1067. BEKIÁLTÁS: Vadai karrierje a NATO-ban

Elképzelem, hogy a hozzá hasonlók írják elő, milyen stratégiai célokhoz tartsa magát az USA.

vadaiagnes-_foto_szigetvary_zsolt.jpg

Valósággal elaléltak Vadai Ágnes közgazdász, jogász, politikus rajongói a hírtől, amit a Demokratikus Koalíció párt (DK) alelnöke, magyarországi parlamenti képviselője ezzel a szöveggel tett közzé Facebook-oldalán, november 20-án:

„Hatalmas megtiszteltetés ért ma Madridban. A NATO Parlamenti Közgyűlés Tudományos és technológiai bizottsága megválasztott ma elnökének.”

Az internetről tudható róla, hogy Szolnokon érettségizett 1992-ben. 1997-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2003-ban doktorált az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1997-ben tanársegéd volt az egyetemen, majd 2000-2005 között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanított. 2007 óta címzetes egyetemi tanár.

Ennek alapján bizony indokoltnak tartom Cskádár Péter hat pontba szedett felvetéseit. Ezek közül a negyedik: „Vadai Ágnesnek milyen tudományos és technológiai munkásságáról lehetne tudni, és ezek hol olvashatók?” A második pedig ez: „Vadai Ágnes korábban e bizottság alelnöke volt. Ezen minőségében milyen tudományos és technológiai kutatások fűződnek a nevéhez, illetve, az általa alelnökölt bizottsághoz?”

A kérdések Vadai honlapján is olvashatók. Nem tudok arról, hogy bármelyikre is válaszolt volna. Így egyelőre retorikainak kell tekintenem Cskádár felvetéseit. Azaz, nekem is vannak kétségeim azzal kapcsolatban, mennyire végezhet érdemi munkát az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tudományos és technológiai bizottsága a magyar politikus vezetésével, avagy nélküle, már ha egyáltalán van ilyen jellegű elvárás a testülettel kapcsolatban.

Vadai Ágnes nyilván nem fog sok vizet zavarni; nem fenyeget az a veszély, hogy korszakalkotó katonai tudományos és technológiai ötletekkel áll elő.

Bizonyos rálátása persze van a védelmi kérdésekre, hiszen a magyar Országgyűlésben a honvédelmi és az európai ügyek bizottságának tagja volt. 2006-ban a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett. Mi több, 2007. júliusától 2009 áprilisáig a Honvédelmi Minisztérium államtitkárává, 2009. áprilisában a Bajnai-kormány megalakulásakor ismét a HM államtitkári posztjára nevezték ki. Ám akárhonnan nézem, arra kell gondolnom, hogy a NATO-ban (is) a háttérben ténykedők mondják meg neki, mihez tartsa magát.

De ha eleve ezzel kalkuláltak, akik a tisztségbe emelték, akkor mi értelme az előléptetésének, sőt magának a bizottságnak, amihez a díszletet a NATO Parlamenti Közgyűlése adja? Utóbbit a szövetség szervezetei között kilencedikként, vagyis utolsóként említi meg a Wikipédia. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének olyan testületeként írja le, amely a tagállamokból és a tizenhárom társult országból delegált országgyűlési képviselőkből áll, s „amely átfogó stratégiai célokat határoz meg a NATO számára”.

Mit ne mondjak? Elképzelem, amiként az USA által vezetett szervezetnek a Vadai Ágneshez hasonlók írják elő, hogy milyen stratégiai célokhoz tartsa magát a Pentagon. De ha már idáig jutottam, fel kell tennem azt a kérdést is:

Mi értelme a százával, ha nem ezrével burjánzó nemzetközi politikai szervezet temérdek bizottságának, az őket kiszolgáló, megszámlálhatatlan munkatársból álló apparátusoknak?

Mármint azon túl, hogy a bérből élők adójából hétköznapi szemmel mesés összegekhez juttatják ily módon a (nyugati) világhoz tartozó felsőközép-osztálybeliek jól helyezkedő családjaiból kikerülő milliókat. Akárhogy forgatom, arra jutok, hogy ilyen módon hozzák őket függő helyzetbe. Mert gondoljon csak az olvasó, mondjuk, Mesterházy Attilára!

Ő sportvezetőből lett politikus. 2010 júliusa és 2014 májusa között az MSZP elnöke volt. Sokakban talán még azt a reményt is keltette, hogy társadalmi értelemben vett baloldalivá, a tőke kiszolgálója helyett, a dolgozók pártjává teszi a szocialista pártot. Ám nemhogy ezt a reményt nem váltotta be, az is kiderült róla, hogy a pártnak, mint szervezetnek a vezetésére is alkalmatlan. Mégis hol kötött ki? Ugyanabban a szervezetben, ahol most Vadai Ágnes építheti tovább karrierjét.

Mesterházy 2018-tól a NATO Parlamenti Közgyűlés szocialista frakciójának a vezetője, 2019 októberében a közgyűlés alelnöke, 2020-ban elnöke lett. Miután ott kitelt az ideje, majd idehaza, a 2021-es előválasztáson alulmaradt egy DK-s képviselővel szemben, tizennyolc év után távoznia kellett a magyar parlamentből. Azóta viszont, ha olykor belenézek az ATV vitaműsoraiba, feltűnően gyakran látom őt a NATO, vagyis a nyugati tőkeérdekeket a világban a legbrutálisabb módon képviselő katonai szervezet legfőbb magyarországi szószólójaként. Szép jövő elé néz tehát Vadai Ágnes is. Bár, neki legyen mondva. Rólunk, akiket végső soron ágyútölteléknek tekintenek a transznacionális monopoltőkés társaságok rendre háborúkba torkolló játszmáiban, már nem is beszélve…#

CÍMKÉP: Vadai Ágnes előélete garancia arra, hogy ne álljon elő korszakalkotó katonai tudományos és technológiai ötletekkel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI/MTVA)