Homofóbként viselkedik Ungár Klára

Arról senki nem tehet, ha meleg. Azért illesse bírálat, ha akár politikusként, akár hétköznapi emberként gátlástalan!

ungarklara2015-10-30fototenyek.jpg

Annak idején nem kiáltottam be Ungár Klárának: kettős mércével mér, amikor Kocsis Máté vélt vagy valóságos szexuális identitását emlegette fel politikai indíttatású kiszólásaiban. Mulasztásom magyarázata: májusban elkerülte a figyelmemet, hogy a liberális politikus egy Facebook-posztjában, valamint a Nol.hu-nak adott nyilatkozatában azt vélelmezte Kocsis Máté budapesti VIII. kerületi polgármesterről és egy másik kormánypárti politikusról, hogy bujkáló melegek. Magyarázatai szerint mindezt azért tette, mert felháborították Orbán Viktor Fidesz pártelnök homofób kijelentései, amelyekkel szemben Kocsis és említett politikus társa, akik Ungár szerint melegek, nem állnak ki meleg társaik mellett.

kocsisesfelesege2015-10-30indexfoto.jpg„Olyan messze áll tőlem a homoszexualitás, mint Makótól Jeruzsálem” – reagált Ungár posztjára Kocsis Máté, majd bíróság elé vitte az ügyet. Az elsőfokú döntés október 30-án született meg. A Fővárosi Törvényszék szerint Ungárnak két millió forint sérelmi díjat kell fizetnie, és bocsánatot kell kérnie, mert megsértette Kocsis Máté jó hírnevét. Ungár a Klubrádióban azt mondta Bolgár Györgynek, a Megbeszéljük című műsor házigazdájának, hogy fellebbez, s ha kell, egészen Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig elmegy. 

Miközben a tárgyalással foglalkozó, általam olvasott bírósági tudósításokat a jogászkodó értelmezés uralta, Bolgár György azt firtatta: ha egyszer Ungár Klára Kocsis Máté melegségét állította középpontba, akkor ugyan miért nem ezt bizonyította. Ungár válaszának lényege: ő és jogi képviselője, Kocsis keresetlevelének szerintük belső ellentmondásaival gondolták bizonyítani az állítást.

Bolgár kötötte volna az ebet a karóhoz. Érzékeltette, hogy szerinte konkrét bizonyítékkal kellett volna előjönni. Eközben maga is csak kerülgette a forró kását. Így aztán Ungár rendre kitért az egyenes válasz elől, mondván: ő ezen a módon is a szemfényvesztő Orbán-rendszert támadja.

Hoppá! Mintha a cél szentesítené itt az aljas eszközt.

Aljas, hiszen Ungár a kettős beszédnek egy különösen becstelen módozatával élt. Miközben melegjogi aktivistaként azért száll síkra, hogy senkit ne érjen sem bírálat, sem hátrányos megkülönböztetés mássága miatt, szemrebbenés nélkül lemelegezett valakiket azért, mert politikai nézeteikkel, közéleti működésükkel nem ért egyet.

Nem kétséges, hogy Kocsis, mint afféle buzgó ifjútörök az orbánista karrieristák csoportjában, józsefvárosi polgármesterként rendre túlteljesít, amikor az elitista Orbán-rendszer egyik alapelve jegyében a szegényeket és az elesetteket kell móresre tanítani. Mi több – ahogyan az Index riportere, MG bizonyítja – „Kocsis, ha úgy hozza kedve, simán beszáll a melegellenes hangulatkeltésbe”.

Ez azonban egy dolog. Illesse őt a legkeményebb bírálat, ha valaki úgy látja, hogy Kocsis – nem mellesleg a Fidesz kommunikációs igazgatója – pártjának más prominenseihez hasonlóan, a lakosság nagyjából hatvan százalékának melegek elleni ellenérzését is felhasználja arra, hogy politikusi karrierjét építhesse, s ezen keresztül a teljesítményéhez képest aránytalanul magas jövedelemre, sőt vagyonra tegyen szert! Mondom: ha valaki, például velem együtt Ungár is, így látja...

De akkor tessék leleplezni ezt!

Ha ugyanis egy befolyásos közszereplő gátlástalanul ügyködik a demokratikus intézményrendszer felszámolásán, a kiszolgáltatottak még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozásán, az oktatásügy, az egészségügy, a közigazgatás stb. szétmállasztásán, miközben tetteit végső soron saját, illetve érdekkörének egzisztenciális szempontjai, hogy ne mondjam, meggazdagodása vezérli, édes mindegy, hogy ezt heteróként teszi-e, avagy olyan személyként, akit az LMBT+ körhöz rendelt a sorsa.

Ezt a leszbikusok, a melegek, a biszekszuálisok, a transzneműek, az interszekszuálisok egyik szószólójának, Ungár Klárának kellene leginkább tudnia. Annál inkább, mert a Klubrádió említett műsorában is elmondta: neki szintén meg kellett szenvednie, amikor rádöbbent saját leszbikus voltára. Ehhez képest az ominózus, május 18-ai Facebook-bejegyzésében, majd egészen mostanáig tett nyilatkozataiban, átlépett egy olyan határt, amelynek mások által történő átlépését eddig kérlelhetetlenül bírálta.

Az tehát a helyzet, hogy az egyik legismertebb melegjogi aktivista – akarta, nem akarta –, a homofóbokkal került egy platformra. És ezt az ellentmondást csak ő oldhatja fel. Mindenekelőtt önmagában, majd – hogy stílszerű legyek – egyfajta coming out-tal.  #

FOTÓK: 1. Ungár Klára riportereknek nyilatkozik az ítélethirdetés után (Tények.hu), 2. Kocsis Máté és felesége a Fővárosi Törvényszéken (Ajpek Orsi / Index)