Még csak fenyeget a szankciókkal Putyin

Egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja a Törökország elleni korlátozásokkal kapcsolatos szombati orosz elnöki ukáznak, mert a kormány feladata lesz a részletek kidolgozása.

2015-11-27torokkamionokvesztegelnek.jpg

Bár az orosz bombázó november 4-ei, Szíria fölötti lelövése miatt már aláírta Vlagyimir Putyin orosz államfő a Törökország elleni szankciókra vonatkozó rendeletet, ez még számos kérdést nyitva hagy. A november 28-án napvilágot látott ukáz az Orosz Föderáció kormányának adja feladatként, hogy határozza meg a korlátozások konkrét mértékét.

Egyelőre tehát inkább nyomásgyakorlásról van szó, aminek nagyobb lehet a füstje, mint a lángja, hiszen egy igazán jelentős szankciósor az orosz vállalatokat is nagyban sújtaná. Ugyanakkor a gyors lépés az orosz közvéleményben tovább erősítheti az erős elnök imázsát. Ezt szolgálta már az elmúlt napokban is, hogy az Oroszországba bárhonnan belépni akaró török kamionokat a szokásosnál tüzetesebb vám- és biztonsági ellenőrzéseknek vetették alá, továbbá kiutasítottak olyan török üzletembereket, akik turistavízummal érkeztek egy mezőgazdasági kiállításra.

Az alapelveket rögzítő jogi formulákat nem könnyű értelmezni már csak azért sem, mert a szöveg más jogszabályokra és szerződésekre is utal. Mindenesetre a „Rendelet Oroszország nemzeti biztonsága megóvásának rendszabályairól és Oroszország állampolgárainak a bűncselekmények és más jogellenes cselekedetekkel szembeni védelméről, továbbá a Törökországgal kapcsolatos speciális gazdasági intézkedések alkalmazásáról” címet viselő dokumentum lényege a következő:

1. KERESKEDELMI, MUNKAVÁLLALÁSI KORLÁTOZÁSOK

a.) Tilalom elrendelése egyes Törökországból származó áruk behozatalára, kivéve az Eurázsiai Gazdasági Szövetség jogi keretei közötti személyes használatra szánt tárgyakat. (Az ukáz 5. pontja intézkedik arról, hogy a kormánynak meg kell határoznia az érintett áruk, szolgáltatások körét, általában minden témával kapcsolatban a konkrétumokat.)

b.) A törökországi joghatóság alatt álló szervezetek oroszországi szolgáltatási tilalma.

c.) Újabb török vendégmunkások foglalkoztatásának tilalma január 1-től. (Jelenleg csaknem 900 ezer török vendégmunkás dolgozik Oroszországban.)

2. VÍZUMÜGYEK

Amennyire megfejthető – amivel kapcsolatban az esti orosz tévéhíradó műsorvezetőjének is gondjai voltak, mert élő adásban kapta kézhez a szöveget – sor kerülhet a vízumrendszer újbóli bevezetésére a török állampolgárokkal kapcsolatban. De ez alól is lesznek kivételek.

3.) DIPLOMÁCIA

Bizonyos, ebben a rendeletben nem részletezett, nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek teljesítésének felfüggesztése.

4.) TURIZMUS

Az Oroszországból Törökországba irányuló turizmus visszafogása. (Évente 3-3,5 millió orosz turista üdül Törökországban, bár számuk a tavalyi hasonló időszakhoz képest már az első félévben is csökkent.)

5.) REPÜLÉS, KAMION- ÉS HAJÓFORGALOM

Az Orosz Föderáció kormányának meg kell határoznia a korlátozások konkrét mértékét. Be kell szüntetni a két ország közötti charterjáratok forgalmát, biztonsági okokból fokozott ellenőrzésnek kell alávetni a Törökországból érkező kamionokat és hajókat.#