1047.BEKIÁLTÁS: Moszkva részlegesen mozgósít

Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be: 300 ezer főről van szó.

putyin2022-09-21kremlaznap.jpg

RÉSZLEGES MOZGÓSÍTÁS kezdődött 2022. szeptember 21-én Oroszországban a tartalékosok és a katonai képzettségűek behívásával. Vlagyimir Putyin bejelentése után Szergej Sojgu védelmi miniszter

300 ezer tartalékos mozgósításáról beszélt az állami rádió által sugárzott interjúban. Egyúttal megnyugtatott minden felsőfokú intézetben tanulót, hogy nem érinti őket az intézkedés.

Vlagyimir Putyin 2022. szeptember 21-én, moszkvai idő szerint 9 órakor felhívást intézett az országhoz. A honlapját rövid időn belül blokkolták, de néhány fontosabb részlet gyorsfordításával még végezhettem. (Miután délután hozzáférhetővé vált az eredeti szöveg, teljessé tettem az ismertetést.) 

A TÉMÁT így jelölte meg az orosz elnök: a Donbassz helyzete, a 2014 februárjában, Ukrajnában a hatalmat államcsínnyel megragadó neonáci rendszer alóli felszabadítás érdekében végrehajtott különleges katonai művelet értékelése.

AZ EGÉSZ TÁRSADALOMHOZ FORDULT, részletesen megszólítva a különféle csoportokat, köztük a jövő héten az Oroszországhoz való csatlakozásról szavazó donyecki, luganszki köztársaságok, a herszoni és a zaporozsjei terület lakóit is.

SZERINTE A TÉT: Oroszország szuverenitásának, biztonságának, területi egységének védelme, a honfitársak törekvéseinek és akaratának támogatása, akik maguk akarják jövőjüket meghatározni a nyugati elitek ellenében. Utóbbiak ugyanis agresszív politikájukkal minden erővel érvényesíteni akarják uralmukat, akadályozni bárki önálló törekvéseit.

A NYUGAT CÉLJA, Putyin szerint, végső soron meggyengíteni, megsemmisíteni Oroszországot. Már nyíltan beszélnek arról, hogy 1991-ben elérték a Szovjetunió szétverését, most viszont eljött az idő magának Oroszországnak a megszüntetésére. Ezt régóta készítik elő nemzetközi terrorista bandáknak a Kaukázusban való bevetésével, a NATO támadó erőinek a határokon való felsorakoztatásával. Totális ruszofóbiát gerjesztettek, évtizedeken át keltettek gyűlöletet Oroszország ellen, mindenekelőtt Ukrajnában, amit Oroszország elleni katonai felvonulási tereppé változtattak, magát az ukrán népet ágyútöltelékként kezelve, és az országunkkal háborúba taszítva – még 2014-ben, a fegyveres erőket a polgári lakosság ellen bevetve, a hatalmat nem elfogadó emberek elleni genocídiumot elkövetve, blokádot és terrort bevezetve.

MIUTÁN A JELENLEGI KIJEVI REZSIM gyakorlatilag nyilvánosan elzárkózott a Donbassz problémájának békés megoldásától, sőt bejelentette igényét az atomfegyverre, világossá vált, hogy elkerülhetetlen lesz a Krím, a Donbassz elleni általános támadás. Ez vezetett a különleges katonai művelethez, aminek eredményeit összegezte Putyin...

(Nálam, reggel 8 óra 20 perc körül ezen a ponton vált hozzáférhetetlenné az orosz elnök honlapja. A lényeget azonban, amit az összefoglaló elején emeltem ki, más forrásból még rögzíthettem. Viszont, amikor 16 órakor megnéztem, már elérhető volt az oldal az ebben a cikkben is megtalálható linkkel.)

Utóbb átnézve az eredeti szöveg további részeit, az államfő azzal indokolta a Donyecki területen való lassú előrehaladást, mert ott „a kijevi megszálló rezsim időt álló, mélységi erődítmény-rendszert épített ki a nyolc év alatt, és kímélni akarják az emberi életet. A herszoni és a zaporozsjei területeket is figyelembe véve, immár több ezer kilométeres harci érintkezési vonal alakult ki”.

BÁR KOMPROMISSZUM KÖRVONALAZÓDOTT Isztambulban, Putyin szerint a Nyugat arra adott parancsot Kijevnek, hogy szó sem lehet megállapodásról. Még több fegyvert szállítottak Ukrajnának, „külföldi zsoldosok és nacionalisták újabb bandáit vetették be, és a NATO előírásai szerint kiképzett, a nyugati tanácsadók által irányított katonai egységeket”. A fegyveres összecsapások előtt 7 és félmilliós volt a szóban forgó területek lakossága, ami mára 5 millióra csökkent. Akik maradtak, ágyúkkal és rakétákkal támadják őket a „neonáci katonák”. Lövik az iskolákat, a kórházakat, és terrorista akciókat indítanak a békés lakosok ellen. Az elnök, anélkül, hogy az Oroszországhoz csatlakozás kifejezést használta volna, a jövő heti referendummal kapcsolatban annyit mondott: támogatják, hogy az ott élők saját maguk döntsenek a területek jövőjéről.

A RÉSZLEGES MOBILIZÁCIÓT azzal indokolta Putyin, hogy erre a haza, annak szuverenitása és területi egységének védelme miatt, a nép, az emberek, „a felszabadított területeken élők biztonsága érdekében van szükség". Hangsúlyozta, hogy kifejezetten a tartalékosok, a korábban a hadseregben szolgálatot teljesítők, a meghatározott katonai szakképzettségűek és tapasztalatot szerzettek behívásáról van szó.

A NYUGAT MINDEN HATÁRT ÁTLÉPETT az agresszív orosz ellenes politikában. Már nem csak beszélnek oroszországi célpontok megtámadásáról, hanem a határ menti belgorodi és kurszki orosz területekre csapásokat is mérnek – idézte fel Putyin. Ma már az atommal való zsarolás van napirenden. Akik ilyen kijelentéseket engednek meg maguknak – mondta –, emlékeztetnem kell őket, hogy országunk a NATO-éhoz képest korszerűbb eszközökkel rendelkezik. Ha területi egységünket veszély fenyegeti, az ország, a nép védelme érdekében feltétlenül fel fogunk használni minden rendelkezésünkre álló eszközt. És ez nem blöff. Akik atomfegyverrel fenyegetnek bennünket, azoknak tudniuk kell, hogy a szélkakas átfordulhat az ő oldalukra is.#

CÍMKÉP: Vlagyimir Putyin beszéde húsz percen belül elérhetetlenné vált, bár jóval később a kapcsolat helyreállt – „Már nyíltan beszélnek arról, hogy 1991-ben elérték a Szovjetunió szétverését, most viszont eljött az idő magának Oroszországnak a megszüntetésére” – jelentette ki az orosz elnök