Trump támad és imádkozik

Légicsapás a szíriai vegyi-fegyver raktárakra. De hol a vegyi anyag?

trumpvideo2018-04-14trumpsziriaellenitamadas.jpgNem sokáig hagyott nyugton bennünket Donald Trump amerikai elnök. Utolsó, általam idézett, ha akarom vemhes, ha akarom, nem twitje után valamivel több, mint huszonnégy óra telt el a nemzethez intézett újabb, immár videó-üzenetéig. Ebben bejelentette, amiről az Euronews így adott hírt: „Magyar idő szerint szombaton reggel 3 óra előtt megindultak a légitámadások szíriai célpontok ellen. A légitámadások vegyi fegyverek fejlesztésére, tárolására alkalmas célpontokat értek.”

A csapást az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország légi ereje hajtotta végre, Trump szerint eme államok népei nevében. Az indoklásában egyébként minden benne volt, ami eddig is elhangzott az úgymond ördögi Aszad-rezsim rettenetes, népellenes cselekedeteiről, az USA biztonsági érdekeiről, Oroszország és Irán felelősségéről, a megbízhatatlan Putyinról, az Iszlám Állam (ISIS) elleni úgymond sikeres amerikai fellépésről. És persze a végén – mielőtt mindenkinek jó éjszakát kívánt az elnök –, a békéért való ima fontosságáról.

Mindezt majd értékelik a nálam hivatottabbak. Én csupán egyetlen megnyugtató mozzanatra hívom fel a figyelmet. A szövetségesek közvetett bizonyítékát adták a légitámadással, hogy nem tartanak a Szíriában felhalmozott, állítólagos vegyi fegyverektől. Feltételezem ugyanis, hogy ez a három – humanizmusának már annyiszor tanújelét adó ország – nem bombázna vegyi fegyver-laboratóriumokat és raktárakat, ha ezzel azt kockáztatná, hogy azokból olyan anyagok tömege szabadulhatna föl, amelyek borzalmasabb katasztrófát okoznának, mint az egy héttel, illetve a csaknem egy évvel ezelőtti, az állítólag a szír hadsereg által a saját országon belül végrehajtott akciók.

Ezekről rendre azt vélelmezik az ellenérdekelt felek, köztük az oroszok, hogy megrendezettek voltak. Pártatlan helyszíni vizsgálat sem bizonyította, hogy valóban megtörténtek. A mostani, gútai esetben a helyszínre érkező orosz szakértők a klórgáztámadásnak semmilyen jelét nem tapasztalták. Az ottani lakosságnak az orosz tévében megszólaltatott tagjai ilyenről nem tudtak. Mi több az ezen a videón 0:30-tól látható két szír férfi is állítja: a helyszínen a pánikot egy vegyi támadásról kiabáló, oda berontó idegen idézte elő, s erre az emberek mindjárt bő vízzel kezdték locsolni egymást, illetve a helyzet miatt síró gyerekeket. Ezeket a pillanatokat rögzítették valakik a háttérből.

Persze, ezek a nyilatkozatok is lehetnek hamisítványok. Viszont Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyik pénteki nyilatkozatában arra utalt, hogy nyugati titkosszolgálat áll az akció mögött, s alig leplezve célzott arra, hogy a britekről lehet szó. De hát, ahogyan az elmúlt hét diplomáciai játszmáit összefoglaltam itt a Bekiáltás blogon, „a közvélemény-kutatási mérőszám nagy úr. No meg egyes multinacionális cégek – az energetikai óriásvállalatok, a hadiipari komplexumok, a mindenható globális bankok – nyomásának is nagyon nehéz ellenállni”. Így aztán a támadást végrehajtották. Ami engem illet, remélem, hogy ezzel végre Trump is bizonyíthatta: van olyan vadnyugati fickó, mint sok amerikai elnök. Bízzunk benne, hogy nem akarja egyiket-másikat lekörözni a kormányzása idején meghalt, más országbeli, ártatlan emberek milliónak számával mért versengésben.

Ha így lehetne, akkor akár még fel is lélegezhetnénk, hiszen a fegyvercsörgetés már-már elviselhetetlen mértéket ért el mindegyik oldalon. De legalább két szempont ellentmond ennek a lehetőségnek. Egyrészt a nyugati energetikai óriások bizonyára nem nyugszanak addig, amíg – Szaúd-Arábia, Afganisztán, Irak és Líbia után – Szíriát, később talán Iránt nem vonják az érdekszférájukba. Az országnak nem annyira az olajkitermelés adja a jelentőségét, hanem az, hogy energiahordozók fontos szállítási útvonala. Ráadásul 2013-ban az orosz Szojuznyeftyegaz vállalat kapott itt földgáz-lelőhely kutatási koncessziót. Másrészt létezhet egy hadiipari meggondolás is. Az orosz védelmi minisztérium szombat reggeli közlése szerint több mint száz levegő-föld cirkáló rakétát lőttek ki a nyugati szövetségesek, de ezek jó részét megsemmisítette a szír légvédelem.

Az Euronews adásában általam hallott közlés szerint mindössze hat rakéta ért célba, ami – bár ezt követően biztosan megkezdődik a számháború is – igencsak gyér eredmény. Ráadásul nem a legkorszerűbb légvédelmi ütegekkel vették fel a harcot ellenük. Orosz közlés szerint még a Szovjetunióban, több mint harminc éve gyártott S-125-ös, S-200-as Buk, illetve Kvadrat rakétaelhárító-rendszernek köszönhető ez a szír oldali siker. Márpedig, ha mindez igaz, elképzelhető, hogy mit tud a legújabb orosz elhárító rendszer, amelyből már rendelt is a NATO-tag Törökország. Sőt másfél hete egyezett meg Erdogan és Putyin elnök arról, hogy szállítását előre hozzák. Vagyis ez az egész ügy hadiipari megrendelési, illetve biztonsági kérdés is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, moszkvai idő szerint délelőtt 10:35 órakor közzétett reagálásában azzal vádolta a hármakat, hogy ENSZ-felhatalmazás nélkül, a nemzetközi jog elveit és normáit megsértve léptek. Megismételte az orosz álláspontot, miszerint az USA légi ereje által egy éve a szíriai Sajrat bázis elleni, hasonló támadás ugyanúgy mondva csinált okra épült, mint a mostani.

„A vegyi fegyverek betiltásával foglalkozó szervezet szakértőket indított Szíriába, hogy tisztázzon minden körülményt, de ezt a nyugati országok csoportja cinikusan semmibe vette, katonai akciót foganatosított, nem várva ki a vizsgálat eredményét. Oroszország a legkomolyabban elítéli Szíria megtámadását, ahol az orosz katonák a terrorizmus elleni küzdelemben segítik a törvényes kormányt. Cselekedeteivel az USA tovább mélyíti a szíriai humanitárius katasztrófát, és szenvedést okoz a békés, a terroristák által hét éve sanyargatott lakosságnak, s ezzel újabb menekülthullámot vált ki” – olvasható a Kreml közleményében. A szöveg utal arra a felelősségre is, ami Washingtont a Jugoszláviában, Irakban, Líbiában végrehajtott véres megtorló akciók miatt terheli. Oroszország az eset miatt kezdeményezi az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását „az USA és szövetségesei agresszív cselekedeteinek megvitatására”. #

CÍMKÉP: Egy képkocka Trump Twitter-oldaláról, a szombat éjszakai, nemzethez szóló üzenetének videó-felvételéből

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG