BEKIÁLTÁS: I. Viktor időszámítása

A budai várfoglaló március 13-tól, péntektől kalkulálja az új kezdetet.

2020-03-13orbanidoszamitaskezdete.jpg

Kettős időszámításban élek. Következésképp tudathasadásban. Eddig, gyanútlanul, 2020. március 30-ától, I. Viktor felhatalmazásának napjától számítottam az új érát. De csak most vettem észre, hogy késésben vagyok. I. Viktor már a huszonhetedik napot írta április 8-án. Ekkor figyeltem föl arra a videóra, amit ez a budai várfoglaló, katonásan szikár szavak kíséretében, osztott meg a Facebook-oldalán:

„Huszonhetedik nap. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet // Day twenty-seven. National Korányi Institute of Pulmonology”

Számolgatásba kezdtem. Eszerint, dacolva a rossz ómennel, I. Viktor március 13-tól, péntektől kalkulálja az új kezdetet. Ekkor, a késő esti órában, óhatatlanul felidézve a Beatles-nótát az ötven-hatvan évesen is örökifjú demokratákban, „Egy nehéz nap végén” cím alatt jelentette be:

„A mai napon tíz akciócsoportot állítottam föl…”

Így kezdte meg harcát I. Viktor a koronavírus-járvány ellen. Innentől, videó-naplója előtt pattogó eligazító mondatok is jelezték küzdelmének heroikus voltát:

„A haza minden előtt” / „Jelentés Belgrádból” / „Munkában az akciócsoportok” / „Újabb intézkedések szükségesek” / „Koronavírus. Rendkívüli”

Hét nap telt el. Aztán, mintha csak a teremtés hét napja motoszkált volna fejében, a nyolcadiktól számozni kezdett. Visszamenőleg. 2020. március 20-án, pénteken – vagyis ismét pénteken – törhetett rá a gondolat, hogy történelmet ír. Ekkor a Belügyminisztériumban érte a reggeli hat óra. Videó-bejegyzése ezt a címet viselte:

„Nyolcadik nap, 5:55. Operatív törzs, Belügyminisztérium // Day eight, 5:55 AM. Operational Group, Ministry of the Interior”

Közölte, hogy ő érkezett elsőnek. Persze, sürögtek azért néhányan körülötte. Hogy az operatőrről már említést se tegyek. De a mellékszereplők ritkán kapnak helyet a historikus feljegyzésekben. Az utókort a nagy ember cselekedetei foglalkoztatják. Ne hagyjuk hát kielégítetlenül mi sem a jövő nemzedékek kíváncsiságát! Íme, néhány I. Viktor videó-naplójának további tételeiből:

Kilencedik nap. Kossuth Rádió / Tizedik nap. Helyzetelemzés / Tizenkettedik nap. Operatív törzs; Magyar országgyűlés / Tizenharmadik nap. Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából / Tizennegyedik nap. Az akciócsoportok késő esti megbeszélése / Tizenhatodik nap. Kijárási korlátozás. Rendelet aláírva, pecsételve / Tizennyolcadik nap. Körkapcsolás. Egyetlen magyar sincs egyedül! / Huszadik nap. A védekezés folytatódik / Huszonkettedik nap. Egyeztetés a professzorokkal. A gyógyszerek tesztelése folyamatban / Akciócsoportok 10. ülése / Huszonötödik nap. Virágvasárnap. Egyetlen magyar sincs egyedül / Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet. Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon /

Hát, így megy ez! Nem véletlenül hálás érte annyira az ő népe, amit bejegyzések százai, ha nem ezrei tanúsítanak. De tesz is érte, hogy megmentőnkként említse majd a megszépítő történelmi emlékezet. Majdan neki szobrot emelnek. Az meg a kutyát sem érdekli majd, mit küzdöttünk itt anno – igen gyakran ellenében. #

CÍMKÉP: A késő esti órában „Egy nehéz nap végén” cím alatt jelentette be, hogy akciócsoportot állított fel (Fotók eredete: miniszterelnöki honlap videó)

ZÁRÓKÉP: Az akciócsoportok 10. jubileumi ülése előtti videón, mint valami akciófilmben, dinamikusan pergő, szinte harcba hívó zene kíséretében csak jönnek, csak jönnek felénk a védekezés erőtől duzzadó, határozottságtól átszellemült, elszántabbnál elszántabb hősei. S a végén, ott van ő is, a vezénylő vezér, zsebre dugott kézzel

2020-03-22orbanviktorakciohos.jpg