BEKIÁLTÁS: Alig áll le a kilakoltatás

A megoldás a szociális és bérlakások építése, további életviteli tanácsadó-hálózat létrehozása.

kilakoltatasellenitiltakozasbudapestenfotopappdoramerce.jpg

„Felfüggesztette a kilakoltatásokat Karácsony Gergely – hallom több rádióadásban, s olvasom több internetes portál címsorában. Csakhogy a hír pontatlan.

Az újdonsült főpolgármesternek csupán a fővárosi önkormányzatra érvényes a hatásköre. Ezért tehát arról van szó, hogy felfüggesztette és felülvizsgálja a korábban Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kilakoltatási eljárásokat – amint azt október 18-ai Facebook-üzenetében írta. Vagyis még a kerületi önkormányzatok hasonló indítványait sem teheti semmissé. És ez ugyebár nem mindegy.

Ily módon a kilakoltatások leállítása az esetek töredékére vonatkozhat. Karácsony Gergelynek végképp nincs hatása a bankok, a társasházak, a magánszemélyek által a nem fizetők miatt kezdeményezett kilakoltatási-árvereztetési eljárásaira. Csak mielőtt még bárkiben megalapozatlan reményeket keltenének a meggondolatlan és felületes sajtómunkások.

Más kérdés, hogy a fővárosnak, a kerületeknek, magának a kormánynak szociális, illetve bérlakások építésével és életvezetési tanácsadói hálózattal kellett volna eddig is lehetővé tenni, hogy a nehéz helyzetbe került személyek, családok lakhatási gondjain enyhítsenek, s ily módon lehetővé tegyék az emberhez méltó életet. Ha ebben előrelépést tud elérni a jövőben Budapest, az már valami lesz.

Egyébként a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2019-es, első féléves adatai szerint idén körülbelül 1500 lakást és üzlethelyiséget ürítettek ki végrehajtás miatt Magyarországon. A kilakoltatások a tavalyihoz hasonlóan idén is a kilakoltatási moratórium április 30-i lejárta után pörögtek fel. Amíg az év első három hónapjában összesen 116 ingatlannal kapcsolatos végrehajtásról (árverésről, határozat alapján végrehajtott, illetve  a bérleti díjukat nem törlesztő eszközkezelősök ügyében történt  kilakoltatásról) számol be az MBVK, addig a következő negyedévben már 1360-ról. 2018-ban pedig több mint háromezer lakásból lakoltatták ki az embereket – írja az Index.#

budapest2019-10-18karacsonykilakoltatas.jpg

ZÁRÓKÉP: Karácsony Gergely október 18-ai bejelentése a Facebook-ról

CÍMKÉP: Kilakoltatás elleni tiltakozás Budapesten, 2018 szeptemberében (Fotó: Papp Dóra, Mérce)