés!”

Persze, nem állítható, hogy más ügyekben, amelyekre nem terjedt ki a Mueller-vizsgálat, ne lehetne sáros a jelenlegi amerikai elnök. Szóvá is teszi ezeket, meg a jelentés kitakart részeit is firtatja a jelenleg ellenzékben lévő Demokrata Párt iránt megértőbb amerikai média. De ez nem feledtetheti velünk, hogy az USA-n belüli hatalmi játszmák szereplői nyilvánvalóan legyűrték a szabadnak, függetlennek, objektívnek mondott sajtót. Általában is, a nyugati média visszás jelenségeiről újságírók tucatjai immár könyvekben is rendre beszámolnak, amint az a Bekiáltás nem egy korábbi cikkében is olvasható.

A külföldi, főleg liberális média hamis híreinek kritikátlan terjesztéséből a Klubrádió vállal oroszlánrészt Magyarországon. Például az osztrák Strache-botrány kapcsán Bolgár György május 21-ei csúsztatása miatt írtam kommentet a Klubrádió Facebook oldalára. (Lásd a cikkem utáni kiegészítést!) De úgy látszik, hogy a szerkesztőségben valamiféle irányelv lehet a russzofóbiás uszítás. Másnap, május 22-én, a Reggeli személy című műsorban Pikó András az európai uniós választásokba való lehetséges orosz beavatkozással riogatott. Arra utalt, hogy az osztrák ügyben is jelen volt az orosz szál, miközben magában a műsorokban az előző napokban megszólaltatott szakértők is hangsúlyozták: az ügy feltehetően nyugati (valószínűleg német-amerikai) titkosszolgálati provokáció volt, amelyben olyan orosz nőt szerepeltettek, akinek semmilyen kapcsolata nincs az úgymond Putyinhoz közelálló oroszországi oligarchával.

Nem győzöm hangsúlyozni: ezeket a kártékony, a magyar közvéleményt is manipuláló eseteket nem Moszkva védelmében teszem szóvá, hanem azért, mert az átverés akkor is átverés, ha nem a Fidesz, propagandagépezete, hanem az ellenzéki média műveli, hozzá álszent módon, mert még a tárgyszerűségével, a pártatlanságával, a függetlenségével is kérkedik. Akárki él a hamis hírek terjesztésének eszközével, akárki közreműködik abban, hogy a világban zajló folyamatokat ne minél teljesebb összefüggésben érzékelhesse a közönség, része annak az átverési mechanizmusnak, amelynek célja, hogy a tömegeket elidegenítsék a világban zajló tényleges folyamatoktól. #

KIEGÉSZÍTÉS: A Strache-ügyben az orosz szál tényként való emlegetése a (Megbeszéljük műsor) felvezetőben ellentmond a rádióban eddig megszólalt, általam hallott összes szakértő véleményének, amelyek közül egyet idézek is (a csatolt) posztom elején. De azoknak az információknak is, amelyek ebben a pillanatban a Klubrádió portálján olvashatók. És ezt nem Putyin, hanem a Klubrádió hitelességének védelmében írom, ha már Bolgár úr nem is törődik a sajátjával. Sajnálom! #

Később, egy Bolgár Györgyöt velem szemben védő hallgató kommentjére így reagáltam: Ön nem egészen pontosan idézi a szöveget (értsd: Bolgár Györgyét), ráadásul – amint ezt már fentebb leírtam – figyelmen kívül hagyja a később nyilvánosságra kerülteket. Az ön által hivatkozott részben, 03:33-tól szó szerint a következő hangzik el Bolgár György szájából:

„Strache Orbán módszereit követve szeretett volna kiépíteni magának egy médiabirodalmat, méghozzá orosz oligarchák pénzéből, mit állami közbeszerzések átjátszásával viszonzott, vagy viszonzott volna". Ez bizony tényállítások sorozata, amit az utolsó „volna” módosít csupán, igen sajátos módon. A műsorvezető egyszerűen figyelmen kívül hagyta mindazt, ami a történtek nyilvánosságra kerülése óta az adásig már tudható volt, s nem azok figyelembe vételével fogalmazott. Például Strache maga mondta, hogy rászedték; tudható, hogy az orosz oligarcha nevével visszaéltek, mert nincs unokahúga stb.

Ráadásul a nem elfogult információk már az előző napon, és ma reggel is helyet kaptak a Klubrádióban, s amikor a megjegyzésemet írtam, olvashatók voltak a rádió honlapján. A gond az, hogy aki semmi mást nem hallott addig az ügyről, csupán Bolgár úr szövegét, azt teljes egészében félrevezeti ez a tálalás. Egyébként hasonló csúsztatásokkal gyakran él a jeles műsorvezető. Ajánlom figyelmébe a Renoir képvásárlás téma előtti betelefonálót, aki legalább három ügyben hívta fel Bolgár úr figyelmét arra, hogy enyhén szólva különös, amit olykor művel.

De nekem édes mindegy. Legfeljebb a szerény támogatásomat fogja nélkülözni a rádió, ha ez így megy tovább. Nem az én hitelem csorbul. Tessék már figyelni az adásokra, hogy hányan teszik szóvá ezt az egyre furcsább, olykor se hideg, se meleg, máskor pedig leplezetlen elfogultságot tükröző felfogást, ami egyre több műsorvezetőnél tapasztalható! Ma már egyébként az egyik ismerősöm, aki betelefonált volna a műsorba, azzal kapcsolatban, amit előadott azt a választ kapta a hívást fogadótól, hogy „ez nem ellenzéki rádió”. Kétségtelen, újabban voltak olykor kétségeim ezzel kapcsolatban, de ezek szerint ez már kimondatott a szerkesztőségen belül, ha a telefonos kisasszony is ezzel reagál valamely fölvetésre. De akkor micsoda, kérdezem én. Független? Hát... No, jó éjt! Ma már nekem nem ér a dolog annyit, hogy ezen rágódjak. Amíg ért, addig aggódva-bírálva olykor-olykor elemeztem egy-egy műsorukat, egy-egy megnyilatkozásukat a blogomban. De ma már túl vagyok ezen.

Megjegyzem: a vitapartner, minden jel szerint időközben kitörölte saját kommentjeit, így az enyéim pőrén állnak ott semmi közepén. # #

CÍMKÉP: A konzervatív, tehát a republikánus Trump oldalán álló New York Post címlapja: A Mueller-jelentés / Trump tiszta / Nem történt bűncselekmény / A demokrata-átverés leleplezve