Atomveszély: Túl az emberin

Az atompusztítás lehetőségét felvető két hírről nem csetelt senki.

Sugarveszely.jpegA Facebook-kezdőlapomon a mások által ma megosztott több száz bejegyzés között igazán kettővel kapcsolatban érdekelt volna érdemi hozzászólás. Az egyik a napi.hu-ról landolt nálam, amelyben azt olvastam: „Atombombájuk van az iszlám terroristáknak”. Részletezve: „Az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet, amely megszállta a polgárháború sújtotta Szíria, illetve Irak egy részét, a korábban birtokába került 40 kilogramm urán felhasználásával piszkos atombombát készíthetett – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.”

A másik hírt többen megosztották, tehát nem csak egy személy találta fontosnak, hogy felhívja rá a figyelmet: „A hétvégén kisebb baleset történt az ukrán Zaporozsje közelében található atomerőműben, az ország hatóságai azonban csak most hozták nyilvánosságra az üzemzavar tényét. Az esetről beszámoló Reuters nem ír sérültekről, sem arról, hogy radioaktív anyag jutott volna az atomerőmű területén kívülre. Zaporozsje a Kelet-Ukrajnában zajló harcok frontvonaltól távolabb található.” Érdemi reagálás – e röpke jegyzetem megírásáig – erre sem volt.

Ezzel szemben FB-barátaim hosszan kitárgyalták Harrach Péternek az éhező gyerekekkel kapcsolatos megnyilatkozását, ami a végén konyhai falvédő vetélkedésbe torkollott. Időt szántak egy hagymakarikákkal, pirospaprikával megszórt zsíros kenyér, illetve más ételfotók által kiváltott emóciók írásba foglalására. Többen is reagáltak a fővárosi közgyűlés újabb hajléktalanellenes rendeletére, illetve néhány koldus fotójára. Adtak egyet Rogánné Cecília asszonynak az Origo főzőcskeműsorában való cukiságos szereplése miatt. Sokaknak ment fel a vérnyomása attól, hogy a Hír TV stábja vegzálta a pedagógustüntetésen felszólaló tanárnőt. Természetesen többször is előhozták az amerikai témát, azaz McCain amerikai szenátornak O.V-t pocskondiázó szavait és az USA budapesti nagykövetének kinevezését. A Ferenc nap alkalmat adott egyeseknek, hogy Ferenc pápának az egy héttel ezelőtti Eu-parlamenti szereplésén merengjenek és így tovább.

Az atompusztítás lehetőségét felvető két hírről azonban nem csetelt senki. Alighanem mindenki úgy volt vele, ahogyan én is. Nem találtam szavakat a bennem támadt üresség és tehetetlenség kifejezésére. Az atomfenyegetettség annyira túl van mindenen, ami emberi!

#