BEKIÁLTÁS: Putyin harca a vírussal

A járvány még csak súrolta Oroszországot, de mintha a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetre készülne Moszkva.

2020-03-17putyinkormanyulesen.jpg

Oroszországban annyira feltűnően kevés a koronavírustól megbetegedettek aránya, s annyira kevés hír látott napvilágot onnan a magyar médiában, hogy a hétvégén már többen tárgyalták az internet fórumain:

„Ott vajon miért nincs járvány?”

A kérdés ahhoz az Afro–Eurázsia-térképhez (Lásd a záróképet!) kapcsolódott, amelyen a hatalmas területű Oroszországban csupán egy kis vörös kör jelzi az azonosított eseteket, míg más államok szinte eltűnnek a jókora piros foltok alatt. A térkép egyébként megtalálható a coronavirus.ru honlapon is, ahol főleg orosz nyelvű adatokkal, videókkal, tanácsokkal tájékoztatják az érdeklődőket a világhelyzetről, a megelőzés módjáról, az adott körülmények között a gyerekekkel való kapcsolattartásról, a távoktatásról. Minthogy sokan tudják, folyamatosan igyekszem tájékozódni az oroszországi ügyekben, többen kérdezték tőlem is: „Ott vajon miért nincs járvány?” Sőt privátban olyan rigmusos mémet is megosztottak velem, amely azt hirdette:

„Oroszoknál nincsen vírus,
ez a Putyin valamit tud.

A rögtönzött válaszomban azt írtam: bennem is felmerül, hogy talán ott sem eléggé tesztelik a lakosságot. De mert minden este nézem az orosz tévéhíradót, tudom, hogy a Kínából érkezett első hírekre azonnal a legkeményebb intézkedésekkel reagáltak. Határlezárás – amit újabban már-már teljessé tesznek –, repülőjáratok felfüggesztése. A moszkvai Seremetyevói repülőtéren kezdettől csak az egyik épületbe (F) érkeztetik a veszélyeztetett országokból érkezőket. Itt már két hónappal ezelőtt védőöltözékes járványügyisek csapata vizsgált meg mindenkit, s rögzítette az adatokat, a tervezett mozgásukat. Karanténba irányították a fertőzés-gyanúsakat. Aki pedig ellenszegült, netán megszökött, bírósági végzéssel, rendőrséggel vitették vissza.

Nagy létszámú információs központot működtetnek. A járványügy vezetője és szakemberei hetek óta minden nap arról beszélnek, mit tettek a megelőzés érdekében, s mit tegyenek az emberek. Minden külföldi járványgócba (Vuhan, Milánó, Róma, Párizs, Bécs, szlovén-osztrák határ, Prága, New York, Manila stb.) tévéstábot küldtek, s naponta elmondták, elmondják hétköznapi emberek megszólaltatásával, ott milyen állapotok vannak. Megmutatják az üzleteket, az ételhordó futárokat, a gyógyszertárakat, esetleg a leállt üzemeket. És persze a saját raktárakat, ahol százával állnak a lélegeztetőkészülékek, a moszkvai, irkutszki, s másutt lévő laboratóriumokat, ahol az ellenszer kifejlesztésén dolgoznak.

Március 17-én, kedden Vlagyimir Putyin államfő felkereste a moszkvai koronavírus-figyelő központot, ahol nem csak az orosz fővárosra, hanem az egész országra, illetve a külföldre vonatkozó adatokat is gyűjtik. Itt többek között azoknak az önkéntes orvostanhallgató fiataloknak egyik csoportjával találkozott, akik egy nagyobb járvány esetére lesznek bevethetők, hogy országszerte segítsék a rászorulók, főleg az idősek gyógyszerezését, egészségügyi ellátását. Az évekkel ezelőtt vidéken is létrehozott, fiatalokból álló, más önkéntes csoportokat szintén újjászervezik. Ezek tagjait mozgósították az árvizek, a hófúvások időszakában, s más helyzetekben, hogy enyhítsenek a magukra maradottak gondjain, segítsenek az idős emberek ház körüli teendőiben, bevásároljanak nekik.

Ezt követően Putyin megbeszélést folytatott a kormány tagjaival, amelyen a televíziós kamerák is jelen voltak. A felvétel megtekinthető videón, illetve oroszul és az oldal bal felső sarkában átállítva a szöveget, angolul is olvashatók az elhangzottak. Az ülésen, más témák mellett, főleg a koronavírus-fertőzés leküzdésével, megelőzésével foglalkoztak. Március 17-éig Oroszországban 114 megbetegedést regisztráltak. Közülük 104 olyan személy az érintett, akik külföldön jártak, tízen pedig velük érintkeztek. A még januárban meghozott intézkedésekkel eddig lényegében sikerült elejét venni a hazai fertőzéseknek. 106 eset könnyebb lefolyású, öten meggyógyultak. Ám az alábbiakból kiderül, hogy a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetre is készül a moszkvai vezetés.

Az államfő először meghallgatta Mihail Misusztyin miniszterelnök beszámolóját, majd több hozzászólást követően ismertette elvárásait. Az elhangzottak nagy részét igyekszem rövidítve közreadni. Talán egyeseket érdekel egy ilyen, sok tekintetben tanulságos összefoglaló. Mindenekelőtt elhangzott, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya mellett koordinációs tanácsot alakítottak, amely három fő területre koncentrál:

♦ Szociális-egészségügyi szféra
♦ Gazdaság, beleértve a teljesítmény-mutatók alakulásának figyelését
♦ Kommunikációs-információs terület: a lakosság őszinte tájékoztatása

Az egyeztetések részben kiterjednek a posztszovjet térségnek a Független Államok Közösségéhez (FÁK – Azerbajdzsán, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgízia, Moldávia, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Üzbegisztán) tartozó országaira. Ezek vezetőit mindenekelőtt arról informálták, hogy Oroszország március 18-tól egyelőre május 1-ig beutazási tilalmat rendelt el a külföldi állampolgárok, illetve az állampolgárság nélküliek számára. (A Szovjetunió szétesését követően a határokon túlra került 25 milliós orosz etnikum egy része, főleg a Baltikumban, nem kapott állampolgárságot a lakóhelyén.) A kormányfő elmondta: az orosz nemzeti bankkal egyeztetve három kiemelt céllal összefüggésben születtek döntések:

♦ A pénzügyi stabilitás biztosítása
♦ A
működőképesség fenntarthatósága a gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban
♦ A lakosság és a régiók költségvetésének pénzügyi eszközökkel történő támogatása

A belügyminisztériummal, a régiókkal egyeztetve folyik a kockázati tényezők feltárása különös tekintettel a külföldről hazatérőkre, akiket önkéntes karantén vállalására kértek. Ebben azonban vannak lazaságok, ezért szigorított intézkedéseket hoztak. Elrendelték azt is, hogy ha valaki kénytelen otthon maradni, akkor egyszerűsített módon jusson táppénzhez. Országszerte megnövelik a tesztelések számát, s erre felhatalmazták a regionális laboratóriumokat, amint ezt Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes részletezte. Eddig több mint 110 ezer vizsgálatot végeztek, de ezt a számot egy héten belül megduplázzák. A vizsgálatokhoz csaknem 710 ezer eszközt halmoztak fel, s a gyártást napi 100 ezerre emelték, amit tovább bővítenek. Folyik a kiszállítás a régiók laboratóriumaiba a helyi járványügyi szervezetek megrendelése alapján, minthogy ők döntik el, milyen intézkedésekre van szükség. A fertőző betegek kórházi kezelésére több mint 55 ezer ágy áll rendelkezés, közülük 12 ezer újraélesztésre alkalmas eszközökkel felszerelve. Ötszáz új lélegeztető készüléket is beszereztek. A miniszterelnök-helyettes asszony felelőssége tudatában jelentette ki kifejezetten Putyinnak címezve:

„A közösségi médiában elhangzott bírálatokkal ellentétben, megfelelő az ellátás a szükséges orvostechnikai eszközökből. Két hétre elegendőek a gyógyszertartalékok. Hatezer fertőző betegséggel foglalkozó orvos, közel kétezer pulmonológus, több mint 18 ezer nővér és mentős áll készenlétben, szükség esetén pedig bevonhatók az orvosi egyetemek és főiskolák hallgatói is. A pánik már csak azért sem indokolt, mert 2020-ban csökkent, nem pedig nőtt a tüdőgyulladásban megbetegedettek, s az ebben elhunytak száma az előző év hasonló időszakához képest.”

Az orosz kormány kibővített ülésén Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes vázolta a járványnak a világgazdaságra gyakorolt hatását, a kőolajár zuhanásának, a kínai és az európai uniós piac bezárulásának, a határokon átnyúló alkatrész-ellátási lánc megszakadásának, az idegenforgalom, a szállodai üzletág, a légi közlekedés nehézségeinek, a kulturális és a sportrendezvények lemondásának következményeit. Részletezte a nemzeti bankkal együtt kidolgozott, ellensúlyozó lépéseket. Ezek között kiemelt helyen szerepeltette a pénzügyi piacok hektikus ármozgásainak (volatilitásának) csökkentésére történő intézkedéseket. Mindjárt ezután célként jelölte meg a lakosság legsebezhetőbb csoportjainak támogatását, a fogyasztási cikkek, gyógyszerek és orvostechnikai eszközök folyamatos ellátásának biztosítását, majd a veszélyeztetett iparágak és vállalatok gyors és hatékony támogatását.

Elhangzott, hogy a rubel lényegében megőrizte stabilitását, amiben nagy szerepet játszik, hogy csaknem 600 milliárdos a felhalmozott tartalék nagysága. Az élelmiszerek, a létfontosságú cikkek gyártását, forgalmazását az érintett cégeknek adott kamatkönnyítésekkel, az élelmiszer-szállítás, a járvánnyal összefüggő, különleges szállítmányok gyors átbocsátására a vámhatárokon zöld folyosó biztosításával, a kamionok útterhelési mérésének átmeneti felfüggesztésével, több ágazatban az adófizetés egyelőre háromhavi halasztásával, a kis- és középvállalkozások számára elkülönített pótlólagos forrásokkal, a mikrovállalkozások esetében a biztosítások díjára adott háromhavi haladékkal, a hatósági ellenőrzések észszerűsítésével, az állami megrendelések nem teljesítése esetén a koronavírus miatti késedelmek miatti szankciók érvényesítésétől való eltekintéssel stb.

Vlagyimir Putyin, az eddigi eredmények elismerése mellett, tekintettel arra, hogy számos országban súlyos járványhelyzet alakult ki – általam tömörítve – a következőkre hívta fel a figyelmet:

– Rendkívül fontos a lakosság megbízható tájékoztatása, s ehhez a moszkvaihoz hasonló információs központokat kell létrehozni a régiókban is, hogy elejét lehessen venni a rémhírterjesztésnek.
– El kell érni, hogy az egészségügyi intézmények gyorsan reagáljanak a konkrét esetekre.
– Az elhangzottak szerint nagyságrendekkel kell növelni a fertőtlenítéshez, a védekezéshez, a szűréshez, a vizsgálatokhoz, a gyógyításhoz szükséges eszközöket.
– Minden támogatást meg kell adni a vakcina kifejlesztésén dolgozóknak.
– A japán partnerekkel együttműködve lehetőleg már áprilisban meg kell kezdeni a gyorsteszthez szükséges eszközök gyártását.
– Gondoskodni kell a nagy kockázatot vállaló egészségügyi személyzet biztonságáról, továbbá bérének növeléséről, beleértve a háziorvosokat, a mentősöket, az ápolónőket is, az egész országban.
– Biztosítani kell a vény nélkül kapható gyógyszereknek a legtávolabbi helyeken, interneten keresztül történő értékesítését, egyúttal a hamisítványok terjesztésének megakadályozását, amiről ezen a napon született meg a rendelet.
– Az esetleg szükségessé váló tömeges, otthoni karanténra való felkészülés terjedjen ki az állami tévéműsorok ehhez alkalmazkodó átalakítására, a távoktatás feltételeinek, a kényszerűen esetleg otthon maradó gyerekek internetes felügyeletének megszervezésére, szükség esetén az óvodások, az iskolások szüleinek védelmével a munkáltatókkal szemben.
– A pénzügyi, a gazdaságot érintő terveket konkretizálni kell.

Nyilván, így zajlik ez Magyarországon, az Orbán-kabinet ülésein is. Kár, hogy nekünk erre nincs rálátásunk. Bár lehet, hogy csak arról van szó, amit a ruszofóbok hangoztatnak: Nagy ravasz ez a Putyin. Be ne dőljön neki senki! Hát, nekik legyen mondva! #

koronavirusterkep2020-03-13.pngZÁRÓKÉP: A koronavírus-járvány helyzete az eurázsiai és az észak-afrikai országokban a 2020. március 13-ai állapot alapján (Forrás: Johns Hopkins University CSSE intézete)

CÍMKÉP: Az oroszországi, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos, Vlagyimir Putyin részvételével zajlott kormányülésen a televíziós kamerák is jelen voltak (Forrás: az orosz államfő honlapja)