BEKIÁLTÁS: Hazaárulással vádolják az ukrán elnököt

Belebukhat Joe Biden, az amerikai demokraták elnökjelöltje, Trump kihívója, az ukrajnai ügybe.

porosenko-bidenbotrany2020-05-19.jpg

A Joe Biden–Petro Porosenko ügyeletek újabb, szégyenteljes részletei kerültek nyilvánosságra május 19-én, kedden. Az Ukrajnában jelenleg hatalmon lévő „A Nép Szolgája Párt” egyik frakción kívüli parlamenti képviselője Andrej Derkacs sajtótájékoztatón mutatott be egy sereg hangfelvételt. Ezek megpecsételhetik az amerikai Demokrata párti elnökjelölt sorsát.

A 2015 végi és 2016-os telefonbeszélgetésekben Joe Biden, a 2009. és 2017. január 20-a közötti amerikai alelnök – John Kerry amerikai külügyminiszter közreműködésével – megzsarolta az USA beavatkozása révén hatalomra került Porosenko ukrán államfőt. Többek között azt követelte tőle, távolítsa el Viktor Sokin főügyészt, aki az amerikai alelnök fiának ukrajnai korrupciós ügyeiben nyomozott. Az ügyletekbe bevonták Washingtonnak a 2014-es kijevi puccs utáni sokadik emberét, a kijevi születésű, grúz származású, az USA-ban, Angliában is otthonosan mozgó Ivanna Klimpus-Cincadzét, aki 2014-ben Petro Porosenko pártjának 61-ik (!) jelöltjeként lett képviselő. Aztán hirtelen a külügyi bizottság elnökhelyettese, a NATO ukrán delegációjának vezetője lett, majd Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesnek nevezték ki. Egyébként apja budapesti diplomáciai szolgálata révén magyarul is megérteti magát.

A seftelés tétje az volt, hogy az amerikai kormány legalább 1 milliárd dollárt folyósít elsősorban az ukrán hadsereg fejlesztésére, ha teljesítik a Biden fiúval kapcsolatos követelést. A pénz egy része Porosenko elnöknél landolt volna. Méghozzá a hadiipari üzemekben lévő érdekeltségein keresztül, állami megrendelések révén. Ennek feltételeként az amerikai alelnök azt jelölte meg, hogy nem bolygatják fiának, Joseph Bidennek az ukrajnai Burisma energetikai cégben viselt dolgait. A fáma szerint a Biden-fiú 3,4 millió dollárt kapott a Ciprusban bejegyzett, kijevi központú gázipari vállalattól, minden jel szerint, a semmiért. Emellett a 2014-es államcsíny utáni, a Donyec-medencében és a Galíciában lévő palaolaj-lelőhelyekre vonatkozó koncesszióról is szól a részben családi történet.

Joe Biden szintén szorgalmazta, hogy gyorsítsák meg az ukrajnai Privatbank államosítását még mielőtt a Barack Obama utáni elnök, Donald Trump elfoglalná posztját. Nyilvánvaló, hogy az ezt követő újbóli magánosításnak meg lettek volna a jó előre kiszemelt, amerikai kedvezményezettjei. A beszélgetések során Porosenko részletesen beszámolt az amerikai vezetőnek arról, hogy milyen módon emelkedik a lakossági közműszolgáltatások díja, miután úgymond megreformálják az állami vállalatokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy az amerikai behatolásra ezen a területen is sor került volna a költségekhez képest lényegesen magasabb lakossági tarifákkal. Nem mintha a piaci térnyerés ne lenne folyamatos. Mostanság hatalmas ukrajnai földterületek elsősorban amerikai kézbe adása van napirenden. Grúzia után immár ukrajnai laboratóriumokban is folytatnak bakteriológiai, virológiai kísérleteket amerikai cégek... 

A sajtótájékoztatón azonban ez utóbbiakról nem esett szó. Annál kevésbé, mert a jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij a föld idegen kézbe adásának egyik legelszántabb harcosa. A hangfelvételekkel kapcsolatos bejelentéseket tévő Andrej Derkacs képviselő csupán azt hozta szóba, hogy szerinte ezek megalapozzák, hogy Porosenko ellen hazaárulás bűne miatt emeljenek vádat. A volt ukrán elnök körül egyébként is szorul a hurok. Április 8-án vált ismertté, hogy legalább tíz büntető ügyben indítottak eljárást ellene. Többek között pénzmosással, az igazságszolgáltatás akadályozásával, hatalommal való visszaéléssel, kormánytagok jogellenes kinevezésével vádolják. A korábbi államfő azonban nem jelenik meg a kihallgatásokon. A mostani bejelentések után Irina Veresuk, a kormányzó párt parlamenti képviselője ideiglenes bizottság létrehozását javasolta az ügy kivizsgálására.

Mindez egyébként nagyrészt annyira közismert volt, hogy ha valaki beüti a Bekiáltás blog keresőjébe a „Biden” nevet, akkor már 2014. október 29-én talál utalást arra, hogy fia érdekeltségeinek ügyeit is intézte az amerikai alelnök az ukrajnai útjain. Ezt követően évről évre magam is többször adtam helyet a szaporodó információknak a korrupciós játszmákról. A nyugati világ azonban jórészt szemet hunyt felettük. Olyannyira, hogy a Donald Trump megbuktatására készülő Demokrata Párt alkalmasnak találta Bident arra, hogy az USA vezetője legyen, s a dolgok jelenlegi állása szerint őt indítja ősszel, az amerikai elnökválasztásokon. #

CÍMKÉP: A 112 Ukrajna tévécsatorna főcíme a sajtótájékoztatóról készült műsorhoz. Oroszul (ukránul) tudóknak itt a bejelentés videó-felvétele, amelynek bejátszásai nagyrészt angolul hallgathatók meg

FEJLEMÉNY: Az Ukrainszkaja Pravda május 19-én, nem sokkal éjfél előtt közzétett értesülése szerint az ukrajnai főügyészség a hazaárulás, a hatalommal és hivatali visszaélés vádjával is kiegészítette azoknak az ügyeknek a sorát, amelyekkel kapcsolatban a volt ukrán államfő Petro Porosenko ellen folyik a nyomozás.