Orbán és a selyemzsinór

Általában nem teljesült az Orbán Viktorral összefüggő sajtóbeli selyemzsinórozással kapcsolatos várakozás.

selyemzsinor.jpgAz Angela Merkel február 2-án esedékes budapesti látogatásával összefüggő előző cikkemben (Jön Merkel, marad a Fidesz!) utaltam arra, hogy számos újságíró és blogger szerint a német kancellár azért jön Budapestre, hogy képletesen átadja Orbán Viktor miniszterelnöknek a selyemzsinórt, vagyis felszólítja arra, hogy távozzon a magyar kormány és a kormányzó párt éléről. A jegyzetemben azt jártam körbe, hogy szerintem miért balgaság ez a feltételezés.

Viszont ez a helyzet alkalmat kínált arra is, hogy megnézzem, mikor kezdődött az Orbán Viktorral és a selyemzsinórral kapcsolatos sajtóbeli példálózás! A fent említett jegyzethez való anyaggyűjtés során arra a következtetésre jutottam, hogy a Fidesz első emberével kapcsolatos kifejezés alighanem akkor kezdett elterjedni, amikor szélesebb körben is nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán keményen tartja kézben pártjának vezetőit, tagjait, s hogy a megingásokat, a gyenge politikai teljesítményeket, sőt az árulás gyanúját kész a leghatározottabban megtorolni.

A 168 Óra egyik 2012-es októberi írásában a lap tudósítója azt a 2005-ös helyzetet idézte fel, amikor az akkori újságok szerint „Orbán selyemzsinórt küldött egykori pártfogoltjának”, történetesen Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármesternek, a Fidesz által Erdélyben kreált Magyar Polgári Párt első emberének, akinek vezetésével sikertelenül szerepeltek a párt jelöltjei a romániai választásokon.

2010. október 6-án – a sors fintoraként az aradi vértanúk napján – az Index Fórumon azt a kérdést tették fel, hogy megkaphatja-e a selyemzsinórt Matolcsy György azzal összefüggésben, hogy a kormányközeli Magyar Nemzetben bírálták az akkori nemzetgazdasági minisztert kapkodó és szakszerűtlen intézkedései, a minisztertársaival való rossz kapcsolatai miatt.

2013 szeptemberében a HVG egyik cikkének címe ez volt: „Sajátjainak küldött több selyemzsinórt Orbán Visegrádon”. Az írásban arról van szó, hogy a Fidesz elnöke öt pártjabeli választókerületi elnököt fosztott meg posztjától.

2014-ben a Jobbikhoz köthető Nemzeti Internet-figyelőben bukkant fel a kifejezés: „Martonyi megkapta a selyemzsinórt hazaárulásért – most már a kormánynak is követelnie kell a Kárpátalját”. (Mellesleg, hogy mennyire életszerűtlen volt ez a nagyhangú követelés, azt az a friss hír is jelzi, amely szerint Ukrajnában arra készülnek, hogy büntetni fogják a kettős állampolgárságot. Az ottani magyarok aligha kelhetnek át a jövőben a határon magyar útlevéllel, s ha nem akarják kockáztatni a határon való esetleges motozás során a lebukást, az okmányt kénytelenek lesznek itteni megbízható ismerősökkel, rokonokkal őriztetni...)

Kevés kivétellel a sajtó által a selyemzsinórral hírbe hozottak többségének vagy haja szála sem görbült, vagy idővel magasabb polcon találták magukat. Ha esetleg távoztak, nem akkor, és nem azért történt ez velük, mint amit az újságírók vétkükként felróttak. Hogy aztán részben ennek hatásaként-e, vagy másért, de tény, hogy idővel megfordult a médiumok által vélelmezett selyemzsinór-küldés iránya.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke az ATV A Parlament Somogyi Zoltánnal” című műsorában tavaly november elején azt mondta: CVida Ildikó egy tünet. A selyemzsinór Orbán Viktornak szól.” Ettől kezdve valósággal elöntötték az újságokat, a rádiókat, a televíziókat, az internetes felületeket a selyemzsinórral Orbán Viktor rovására történő példálózások. Ha a 'selyemzsinór' kifejezést beüti valaki egy internetes keresőbe, könnyen meggyőződhet erről. Ezek – a valasz.hu szerint – még a német sajtóba is átszivárogtak.

Az utóbbi hónapokban, olykor az Oszmán Birodalom szultánjai által gyakorolt, a magas rangúak kivégzési módra utaló selyemzsinórozás kegyében" részesítette a sajtónk az orosz államfőt Vlagyimir Putyint is. Ő feltehetően azért érdemelte ki ezt a megkülönböztetett figyelmet, mert egyesek úgy tartják: korunkban O.V. mellett az orosz államfő a gonosz másik testet öltött alakja. Hát, ami azt illeti, ha képesek lennénk megszabadulni belénk rögzült elfogultságainktól, a két kezünkön lévő ujjak sem lennének elegendők ahhoz, hogy számba vegyük azokat a kortárs kollégáikat, akik érdemesek lehetnének a luciferi címre!

#