BEKIÁLTÁS

2019.sze.19.
Írta: Kabai Domokos Lajos

BEKIÁLTÁS: Az egyházaknak is Orbán diktál

A teljhatalom kiépítésének újabb lépése a hithű élgárda létrehozása.

orbanpuspokokkesz2019-09-14forrasorbanviktorfboldala.jpg

Szögezzük le még egyszer: Orbán Viktor 2019. szeptember 14-én, szombaton megerősítette, hogy immár az állam és a kereszténység kérdéseiben való iránymutató szerepre is igényt tart. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán elhangzott szónoklatának üzenete: illetékesnek tartja magát az ország kiváltságosainak (akiket ő a nemzettel azonosít) a valláshoz, az istenhithez való viszonyának meghatározásában. Fejtegetésének zavaros voltát már kibontottam a „Papos köntöst öltött Orbán című írásomban. Benne többek között rámutattam, hogy a keresztény szabadságot – a megváltásban való szabadság elnyerése helyett – merőben világi célok jegyében értelmezte történelmileg, teológiailag és fogalmilag is enyhén szólva ellentmondásos okfejtéssel. De, ha nem tévedek, ennél nyugtalanítóbb a helyzet.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Mártír lehet Pikóból

 A kormánypártiak túllőttek a célon, most a hallgatás falával próbálják körülvenni a VIII. kerületi ellenzéki polgármester-jelöltet.

piko-tuntetes-2019-09-13jozsefvarosfotomerce.jpg

Mintha beintett volna egy láthatatlan kéz, úgy szűnt meg mára a kormánypárti megmondó embereknek az elmúlt hetet uraló, a Pikó András budapesti józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt elleni acsarkodása. Megeshet, hogy az uszító hadjárat továbbra is zajlik, csak én nem érzékelem, de mégis megkockáztatom: ilyenkor mutatkozik meg, milyen előnyös a kormányzó hatalom számára, hogy immár egy akaratra mozdul a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) égisze alá vezényelt, összesen 476 megyei napilap, országos terjesztésű újság, hetilap, rádió, televízió és portál szerkesztősége. Arra és akkor engedik rá a médiakopókat, amikor akarják, s bármikor vissza is parancsolhatják őket.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Papos köntöst öltött Orbán

Hallgattak a püspökök, mikor az Ördög incselkedett a kormányfővel.

orbankesz2019-09-14.jpg

Akárhonnan nézem is, istenkáromlást követett el Magyarország miniszterelnöke – írtam le 2019. szeptember 14-én, miután megismerkedtem Orbán Viktornak a Parlament épületében, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán elhangzott szónoklatával. A kormányfő Krisztus pozíciójából, kissé zavarosan Jézus apostolaival azonosítva Magyarországot, immár egyfajta szektavezetőként lépett fel. A Megváltó Hegyi beszédére utalva többek között ezt mondta:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Dúl a jobboldali médiaháború

A játéktéren kívül szoríthatják a független, konzervatív Magyar Hangot az új kormánypárti hetilappal, a Mandinerrel.

orbanviktoramandinerhetilapelsoszamaval2019-09-12.jpg

Nem szűnik a jövés-menés a közéleti újságok médiapiacán. Már amennyiben létezik ilyen a magyarországi viszonyok között, ahol főként azon múlik egy internetes vagy nyomtatott újság sorsa, hogy mekkora támogatást kap a kiadó kifejezetten kormányzati, vagy kormányzati nyomásra elhelyezett hirdetések, vagy ki tudja, milyen trükkök révén az államtól, az üzleti szférától. És persze vannak a nagyobb és kisebb egyházak is, amelyek forrásai nagyrészt szintén a központi költségvetés felől csörgedeznek, áramolnak, ömlenek. A megszállott előfizetők és alkalmi vásárlók vékonyka rétege ebbe a folyamatba alig képes beleszólni.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Trócsányi a helyén lenne

A bővítési biztos lassíthatja a csatlakozási folyamatokat, ami Brüsszelnek és Moszkvának is jól jöhet.

trocsanyilaszlofoto-koszticsakszilardmti2019.jpg

Értem én, hogy sokan szeretnék, ha az úgynevezett európai értékek érvényesülnének – jelentsenek ezek bármit is. Leginkább persze mindenféle emberi szabadság, az egyenlőség, a testvériség elveit kapcsoljuk hozzájuk. Legalább két gond azonban van velük:

Tovább

Bekiáltás: Moszkvában előretörtek a kommunisták

A sors fintora, hogy a vörösök profitáltak a Nyugat által támogatott ellenzék akcióiból.

oroszkommunistafelvonulas.jpg

Működött a (nyugatos) ellenzék által meghirdetett taktikai szavazás a szeptember 8-i, vasárnapi, moszkvai helyhatósági választásokon – ünnepel a neoliberális sajtó. Amiként a 444.hu is írja: „Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij a választás előtt azt tanácsolta az ellenzékieknek, hogy mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére”.

Tovább

Bekiáltás: Az ország kiárusítása zavartalan

Közvetve a gazdag osztrák államot is támogatja a magyar kormány.

2019-09-04palkovicsobb-szerzodes.jpg

A Tudományos Akadémia intézményeinek széttúrásában, a tudós társaság vagyonának lenyúlásában való közreműködése miatt elhíresült Palkovics László miniszter a magyar vasúti piac további átengedésének ügyében hallatta hangját szeptember 4-én, szerdán. Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az osztrák Rail Cargo Group magyarországi vállalataival. Ebből az apropóból a Hír tévé adásából idementett képen is olvasható hangzatos szavakkal – fenntarthatósági érdek, környezetkímélő megoldások, 1500 milliárdos vasútfejlesztés, meg hasonlók – terelte el a figyelmet többek között arról, mi is a valódi tartalma a megállapodásnak.

Tovább

Magyar Kórkép/5 – Idő előtt halunk meg

BEKIÁLTÁS-sajtószemle: Kontroll nélkül kormányoz Orbán / Soha ennyi lakossági adósság / Közeleg a válság / Idő előtt halunk meg

2019-08-19kituntetesiunnepsegsemjenstumpf.jpg

KONTROLL NÉLKÜL KORMÁNYOZ ORBÁN – Néhány hete tüntették ki Stumpf Istvánt a Magyar Érdemrend Középkereszttel, s máris élesen bírálta a magyar kormányzást. Orbán Viktor egykori tanára, kormányának kancelláriaminisztere, aki nemrég távozott az alkotmánybírósági posztról, kifogásolta a kellő egyeztetések nélküli jogszabályalkotást, s azt, hogy „a negyedik alaptörvény-módosítással az alkotmányba emeltek számos korábban alkotmányellenesnek mondott szabályt, amit a szakirodalom visszaélésszerű- vagy felülalkotmányozásnak nevez”. Stumpf úgy látja, 2018 után Orbán közvetlenül magához vonta az irányítást, elvileg ő felügyeli a közigazgatási államtitkárok munkáját is, bár a közigazgatás napi szintű problémái nem foglalkoztatják. „Míg korábban a parlament szavazott a kormányprogramról, ma a miniszterelnök mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormány politikáját. A rendszerváltoztatás után még sosem volt ilyen erős ez a pozíció” – idézi a Magyar Narancs a volt alkotmánybírót.

Tovább

KUKELY MÁRTON (1956–2019)

Európai vasutat akart csinálni Magyarországon.

kukelymarci1999januarsiposistvantemetesefeliratos.jpg

Azon a végzetes, 1999. január 6-ai reggelen együtt kezdtük szervezni a ravatalozást, a kondoleálást, a temetést. Dél körül már ő volt a hajnalban elhunyt, mindössze 48 éves, mégis legendás MÁV-vezér, Sipos István utódja. Tegyük hozzá: a feladatra alkalmas utóda. Ezt támasztja alá annak a sajtóközleménynek a részlete is, amit a vasúttársaság kommunikációs igazgatójaként Kukely Mártonnal kapcsolatban akkor kiadtam:

Tovább

Magyarország nem érti, nem akarja érteni fiataljait

A szülők többségét nem foglalkoztatja annyira a gyereke sorsa, hogy érdemben  hangot adjon aggodalmának.

2019-08-31tuntetesazoktatasertfotohuszti_istvan-index.jpg

Találkoztam ugyan lelkes kommentárral, de lássuk be, hogy mindent egybe vetve az augusztus 31-ei, szombati, budapesti, Kossuth téri diáktüntetés lényegében részvétlenül múlt el. A jóindulatú médiumok szerint is, mindössze „több száz fő vett részt” a köznevelési törvény elleni demonstráción. Ehhez képest, az Emberi Erőforrások Minisztérium azt közölte: 326 ezer óvodás, 727 ezer általános iskolás és 490 ezer középiskolás, vagyis több mint másfél millió diák, és 150 ezer pedagógus kezdi meg a tanévet. Ha a tüntetés iránti érdeklődést tekintem, s ezt összevetem a közoktatásban érintett gyerekek és hozzátartozóik – szüleik, nagyszüleik – öt–hatmilliós számával, azt kell gondolnom: a magyar társadalom nagy része nem érti vagy nem akarja érteni, miért emelték fel a szavukat a diákok. Tételesen az alábbiakért, áttételesen ezeknél is többért:

Tovább