Megy a vonat München felé

Az egyébként láthatatlanná vált magyar kormányfő megelégelhette a nyugati politikusok bírálatát és sasszézásait.

2015-08-31menekultekvonatonkeleti.jpgEddig tartott. A reggeli posztomban – más lehetőségek mellett – annak a feltételezésemnek adtam hangot, hogy a menekültügyben háttér megállapodást köthetett a magyar és a német kormány. Ugyanis a Belügyminisztérium gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy az átutazni szándékozók elhagyják Magyarországot. Az intézkedés összhangban volt néhány magyar politikus nyilatkozatával is.

Aztán este az RTL Klub Híradójának véletlenül arra a részére kapcsoltam át, amelyben a Keleti pályaudvaron egy kétségbeesett kalauz próbált segítséget kérni, mert az emigránsok megrohamozták a Nyugat felé induló két nemzetközi vonatot. Mint mondta: délelőtt visszavonták az addig a szerelvények mellett posztoló rendőröket. Addig ők akadályozták meg, hogy érvényes okmányok nélkül illetéktelenek szálljanak fel a kocsikba. Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettesének indoklása szerint: a magyar rendőrség kapacitása véges.

Hogy miért ő ebben az illetékes, előttem rejtély. Viszont – összerakva mindazt, aminek az utóbbi néhány napban tanúi lehettünk – arra gondoltam: az egyébként számunkra láthatatlanná vált magyar kormányfő megelégelhette a nyugati politikusok, mindenekelőtt Laurant Fabius francia külügyminiszternek a világsajtót bejárt, ritka kemény hangú bírálatát, meg Angela Merkel és koalíciós partnerének sasszézásait. Emiatt Orbán Viktor felvethette valamely illetékesnek: elég volt a német érdekek szolgálatából; akár szabad folyást is lehetne engedni az eseményeknek.

Így aztán, hosszú napok után először, délután már menekültekkel túlzsúfolt szerelvények indultak München felé. Kezdjenek velük ott valamit a nagyokosok, ha tudnak! Itt már elég politikai nyereségre tett szert velük összefüggésben szinte valamennyi párt.#

Fotó: Emigránsokkal zsúfolt szerelvények a Keleti pályaudvaron - Europress