Ukrajna: Véres harcok az elnöki beiktatás előtt

Minden eddiginél véresebb, egyre több polgári áldozatot követelő harcok folynak Kelet-Ukrajnában, miközben elkezdték kiküldeni a szombati kijevi elnöki beiktatásra a meghívókat. Megkezdték egy ukrán-amerikai közös hadgyakorlat előkészítését is, viszont a jelek szerint ez nem akadályozza a még szorosabb orosz-amerikai űrkutatási együttműködést.

Ukrajna-USA-Oroszorszag.jpegMiközben Kijevben a megválasztott elnök, Petro Porosenko a június 7-ei, szombati beiktatására készülnek, Ukrajna autonómiát követelő keleti megyéiben folytatódik a kijevi kormányzati retorikában terrorellenes műveletnek nevezett katonai akció. Ebben már több mint 300 „terroristát” semmisítettek meg az ukrán biztonsági erők a kelet-ukrajnai Donyeck megyében – jelentette be június 3-án kedden Vladiszlav Szeleznyov, a műveleti csoport szóvivője.

Ezzel szemben a harcokról a luganszki és a donyecki területen készült orosz televíziós tudósításokban arra helyezik a hangsúlyt, hogy lakóházakat, óvodákat, iskolákat, parkokat, középületeket érnek légi- és tüzérségi támadások, amelyeknek számos polgári áldozata van. Az orosz média annak is nagy teret szentel, hogy csak nagy nehézségek árán tudják evakuálni a térségből a gyerekeket. A napokban megtörtént olyan is, hogy az ukrán hadsereg az egyik város katonai ellenőrző pontjáról fordított vissza gyerekekkel tele autóbuszt.  

Az Amerikai Egyesült Államok jó ideje jelentős összegekkel, tanácsadókkal, kiképzőkkel támogatja Ukrajna úgymond demokratizálását. John Brennan, a CIA vezetője április közepén tett látogatást Kijevben, ezt követően kezdődtek - az orosz szóhasználat szerint - a kelet-ukrajnai lakosság elleni megtorló akciók. Ezekben több forrás szerint amerikai magánhadseregek tagjai is részt vesznek az ukrán hadsereg, a nyugat-ukrajnai benderistákból szervezett Nemzeti Gárda, benne a milliárdos Igor Kolomojszjkij által finanszírozott korábbi biztonsági őrök felfegyverzésével létrehozott alakulatok, továbbá Szíriában is harcolt iszlamisták mellett.   

június 3-án - azt követően, hogy a Kadhafi elnök hatalmának felszámolásában részt vett, egyik magas rangú amerikai kormányhivatalnok Kijevben tárgyalt - Mihajlo Koval, a Verhovna Rada (ukrán parlament) által kinevezett ideiglenes védelmi miniszter bejelentette: az év második félévében Ukrajna és az USA közös hadgyakorlatot tart ukrán területen. Elmondása szerint az ukrán parlament jóváhagyta a nemzetközi hadgyakorlat tervét, és elkülönített megfelelő pénzösszeget e célra. A katonai műveletek nevéből - Rapid Trident 2014, illetve Sea Breeze 2014 - arra lehet következtetni, hogy gyors mozgású szárazföldi, illetve haditengerészeti egységek bevonásával tervezik az akciót.

Eközben Obama amerikai elnöke bejelentette, hogy egymilliárd dollárt kívánnak fordítani úgymond Kelet-Közép-Európa  védelmére. Ellenzéki, tehát republikánus szenátorok légvédelmi és tankelhárító fegyverekkel látnák el Ukrajnát, és az eddigieknél keményebb szankciókat követelnek az oroszokkal szemben, és energiaexportba kezdenének Európa felé. Ehhez képest akár meglepő is lehet az a bejelentés, hogy az USA és Oroszország közötti általános konfrontáció ellenére várhatóan újabb szakaszába lép az orosz-amerikai űrkutatási együttműködés, amint az a június 4-ei Izvesztyijában olvasható. 

#