Orbán Putyin kiemeltjei között

Az orosz elnök egyedül Emmanuel Macront tegezte újévi üzeneteiben. Angela Merkellel érzékeltette: végre lépnie kellene.

moszkvaestifenyek2018.jpg

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Oroszország jövőbeni nemzetközi aktivitására is következtetni lehet abból, hogy mely állam-, illetve kormányfőknek, nemzetközi szervezeteknek, továbbá korábbi jelentős külföldi politikusoknak küldött Vlagyimir Putyin orosz elnök karácsonyi és újévi üdvözletet. Az üzenetek kivonatát az államfő honlapján, december 30-án tették közzé. Miközben Magyarországnál jelentősebb országok irányítói nem kaptak levelet, Orbán Viktor kormányfő igen. A neki és néhány más politikusnak szóló, gyakran meglehetősen nyakatekert fordulatokat tartalmazó levélkivonatok az összeállítás végén. Az országok felsorolása a nevek orosz megnevezése szerinti betűrendet követi.

AZ ELSŐ CSOPORTBA a Szovjetunióból kivált, az Oroszországgal jobbára határos országok politikusai kerültek. Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgízia, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Dél-Oszétia. A baltikumi kis országok, Grúzia, illetve Ukrajna vezetői nem kaptak üzenetet. Legalábbis az elnöki honlapon ezek nem szerepelnek. 

A MÁSODIK ORSZÁGCSOPORT TAGJAI: Argentína (Mauricio Macri államelnök), Brazília (Michel Temer államelnök), Vatikán (Ferenc pápa), Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (II. Erzsébet királynő, Theresa May kormányfő), Magyarország (Orbán Viktor kormányfő), Venezuela (Nikolás Maduro államfő), Vietnam (Tran Dai Quang államfő, Nguyen Phu Thong, a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára), Németország (Angela Merkel szövetségi kancellár és Frank-Walter Steinmeier államelnök), Izrael (Benjámín Netanjáhú miniszterelnök), India (Ram Nath Kovind államfő, Narendra Modi kormányfő), Spanyolország (VI. Fülöp király és Letícia királyné), Olaszország (Sergio Mattarella államfő, Paolo Gentiloni kormányfő), Kanada (Justin Trudeau miniszterelnök), Kína (Hszi Csin-ping államfő), Dél-Korea (Mun Dzsein államfő), Kuba (Raúl Castro állam – és kormányfő), Monaco (II. Albert uralkodó), Szerbia (Aleksandar Vučić államfő), Szíria (Bassár el-Aszad államfő), Szlovénia (Borut Pahor államfő), Amerikai Egyesült Államok (Donald Trump államfő), Törökország (Recep Tayyip Erdoğan államfő), Finnország (Sauli Niinistö államfő), Franciaország (Emmanuel Macron államfő), Csehország (Miloš Zeman államfő), Dél-Afrikai Köztársaság (Jacob Zuma államfő), Japán (Abe Sinzó miniszterlenök). Ebből a csoportból feltűnően hiányzik például Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ausztria, Horvátország, Montenegró, Koszovó, Svájc, a Benelux államok, Dánia, Norvégia, Svédország és Észak-Korea.

A HARMADIK CSOPORT TAGJAI NEMZETKÖZI SZERVEZETEK VEZETŐI. Közülük az orosz államfő honlapja a következőket emeli ki: António Guterres ENSZ-főtitkár, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Thomas Bach, a NOB elnöke, Jean-Claude Killy, a NOB tiszteletbeli tagja, René Fasel, a Nemzetközi Jégkorongszövetség elnöke, Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnöke, Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke.

A NEGYEDIK CSOPORTBA KORÁBBAN MAGAS TISZTSÉGET BETÖLTŐ POLITIKUSOK TARTOZNAK. Putyin elnöki honlapján a következőket emelték ki: Almazbek Atambajev Kirgizisztán volt elnöke, az olasz Silvio Berlusconi és Romano Prodi, az amerikai ifjabb és az idősebb Bush, I. János Károly spanyol király, a francia Nicolas Sarkozy és François Fillon, a német Gerhard Schröder, továbbá a finn Tarja Halonen.

***

A MAGYAR MINISZTERELNÖKNEK CÍMZETT üzenetből az orosz államfő honlapja azt emelte ki, hogy Oroszország elnöke megelégedéssel mutatott rá arra: a jelenlegi nem egyszerű nemzetközi helyzetben is sikerül biztosítani az orosz–magyar kapcsolatok konstruktív fejlődését. Az oroszországi vezető azt is aláhúzta, hogy „számít az országaink népeit és az egész európai kontinens javát szolgáló hatékony, közös munka folytatására a kölcsönösen előnyös, kétoldalú együttműködés bővítése során”.

A KÍNAI ÁLLAMFŐNEK azt fejtette ki Putyin, hogy szerinte a mögöttünk lévő évet új sikerek fémjelezték a kétoldalú kapcsolatokban. A kölcsönös kereskedelmi forgalom számottevően nőtt, erőteljes dinamika jellemzi a tudományos-technikai, a kulturális és a humanitárius szférát. Vlagyimir Putyin ráirányította a figyelmet arra, hogy Moszkva és Peking hatékonyan működik együtt a világ ügyeiben, nagyban hozzájárulnak az aktuális nemzetközi problémák megoldásához, aktivizálják kapcsolataikat a regionális ügyekben – azt tervezik, hogy 2018–2019-et a regionális együttműködés évének nyilvánítják. Ezen túlmenően az orosz állam vezetője megerősítette a további kölcsönös munkára való készséget minden területen a megbízható partnerség és a stratégiai együttműködés fokozására.

AZ AMERIKAI ELNÖKNEK SZÓLÓ ÜZENET azt hangsúlyozza: különösen nagy szükség lenne a konstruktív orosz-amerikai párbeszédre, hogy hosszú távon is biztosítani lehessen a világban a stabilitást, optimális válaszokat találva a globális kihívásokra és fenyegetésekre. Putyin kiemelte annak fontosságát, hogy a két ország közötti kapcsolatok fejlődése az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet elvén alapulhat. „Ez lehetővé tenné, hogy elmozduljunk a hosszú távú perspektívára irányuló pragmatikus együttműködés kialakításának irányába” – húzta alá Vlagyimir Putyin.

A NÉMET KANCELLÁRNAK, illetve ELNÖKNEK szóló küldeményben az orosz államfő megerősítette készségét a közös munka és párbeszéd folytatására és kifejezte azt a reményét, hogy a következő évben Oroszország és Németország előreléphetnek a napirenden lévő kétoldalú, regionális és nemzetközi kérdések megoldásában, ami mindkét ország népe alapvető érdekeinek is megfelelne, s lehetővé tenné a biztonság és a stabilitás megszilárdítását Európában és annak határain túl. A FRANCIA ELNÖKHÖZ eljuttatott üzenet feltűnően személyes hangvételű. Putyin tegezi Macront, s emlékezteti őt találkozójukra és a nemzetközi kérdésekről folytatott telefonbeszélgetéseikre. Az üzenet vége szerint Putyin Moszkvába várja a francia államfőt. A TÖRÖK ELNÖKNEK ÍRT LEVÉLBEN többek között az áll, hogy ebben az évben nem csak teljes mértékben sikerült helyreállítani a kapcsolatokat, de azok észrevehetően előre is mozdultak egy sor területen a kétoldalú együttműködés fejlesztése során. A szoros együttműködés megbízható védőernyőt biztosít ehhez – értékeli Putyin a helyzetet. #

CÍMKÉP: Az új évre készülő Moszkva esti fényei – A városi duma, a tanács épületének díszkivilágítása. További képekhez kattints ide!

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG