830.BEKIÁLTÁS: Szakszervezeti nyomás alatt Biden

A vállalati elit és lobbistáik uralma ellen lépett fel Bernie Sanders a választás utáni üzenetében.

sandersbernievalasztasutaniuzenet2020-11-08.jpg

„Az amerikai szakszervezetek tényleg a mércét kell jelentsék számunkra, nem pedig a tőkés érdekekkel való összefonódást? Hagyjuk a maffiával való korábbi kapcsolatukat, de tényleg őket kell követni? Akkor miért nem támogatták Bernie Sanderst? Vagy lemaradtam valamiről? – tettem fel a kérdést Székely Tamásnak, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnökének a Facebookon. Az apropót az adta, hogy Székely kiposztolta:

„Joe Bident az amerikai szakszervezetek is támogatták. Amit Trump művelt a leszakadó munkavállalókkal a szakszervezetek kiszorításával, előre vetítette a változást. Amerika választóinak többsége rájött arra, hogy váltani kellett.

A magyar szakszervezeti vezető többek között azt írta a kérdéseimre adott válaszában, hogy

„az amerikai történelemben sokszor sok mindenkivel állt össze a szakszervezet. Ennek következményei mai is mély nyomokat hagytak bennük. Az viszont tény, hogy az elmúlt négy évben rengeteg alapvető jog (hasonlóan a magyarhoz) sérült az USA-ban is. Ezért számos olyan követelést vettek be Biden programjába, ami egyezett Sanders-ével is. Főleg, hogy a Demokratapárt döntött, ahogy döntött. Nyilván, hogy a magyar munkavállalói érdekek képviselete nem azonos mércén alapul az angolszászéval, de az biztos, hogy azok a munkajogi követelések, amelyek megvalósításáról ígéretet tettek a szakszervezeteknek, akár nálunk is hatással lehetnek. Mondjuk, azoknál a cégeknél, ahol amerikai tulajdon van.”

Székely egy videó linkjét is csatolta. A 2 perc 19 másodperces mozgóképen Bernie Sanders, a szintén demokrata párti elnökjelöltségért indult vetélytárs köszönti Joe Bident és az alelnök-várományost, Kamala Harrist. Sanders-et szocialistának, sőt kommunistának titulálták republikánus oldalról, ami európai fogalmaink szerint, enyhén szólva… Mindenesetre videoüzenetében gratulált „a történelmi győzelemhez a modern Amerika történelmének legfontosabb választásában”, amelyben „országunk jövőbeni demokráciája és a jogállamisága volt a tét”. Hangsúlyozta, hogy a győzelem annak az erőfeszítésnek köszönhető, amit országszerte kifejtettek a progresszív helyi aktivisták, a feketék és a fehérek, a latinók és az ázsiai-amerikaiak, az őshonos amerikaiak, s hogy ezen az úton nem fordulhatnak vissza.

Innen, Budapestről naivitást véltem kihallani Sanders-nek abból a kijelentéséből, miszerint „nagy szerencsétlenség lenne, ha visszatérnének abba a helyzetbe, amelyben a vállalati elit és lobbistáik uralják az ország gazdasági és politikai életét. De ő van ott, ő tudja... Mindenesetre síkra szállt amellett, hogy ebben a rendkívüli pillanatban a dolgozókkal együtt, családjaik érdekében kell kidolgozni a tennivalókat. A magyar szakszervezeti vezető, Székely Tamás csatolt egy másik nyilatkozatot is. Ebben a VDSZ amerikai partnere, a 850 ezres tagságú United Steelworkers kommentálta a választás eredményét.

„Türelmetlenül várjuk, hogy a hivatalba lépő adminisztráció hozzákezdjen annak a deklarált célnak a megvalósításához, ami megkönnyíti a szakszervezet-alapítást és a munkaadókkal való kollektív tárgyalásokat. Washingtoni vezetőink túl sokáig álltak a vállalati Amerika oldalán, hogy elhallgattassák a dolgozókat. Itt az ideje, hogy egy olyan elnök, akinek munkás múltja is van, a pénzügyi központ, a Wall Street helyett az emberek közé, a főutcára, azaz a Main Streetre is visszatérjen. Tudjuk, hogy ez egy hosszú és vitatott választási kampány volt, de reméljük, hogy az amerikaiak készen állnak arra, hogy mindannyian együtt haladhassunk előre, küzdve azért, amit minden dolgozó megérdemel: jó munkahely, minőségi egészségügyi ellátás és biztonságos nyugdíj.”

Benyújtotta a számlát a Biden–Harris párosnak az Egyesült Államok legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a 12,5 millió tagot és 56 tagszakszervezetet tömörítő AFL-CIO is. Sajtóközleményében némi körítéssel, többek között „az új időszámítás kezdetére” utalással, egyértelművé tette: szavazataikért cserébe a dolgozók elvárják, hogy az eddigieknél nagyobb befolyással lehessenek a kormányzati döntésekre. Két azonnali követelésük:

    ♦ A COVID-19 járvány ellen küzdők és családtagjaik sürgős támogatása.
    ♦ A szervezkedési jog védelméről szóló törvény elfogadása annak érdekében, hogy minden munkavállaló szabadon alapíthasson szakszervezetet, illetve csatlakozhasson ahhoz.

Ezek szerint a dolgozói jogokkal kapcsolatban a demokrácia országában sem minden fenékig tejfel. Az Orbán Viktor által uralt Magyarországról nézve e sorok arra is rávilágítanak, miért támogatta a magyar kormány Trumpot, akinek négy éve alatt megnyesték a dolgozói jogosítványokat és juttatásokat az USA-ban. Itthon aligha kell magyarázni ennek következményeit azoknak, akik az Európai Unió legalacsonyabb fizetéseit viszik haza, továbbá azoknak, akiket sok helyen azonnal utcára raknak, ha szakszervezet alapításán törik a fejüket, mert kollektív alapon akarnak tárgyalni a munkáltatókkal. Az elmúlt évtizedben Magyarországon szintén nagy ütemben zajlott a bérből és fizetésből élők jogainak csorbítása azért, hogy az alkalmazottak minél kiszolgáltatottabbá váljanak a külföldi és a hazai cégekkel szemben. Az Orbán-kormány a külfölddel való üzletelés részéve tette ezt.

Visszatérve az USA-ra, az ottani érdekképviseletek nyomásgyakorlásával együtt sem gondolom, hogy érdemes lenne előre inni a medve bőrére. A választás az amerikai társadalom példátlan kettéosztottságát jelezte. Az Associated Pressnek a cikk írásának pillanatában olvasható számlálóján Biden a voksok 50,7 százalékát (75,4 millió szavazat, 290 elektori, azaz tényleges elnökválasztói hely) Trump 47,7 százalékát (csaknem 71 millió szavazat, 214 elektori hely) szerezte meg. De a küzdelemnek nincs még vége. Ki tudja, mikor csillapulnak az indulatok, ami sok tervet meghiúsíthat? Hogy mást ne említsek, ha nem kapcsolják ki Trumpot, ő is használhatja a demokraták vele szemben alkalmazott forgatókönyvét. Megtörténhet, hogy egy perc nyugtot sem hagy a zavartalan kormányzáshoz, amint azt vele tették az elmúlt négy évben, miközben maga szintén állandóan kavart. Márpedig, ha megismétlődik a helyzet, amelyben a zavart Biden egészségi állapotának hirtelen romlása okozhatja, annak messze ható következményei lehetnek. Szűkebb témánknál maradva, egyelőre csak azt tudjuk, hogy az osztályharc is megmutatkozott az amerikai elnökválasztás kapcsán. Hogy lesz-e ennek tartós hatása, még a jövő zenéje. #

CÍMKÉP: Bernie Sanders: A progresszív helyi aktivisták, a feketék és fehérek, a latínók és ázsiai-amerikaiak, az őshonos amerikaiak nem fordulhatnak vissza a kampány alatt megkezdett úton. Ez szerinte szörnyű hiba lenne (Videokép részlete)