Merkel megvilágosodott

Az elmúlt évben csak eljátszották a politikusok, hogy megoldást akarnak találni a menekültkérdésre.

sziaraimenekultektaborajoradaniaban.jpg

A menekültekkel kapcsolatos cinikus, képmutató, pótcselekvésekkel, tehetetlenséggel párosuló európai politikusi magatartás lepleződött le Angela Merkel német kancellárnak a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában:

„Ismét nagyon sok ember kelhet újra Szíriából, mivel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának megígért támogatások csaknem 50 százaléka nem érkezett meg a menekülteket ellátó nemzetközi szervezethez, így súlyosan alulfinanszírozottak a Szíria térségében működő menekülttáborok, figyelmeztetett Angela Merkel.”

A rácsodálkozásból akár azt is hihetnénk: Merkelnek megvilágosodásban volt része. Csakhogy például itt, a Bekiáltás blogon is, a november 19-én feltett, hat kérdés között már szerepelt ez felvetés:

„Kik indítványozták, hogy az idén a korábbinak töredékére csökkentsék az ENSZ menekültügyi alapját? Ennek lehetett az elsődleges szerepe abban, hogy a táborokban végképp kibírhatatlanná lett a háborús térségekből menekültek helyzete, s az embercsempészek segítségével egyszerre százezrek vették az irányt Európa felé.”

Hozzáteszem, a kérdésemben meghúzódó információról már hónapokkal azelőtt hallottam. Ezért nehezen hihető, hogy Angela Merkeltől Francois Hollande-on keresztül Orbán Viktorig csak most értesültek volna arról az európai politikusok, hogy ilyen-olyan céloktól vezetve valakik miért voltak képesek olyan hirtelen rázúdítani Európára a menekülthullámot. Ha viszont politikusaink tudtak a finanszírozási nehézségekről, és nyilvánvalóan tudniuk kellett erről, akkor most lelepleződtek. Az elmúlt évben csak eljátszották, hogy megoldást akarnak találni a helyzetre, valójában sötét politikai szándékok vezették őket.

Más lapra tartozik, hogy efelől eddig sem volt kétsége a józanul gondolkodó keveseknek, akik kezdettől fogva hangoztatták: geopolitikai játszmák, illetve önös hatalmi törekvések állnak a politikusoktól függően hol magyarázkodó, hol szánalmat keltő, hol uszító, a közhangulatot felkorbácsoló magatartás mögött.

Ebből persze szinte semmi nem következik. Ha csak az nem, hogy a hatalom bástyái mögött magukat teljes biztonságban érzők jó, ha tudják: számon vannak tartva a praktikáik. #

FOTÓ: Szíriai menekültek tábora Jordániában